Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odpre se čez 02:00).

Človek na žici Man on Wire

James Marsh / Velika Britanija, ZDA / 2008 / 94 min / angleščina, francoščina

režija James Marsh, knjižna predloga Philippe Petit, fotografija Igor Martinović, montaža Jinx Godfrey, glasba J. Ralph, produkcija Simon Chinn, nastopajo Philippe Petit, Jean François Heckel, Jean-Louis Blondeau, Annie Allix, David Forman, Alan Welner, Mark Lewis, Barry Greenhouse, Jim Moore, ,

IMDb Uradna stran

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

»Poznate filme, kjer prezebli alpinisti lezejo na vrh osemtisočaka, si kažejo zmrznjene prste in pripovedujejo, kako je njihov soplezalec stopil napačno in izginil v globino. Našli ga bodo, ko se bo čez nekaj tisoč let prikazal na koncu ledeniške morene. Seveda pa je prvi zmagovalec najvišje gore sveta prišel v zgodovino. Tudi naš junak v filmu Človek na žici želi priti v zgodovino. Takoj ko zgradijo Dvojčka, dva najvišja stolpa na svetu, ne da miru, dokler med njima ne razpne vrvi in se skoraj na polkilometrski višini sprehodi med njima. Tako visoko je, da ga spodaj-idoči, tudi ko jim ga s prstom pokažejo in jih opozorijo nanj, komajda vidijo. Če bi bil desetkrat nižje, bi ga opazili, in promet spodaj bi zaradi radovednežev popolnoma zastal. Tako pa se ljudem zdi, da ni več v “mestu”, da je že med angeli in bi potreboval dovoljenje za pristanek na newyorškem letališču.
Res, fantu gre priznanje, da je napravil dvesto korakov na vrvi med dvema najvišjima zgradbama na svetu. Ja, tudi usedel se je in celo legel na vrv, toda že dolgo pred njim so vrvohodci korakali po stokrat daljših vrveh čez prepade, čez Niagarske slapove, čez vulkanska žrela in podobno, tako da fant ni “en”-kraten.
Vendar pa je pri filmu zanimiv in napet njegov “kriminalni” del. Dovoljenja za svoj podvig namreč ne bi nikoli dobil in je moral zato spraviti na tone tovora skrivaj na vrh nebotičnika, sodelavci so se morali oblačiti v uniforme vzdrževalcev, ponarejali so dovolilnice in se skrivali med obhodi paznikov. Tu je njihova trma podobna alpinistom. Ko so fantje s svojimi preprostimi kamerami snemali nastajanje teh dveh orjaških stolpov, so prikazovali težke jeklene dele, ki jih vlačijo kvišku. Niso vedeli, da bodo tudi muslimanski skrajneži, tako kot vrvohodci, napadli ta dva nebotičnika, da se bodo orjaški jekleni deli stopili kot maslo in bo z njimi zgorelo čez tri tisoč ljudi. Zdaj je postal ta film zgodovinski, dokaz mogočnosti človeških zgradb, ki jih kmalu po nastanku ni več. Ostala je samo orjaška luknja z majhnim spomenikom.«
– Mako Sajko

Mako Sajko, filmski režiser

Mako Sajko je eden najbolj izvirnih, tankočutnih in domiselnih ustvarjalcev dokumentarnega filma na Slovenskem. Rojen je bil leta 1927 v Tržiču. Diplomiral je na Visoki filmski šoli v Beogradu, izpopolnjeval pa se je v Münchnu in Parizu. Bil je asistent režiserjem Františku Čapu, Francetu Štiglicu, Janetu Kavčiču, Francetu Kosmaču. V 60. in 70. letih je po svojih scenarijih posnel vrsto kratkih in dokumentarnih filmov: Kje je železna zavesa? (1961), Strupi (1964), Muzej zahteva (1967), Samomorilci, pozor! (1967), Plamen v dvonožcu (1968), Slavica Exception (1971), Narodna noša (1975) …
V 70. letih je zaradi burnih odzivov na filme in težav pri javnih prikazovanjih razočaran prenehal s snemanjem, se zaposlil in posvetil filmski vzgoji ter ustvarjanju z najmlajšimi. Njegovo delo in filmi pa še danes pomembno vplivajo na mlade generacije slovenskih avtorjev. Za svoje delo je v letošnjem letu prejel najvišje strokovno priznanje na področju filma: nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Ernest in Celestina Ernest et Célestine

Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier

četrtek, 30. 06. 2022 / 10:00 / Dvorana

Vizualno izvirna pripoved o večnih vrednotah in dobrosrčnosti, za gledalce vseh generacij.

Zadnjič

Luzzu Luzzu

Alex Camilleri

četrtek, 30. 06. 2022 / 18:45 / Dvorana

Prvenec malteško-ameriškega režiserja je univerzalna pripoved o malem človeku, ki skuša preživeti, razpet med tradicijo in zahtevami sedanjosti. Film je glavnemu igralcu, resničnemu lokalnemu ribiču, prinesel posebno nagrado žirije na festivalu Sundance.

Kinodvorišče / Druga godba v Kinodvoru

Kralji rumbe The Rumba Kings

Alan Brain

četrtek, 30. 06. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

V petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila Demokratična republika Kongo pod belgijsko oblastjo, se je generacija kongovskih glasbenikov odločila, da se bodo proti kolonialnemu zatiranju borili z glasbo. Tradicionalne afriške ritme so združili z afrokubanskimi zvoki in ustvarili novo zvrst, kongovsko rumbo, ki je z nalezljivim ritmom, hipnotičnimi kitarskimi vložki in mehkimi vokali kmalu osvojila vso afriško celino. Dokumentarec Kralji rumbe je radostni poklon osvobajajoči moči glasbe.