Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odpre se čez 02:53).

Človek na žici Man on Wire

James Marsh / Velika Britanija, ZDA / 2008 / 94 min / angleščina, francoščina

režija James Marsh, knjižna predloga Philippe Petit, fotografija Igor Martinović, montaža Jinx Godfrey, glasba J. Ralph, produkcija Simon Chinn, nastopajo Philippe Petit, Jean François Heckel, Jean-Louis Blondeau, Annie Allix, David Forman, Alan Welner, Mark Lewis, Barry Greenhouse, Jim Moore, ,

IMDb Uradna stran

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

»Poznate filme, kjer prezebli alpinisti lezejo na vrh osemtisočaka, si kažejo zmrznjene prste in pripovedujejo, kako je njihov soplezalec stopil napačno in izginil v globino. Našli ga bodo, ko se bo čez nekaj tisoč let prikazal na koncu ledeniške morene. Seveda pa je prvi zmagovalec najvišje gore sveta prišel v zgodovino. Tudi naš junak v filmu Človek na žici želi priti v zgodovino. Takoj ko zgradijo Dvojčka, dva najvišja stolpa na svetu, ne da miru, dokler med njima ne razpne vrvi in se skoraj na polkilometrski višini sprehodi med njima. Tako visoko je, da ga spodaj-idoči, tudi ko jim ga s prstom pokažejo in jih opozorijo nanj, komajda vidijo. Če bi bil desetkrat nižje, bi ga opazili, in promet spodaj bi zaradi radovednežev popolnoma zastal. Tako pa se ljudem zdi, da ni več v “mestu”, da je že med angeli in bi potreboval dovoljenje za pristanek na newyorškem letališču.
Res, fantu gre priznanje, da je napravil dvesto korakov na vrvi med dvema najvišjima zgradbama na svetu. Ja, tudi usedel se je in celo legel na vrv, toda že dolgo pred njim so vrvohodci korakali po stokrat daljših vrveh čez prepade, čez Niagarske slapove, čez vulkanska žrela in podobno, tako da fant ni “en”-kraten.
Vendar pa je pri filmu zanimiv in napet njegov “kriminalni” del. Dovoljenja za svoj podvig namreč ne bi nikoli dobil in je moral zato spraviti na tone tovora skrivaj na vrh nebotičnika, sodelavci so se morali oblačiti v uniforme vzdrževalcev, ponarejali so dovolilnice in se skrivali med obhodi paznikov. Tu je njihova trma podobna alpinistom. Ko so fantje s svojimi preprostimi kamerami snemali nastajanje teh dveh orjaških stolpov, so prikazovali težke jeklene dele, ki jih vlačijo kvišku. Niso vedeli, da bodo tudi muslimanski skrajneži, tako kot vrvohodci, napadli ta dva nebotičnika, da se bodo orjaški jekleni deli stopili kot maslo in bo z njimi zgorelo čez tri tisoč ljudi. Zdaj je postal ta film zgodovinski, dokaz mogočnosti človeških zgradb, ki jih kmalu po nastanku ni več. Ostala je samo orjaška luknja z majhnim spomenikom.«
– Mako Sajko

Mako Sajko, filmski režiser

Mako Sajko je eden najbolj izvirnih, tankočutnih in domiselnih ustvarjalcev dokumentarnega filma na Slovenskem. Rojen je bil leta 1927 v Tržiču. Diplomiral je na Visoki filmski šoli v Beogradu, izpopolnjeval pa se je v Münchnu in Parizu. Bil je asistent režiserjem Františku Čapu, Francetu Štiglicu, Janetu Kavčiču, Francetu Kosmaču. V 60. in 70. letih je po svojih scenarijih posnel vrsto kratkih in dokumentarnih filmov: Kje je železna zavesa? (1961), Strupi (1964), Muzej zahteva (1967), Samomorilci, pozor! (1967), Plamen v dvonožcu (1968), Slavica Exception (1971), Narodna noša (1975) …
V 70. letih je zaradi burnih odzivov na filme in težav pri javnih prikazovanjih razočaran prenehal s snemanjem, se zaposlil in posvetil filmski vzgoji ter ustvarjanju z najmlajšimi. Njegovo delo in filmi pa še danes pomembno vplivajo na mlade generacije slovenskih avtorjev. Za svoje delo je v letošnjem letu prejel najvišje strokovno priznanje na področju filma: nagrado Metoda Badjure za življenjsko delo.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

nedelja, 27. 11. 2022 / 11:00 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Hrastovo srce Le chêne

Laurent Charbonnier, Michel Seydoux

nedelja, 27. 11. 2022 / 11:30 / Mala dvorana

V dokumentarnem filmu spremljamo vrvenje življenja na hrastu: od korenin do krošnje. Gledalca vsrkata osupljiva fotografija in nikdar enaka zvočna podoba ter mu v meditativnem predahu poglobljenega opazovanja razkrivata krhko ravnovesje živega sveta. Film, ki ga lahko raziskujemo in doživimo samo za velikem platnu.

Kapa Kapa

Slobodan Maksimović

nedelja, 27. 11. 2022 / 15:00 / Dvorana

Prvi slovenski božični celovečerni film režiserja Slobodana Maksimovića zgodbo o dečku, ki nima nič, in deklici, ki ima vse, preplete z močno vero v čudeže in jo poveže v topel, humoren in mestoma tudi napet film.