Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:00 (odprto še 02:22, tel: 01 239 22 17).

DEF 2009: Redni program 6. DEF 2009: Redni program 6.

64 min

 Turbofolk under Triglav (Turbofolk pod Triglavom)
Andraž Pöschl, Slovenija, 2007, 26 min.
Location: Slovenija

Turbofolk je moderna oblika etnoglasbe, ki se je razvila v nekaterih tranzicijskih deželah juhovzhodne Evrope, vključno s Slovenijo. Film prikazuje različne komentarje o kulturnem in družbenem ozadju tega glasbenega sloga v Sloveniji.

251–249=2
Serbia, 2008, collective work, 15 min.
Location: Stara Planina (Serbia)

Vasi natresene okoli Stare Planine so bile še nedavno polne živahnih ljudi in življenja, polne mešanice različnih skupnosti in kultur. Danes so tihe. Civilizacija je učinkovala in večina vaščanov se je izselila v bližnja mesta. Tisti, ki so ostali, živijo v zamrznjenem trenutku; preteklost, ki prebiva v sedanjosti. Po popisu prebivalstva je vas Boljev Dol leta 1948 štela 251 prebivalcev. Danes ima 149 prebivalcev manj.

To take the bull by the horns (Zagrabiti bika za roge)
Anna Marie Schefer, Germany, 2008, 23 min.
Location: Barcelona (Spain)

Tema bikoborbe osvetljuje kulturne razlike med Katalonci in Španci. Avtorica je izkoristila demonstracije proti biokoborbi junija 2007 v prestolnici Kata- lonije za raziskavo zamejevanj in prepletanj obeh kultur. Postavlja se vprašanje ali nestrinjanje s korido temelji na kulturnih ali na etičnih razlogih. Celo Katalonci se ne strinjajo glede tega. Ali bo krutost do živali na “nacionalnem prazniku” konec dneva uporabljena kot izgovor za kulturno segregacijo? Film ne želi podati enega samega odgovora, temveč zbrati subjektivne poglede in mnenja zagovornikov in nasprotnikov – delovnih ljudi – v Barceloni. Dejstvo, da se v Barceloni trudijo čimprej ukiniti “nacionalni praznik”, daje ilmu veliko stopnjo aktualnosti.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Se vidiva v petek, Robinson À vendredi, Robinson

Mitra Farahani

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 18:45 / Dvorana

Jean-Luc Godard in Ebrahim Golestan, dva ključna predstavnika filmske zgodovine, pripadata isti generaciji, vendar se v svojih dolgih življenjih nista nikoli srečala. S pobudo za srečanje je Godardu pred nekaj leti pisala iranska filmska ustvarjalka, umetnica in producentka Mitra Farahani.

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

torek, 05. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.