Danes je blagajna odprta od 18:00 do 21:30 (odpre se čez 06:27).

Columbus Columbus

Kogonada / ZDA / 2017 / 100 min / angleščina

Celovečerni prvenec priznanega video esejista Kogonade je prefinjena študija oseb, v kateri ima posebno vlogo arhitektura – film je namreč umeščen v okolje ameriškega mesta Columbus, ki velja za meko modernistične arhitekture. 

režija Kogonada, scenarij Kogonada, fotografija Elisha Christian, glasba Hammock, montaža Kogonada, producenti Danielle Renfrew Behrens, Aaron Boyd, Giulia Caruso, Ki Jin Kim, Andrew Miano, Chris Weitz, igrajo John Cho (Jin), Parker Posey (Eleanor), Haley Lu Richardson (Caley), Michelle Forbes (Caseyina mama), Rory Culkin (Caseyjin prijatelj)

festivali, nagrade Rotterdam 2017, Sundance 2017, Seattle 2017

IMDb

Celovečerni prvenec priznanega video esejista Kogonade je prefinjena študija oseb, v kateri ima posebno vlogo arhitektura – film je namreč umeščen v okolje ameriškega mesta Columbus, ki velja za meko modernistične arhitekture. 

Devetnajstletna Casey se je po maturi odrekla svojim sanjam, da bi skrbela za mater, ki se bori z odvisnostjo od metamfetamina in destruktivnih intimnih odnosov. Nekega dne spozna Jina, sedemintridesetletnega prevajalca korejskega rodu, ki je prišel v Columbus, da bi poskrbel za svojega očeta, priznanega arhitekta, ki je po kapi obležal v komi. Casey in Jin začneta prijateljevati in njun odnos se z vsakim dnem poglablja. V igrivih, inteligentnih pogovorih skupaj ugotavljata, zakaj ju je življenje privedlo v slepo ulico.

»Pri sušiju je pomemben vsak rez. Prav tako sestavine. Ti izbiri sta ključni. Kaj izbereš in kako to sestavino razrežeš. Menim, da enako velja za umetniška dela, ki jih ustvarjam.« (Kogonada)

Kogonada
Rojen v Seulu, Južna Koreja. Že kot otrok se je s starši preselil v ZDA, širšo prepoznavnost v filmskem svetu pa so mu prinesli video eseji o delu svetovno znanih režiserjev, kot sta Vince Gilligan in Stanley Kubrick. Kot pisec redno sodeluje s filmsko revijo Sight & Sound. Film Columbus je njegov celovečerni prvenec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zbogom, Leonora Leonora addio

Paolo Taviani

četrtek, 08. 06. 2023 / 19:00 / Dvorana

Film, ki ga je Paolo Taviani posvetil svojemu bratu in dolgoletnemu sorežiserju Vittoriu, opisuje bizarno popotovanje pepela velikega dramatika Luigija Pirandella do njegovega zadnjega počivališča na Siciliji ter uprizori novelo, napisano dvajset dni pred pisateljevo smrtjo.

Kinodvorišče / Razprodano

Poletje ’91 Poletje ’91

Žiga Virc

četrtek, 08. 06. 2023 / 21:30 / Kinodvorišče

Arhivski dokumentarec Žige Virca (Houston, imamo problem!) prinaša nov in neobremenjen vpogled v vsakdanjik prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine. Film, nastal s pomočjo obsežne akcije, v kateri so ljudi povabili, naj jim pošljejo svoje domače posnetke, postavi gledalca v avdiovizualni časovni stroj in ga ponese v kaotično obdobje pred in med osamosvojitvijo Republike Slovenije ter po njej.

Zadnjič

Metronom Metronom

Alexandru Belc

petek, 09. 06. 2023 / 17:00 / Dvorana

Bukarešta, 1972. Sedemnajstletna Ana sanja o ljubezni in svobodi. Neke noči se udeleži zabave, kjer s prijatelji pleše in posluša prepovedano radijsko oddajo Metronom. Takrat pa na vrata potrka Ceaușescujeva tajna policija … Film je prejel nagrado za najboljšo režijo v sekciji Posebni pogled na festivalu v Cannesu.