Danes je blagajna odprta od 14:30 do 20:00 (odpre se čez 09:59).

DEF 2009: Redni program 5. DEF 2009: Redni program 5.

86 min

 Littering at Preloka (Steljarija na Preloki)
Brane Bitenc, Slovenia, 2008, 31 min.
Location: Preloka (Slovenia)

Tradicionalno sodelovanje med vaščani ob košnji steljnikov je bilo nekoč v Beli krajini najbolj značilno, množično in priljubljeno skupinsko delo. Jeseni 2008 so na Preloki po zamisli domačinke Ane Starešinič rekonstruirali delovni dan na domačiji, kjer je steljarija in gospodarju in gospodinji pride pomagat 11 vaščanov, težakov, ne za plačilo, ampak za vračilo. Film o enem dnevu steljarije okoli leta 1950 je poskus prikaza nekdanjega načina življenja na vasi in razmišljanja o tem življenju. Posnet je sredi slikovitih belokranjskih steljnikov, ki se prav zaradi opuščanja steljarjenja povečini vse bolj zaraščajo.

Who Can Become a Bellman (Kdo je lahko zvončar)
Ivo Kuzmanić, Croatia, 2008, 55 min.
Location: Kastav (Croatia)

Zvončari iz Kastva so pisani pustni liki, ki polnijo TV ekrane, ko se podajo na svoje sprevode vsako leto. V Matuljih že 12 let obstaja sprevod tradicionalnih pustnih skupin na pustno soboto, ko skoraj vse zvončarske skupine iz Kastavštine pridejo skupaj. In vse je tip-top vse je jasno. A dve skupini, tista iz Rukavca in ona iz Zvoneće sta dokaj odločni, da se ne bosta udeleževali sprevoda v Matuljih. Drugače od drugih skupin, ki potujejo po deželi in po svetu, sta se ti dve uprli, da bi hodili kamorkoli. Njuni motivi izhajajo iz nekaterih temeljnih vprašanj, zadevajoč moderne razloge za tradicionalne šege in primerne načine za njihovo moderno utelešenje, tema, o kateri se celo etnologi ne strinjajo. Hkrati se okoli Kastva ves čas pojavljajo nove skupine in zvončarstvo dobiva zagon, toda vključuje tudi nove pojave, ki jih neprestano in neusmiljeno prebuja kulturna globalizacija.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Daaaaaalí! Daaaaaalí!

Quentin Dupieux

torek, 23. 04. 2024 / 15:30 / Dvorana

Francoski mojster absurda Quentin Dupieux (Mandibule) se poklanja svojemu idolu v igrivi in nepredvidljivi »ne-biografiji«, ki pokaže, da je bila Dalíjeva največja umetnina njegova osebnost.

Radikal Radical

Christopher Zalla

torek, 23. 04. 2024 / 17:20 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

torek, 23. 04. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.