Danes je blagajna odprta od 14:30 do 20:00 (odpre se čez 10:31).

DEF 2009: Redni program 3. DEF 2009: Redni program 3.

91 min

 Dancing for the camera (Ples za kamero)
Petr Hajn, Czech republik, 2007, 58 min.
Location: Czechia, England, Croatia, Spain

Dokumentarec je del kompleksnega vseevropskega projekta Evropske korenine, serije, katere glavna tema so korenine evropske folklore. To je edinstvena dokumentarna študija pojava plesa z mečem, tradicije, ki je do danes ohranje- na širom Evrope. Film izhaja iz dela znanega moravskega etnologa Františka Pospišila, avtorja prve primerjalne študije plesa z mečem na Češkem, Mora- vskem in v Evropi. Avtorji ilma so pridobili kopije Pospišilovega nezmonti- ranega gradiva o plesih z mečem v Evropi, posnetega v letih od 1920 do 1926. Na vseh območjih, kjer je snemal Pospišil v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, so oblike plesa z mečem še vedno žive. Arhivski posnetki iz dvajsetih let in današnja realnost so hrbtenica tega dokumentarnega ilma. Avtorji so odkrivali korenine plesa z mečem širom razdeljene Evrope v preteklih stoletjih in zakaj je ples z mečem ohranil svoje posebnosti v določenih območjih tudi v združeni Evropi enaindvajsetega stoletja. Druga hrbtenica je oseba Františka Pospišila, ilmskega navdušenca, ki je v času naraščajoče ekonomske krize potoval po Evropi in snemal s težko snemalno opremo.

Shared ritual – shared future? (Skupni obred – skupna bodočnost?)
Judith Pein, Germany, 2008, 33 min.
Location: Thai

Od leta 2004 traja in narašča konlikt v treh južnih tajskih pokrajinah Patani, Yala in Narathiwat. Kopičijo se bombni napadi in poskusi umorov tako na budistični kot na muslimanski strani. Kakorkoli, v vasi Tamod, samo nekaj kilometrov severno od meje konlikta, muslimani in budisti očitno mirno živijo skupaj. Posebnost Tamoda je vsakoletni religiozni obred, ki ga muslimani in budisti opravljajo za svoje skupne prednike.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Daaaaaalí! Daaaaaalí!

Quentin Dupieux

torek, 23. 04. 2024 / 15:30 / Dvorana

Francoski mojster absurda Quentin Dupieux (Mandibule) se poklanja svojemu idolu v igrivi in nepredvidljivi »ne-biografiji«, ki pokaže, da je bila Dalíjeva največja umetnina njegova osebnost.

Radikal Radical

Christopher Zalla

torek, 23. 04. 2024 / 17:20 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

torek, 23. 04. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.