Danes je blagajna odprta od 14:30 do 21:00 (odpre se čez 08:18).

Čudovito telo The Exquisite Corpus

Peter Tscherkassky / Avstrija / 2015 / 19 min

V prvem planu najnovejše ročno izdelane stvaritve avstrijskega avantgardnega mojstra sta kot vselej telesnost filma in apropriacija žanra – tokrat erotike. Toda v seks-filmu Petra Tscherkasskyja se, kot bi pričakovali, poleg igralcev ljubijo tudi kadri in filmski trakovi.   

Moški in ženska iz neznanega nudističnega filma 60. let plujeta s čolničem vzdolž skalnate obale, dokler ne naletita na odročno plažo, na kateri dremlje gola lepotica. Takoj ko vstopimo v njene sanje, pa film v avtorjevi značilni maniri pospeši utrip. Prizori erotičnih filmov in lascivne podobe iz reklam se začnejo množiti in drobiti, migotati in utripati med pozitivom in negativom, se stapljati v večkratnih ekspozicijah, medtem ko slike na platnu nizajo faze intimnega odnosa: prvo srečanje, ljubkovanje, predigra, akt, ki preraste v orgijo, in ko je vse končano, nežno prebujenje lepotice na plaži.

V prvem planu najnovejše ročno izdelane stvaritve avstrijskega avantgardnega mojstra sta kot vselej telesnost filma in apropriacija žanra – tokrat erotike. Toda v seks-filmu Petra Tscherkasskyja se, kot bi pričakovali, poleg igralcev ljubijo tudi kadri in filmski trakovi.   

»Za razliko od večine mojih filmov, ki uporabljajo en sam vir najdenih posnetkov, je Čudovito telo, v aluziji na nadrealistično tehniko ‘čudovitega trupla’, sestavljeno iz več različnih filmov. V njem najdete izstrižke iz reklam, ameriški erotični triler iz 80. let, britansko komedijo iz šestdesetih, danski in francoski pornič (oba bržkone iz sedemdesetih), italijanski mehkoerotični film iz leta 1979 in (britanski?) amaterski film – lahko mu rečemo ‘nudistični film’, saj v njem ni eksplicitne spolnosti, a vsi igralci brez očitnega razloga poskakujejo naokrog goli. /…/ Ti raznoliki viri so služili kot osnova filma in botrovali njegovi heterogenosti, ki sem jo v duhu nadrealistične tehnike ‘cadavre exquis’ z veseljem sprejel. Toda naslov filma namiguje hkrati na ‘čudovito truplo’, kakršno danes predstavlja analogni film: čudovito telo, ožigosano z rokom trajanja. Točen datum je neznan, a lahko ga slutimo.«
– Peter Tscherkassky

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

petek, 09. 12. 2022 / 15:30 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Septembrska klasa Septembrska klasa

Igor Šterk

petek, 09. 12. 2022 / 17:30 / Mala dvorana

Dokumentarni film Igorja Šterka je portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v majhni kasarni na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA.

Obe strani rezila Avec amour et acharnement

Claire Denis

petek, 09. 12. 2022 / 18:30 / Dvorana

Claire Denis po filmu Žarek v srcu ponovno združi moči z Juliette Binoche v zgodbi o ženski srednjih let, ki se nepričakovano znajde v vrtincu nebrzdanih strasti. Srebrni medved za najboljšo režijo na Berlinalu.