Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:30 (odpre se čez 10:09).

Dekle in pajek Das Mädchen und die Spinne

Ramon Zürcher / Švica / 2021 / 99 min / nemščina

Pripoved o skritem poželenju in neizrečenih čustvih v tesnem objemu majhnega stanovanja. Na videz povsem banalna selitev odkrije skrito ljubosumje, zapeljevanje ter občutke zapuščenosti in izdaje.

režija Ramon Zürcher, scenarij Ramon Zürcher, Silvan Zürcher, fotografija Alexander Haßkerl, montaža Ramon Zürcher, Katharina Bhend, igrajo Henriette Confurius (Mara), Liliane Amuat (Lisa), Ursina Lardi (Astrid), Flurin Giger (Jan), André M. Hennicke (Jurek), Ivan Georgiev (Markus), Dagna Litzenberger-Vinet (Kerstin)

festivali, nagrade Berlinale 2021 (nagrada za najboljšo režijo in nagrada FIPRESCI v sklopu Srečanja), Molodist 2021

Ko se Lisa odloči, da bo najela svoje lastno stanovanje in se začne seliti, njena dotedanja sostanovalka Mara ne ve, kaj bi počela sama s sabo. Nesrečno tava iz ene sobe v drugo in opazuje dogajanje; namesto da bi pomagala, pa stvari včasih še otežuje. Pa sta bili res samo sostanovalki, res samo prijateljici? Herpes, ki ga ima najprej Mara, potem pa ga dobi še Lisa, govori drugače. Seksualna napetost in nepojasnjene skrivnosti tudi v drugem filmu trilogije o človeški bližini oblikujejo značilni slog bratov Zürcher, ki je navdušil festivalsko občinstvo po vsem svetu.

»Ob ogledu filmov najbolj ceniva njihovo nepredvidljivost. Všeč so nama liki, pa tudi zapleti, ki vodijo v sprva neslutene, presenetljive smeri. Kar zadeva dvoumnost, so mi na primer všeč liki, ki nimajo ene posebne značajske poteze: lahko so prijazni do drugih, obenem pa imajo tudi pošastne ali krute strani. Najin slog nekako opredeljuje nadzor – na primer nadziranje gibanja likov ali razporejanja rekvizitov –, vendar obstaja tudi lepota v kaosu.« (Silvan Zürcher)

Ramon in Silvan Zürcher
Dvojčka Ramon in Silvan Zürcher sta bila rojena leta 1982 v švicarskem Aarbergu in se filmskega ustvarjanja lotevata skupaj. Dekle in pajek je njun drugi skupni projekt, četudi je kot režiser podpisan Ramon, Silvan pa kot sorežiser in producent. Tudi njun prvenec Das merkwürdige Kätzchen je premiero doživel na Berlinalu, potem pa so ga prikazali še v Torontu, Cannesu, na Viennalu in v New Yorku.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Svetovni jagodni izbor III (2021) Svetovni jagodni izbor III (2021)

različni avtorji

četrtek, 02. 12. 2021 / 16:30 / Dvorana

Tekmovalni program III (2021) Tekmovalni program III (2021)

različni avtorji

četrtek, 02. 12. 2021 / 19:00 / Dvorana

Maad, moje sonce My Sunny Maad

Michaela Pavlátová

četrtek, 02. 12. 2021 / 21:30 / Dvorana

Ko se Herra, ki je Čehinja, zaljubi v Nazirja, ki je Afganistanec, nima prav nobene predstave o tem, kakšno življenje jo čaka v posttalibskem Afganistanu in v kakšno družino prihaja.