Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:00 (odprto še 04:30, tel: 01 239 22 17).

DEF 2009: Redni program 7. DEF 2009: Redni program 7.

81 min

 G.I.O.C. Italian Catholic Workers Youth (Katoliška delavska mladina Italije)
Marina Anedda, Italy, 2008, 34 min.
Location: Cagliari (Italy)

Leta 1944 je takratni nadškof Cagliarija namenil cerkev svete Restitute za G.I.O.C. (Zveza katoliške delavske mladine Italije) kot prostor za zvezo, ki je bila ustanovljena isto leto. Od takrat je služila ne samo kot mesto srečevanja za okoliške prebivalce, temveč je postala znana tudi po organizaciji oživljenega mestnega karnevala. Nenadoma je cerkvena oblast sklenila, da je cerkev nujno potrebna za liturgične namene. In po 46 letih ja padel zastor. Zveza katoliške mladine je bila izgnana.

God give us what is good (Naj bog da vse dobro)
Jiřina Kosíková, Czech Republik, 2007, 26 min.
Location: Serbia

Vtisi z ekspedicije čeških etnologov v Srbiji, maja 2007. “Sacrum et profanum” v sožitju med krščanstvom in vsakdanjim življenjem. Način življenja starejših ljudi v izginjajočem svetu tradicionalne kulture, na primer pastirstva, obrti in domačih izdelkov. Razgovori odsevajo metodo komunikacije in medosebnih odnosov v podeželski družbi. Spomini zajemajo ‘’drobno zgodovino’’, zgodovinske dogodke v očeh navadnih ljudi. Film je bil izdelan v okviru raziskovalnega projekta Kulturna identiteta in kulturni regionalizem v procesu oblikovanja evropskih etničnih vzorcev (reg. št. AVOZ90580513, 2005 – 2011) na Etnološkem inštitutu češke Akademije znanosti.

Carnival king of Europe (Evropski kralj karnevala)
Giovanni Kezich, Michele Trentini, Italy, 2009, 21 min.
Location: Italy, Croatia, Macedonia, Bulgaria, France

Sredi zime se v Evropi odvija zelo star obred za zagotavljanje blaginje in dobrega pridelka na poljih. V jedru tega obreda je tisto kar je na splošno znano kot Karneval. Film je narejen s predpostavko, da karneval obuja po vsej Evropi podobne aktivnosti in like, zaigrane po podobnih vzorcih. V tem smislu je vsakoletno kratkotrajno kraljevanje Karnevalovega nereda, najtrajnejše kraljestvo v evropski zgodovini in Karneval sam resnični Kralj Evrope. Film prihaja na svetlo kot etnografski dokumentarec v okviru večjega pro- jekta z istim naslovom, ki ga je inanciral evropski program Culture 2007. Obsega terensko delo, potujočo razstavo, spletno stran (www.carnivalkingofe– urope.it) in raziskovalne seminarje. Nosilec projekta je bil muzej Museo degli Usi e Costumi della Gente Trentina (Italija) s štirimi evropskimi partnerji v Franciji (Musée des Civilisations d’Europe et Méditéranée, Marseilles), Hrvaški (Etnografski muzej Zagreb), Makedoniji (National ethnographic museum, Skopje) in Bolgariji (National ethnographic museum, Soia).

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Se vidiva v petek, Robinson À vendredi, Robinson

Mitra Farahani

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 18:45 / Dvorana

Jean-Luc Godard in Ebrahim Golestan, dva ključna predstavnika filmske zgodovine, pripadata isti generaciji, vendar se v svojih dolgih življenjih nista nikoli srečala. S pobudo za srečanje je Godardu pred nekaj leti pisala iranska filmska ustvarjalka, umetnica in producentka Mitra Farahani.

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«