Danes je blagajna odprta od 15:00 do 19:00 (odpre se čez 03:30).

Cinemini: Čičke račke Cinemini: Čičke račke

razno / razno / 25 min / brez dialogov / 3+

Črte, pike, packe oživijo in se nagajivo sprehajajo po kalejdoskopu filmskih oblik, glasbe in občutij. Brž v roke barvice, tuše, krede in škarje – ustvarjajmo čačkarije še sami.

Program skrbno izbranih kratkih filmov iz evropskih filmskih arhivov z vodenimi pogovori. Evropski projekt Cinemini prinaša igriv filmski program, prek drobnih zgodbic iz časov naših babic in dedkov, do zanimivih filmskih del sodobnih umetnikov.

Program filmov:

Virtualno virtuozen Virtuos Virtuell
Thomas Stellmach, Maja Oschmann, Nemčija, 2013, 8 minut, brez dialogov
Eksperimentalna animacija, ki ne pripoveduje zgodbe v klasičnem smislu: ustvari gibanje tuša na belem ozadju, za katero se zdi, da sledi dramatičnemu loku uverture, ki jo poslušamo. Njuna interakcija nas spodbudi, da vidimo stvari, dogodke, mogoče celo dramo v tem, kar so v bistvu le črne oblike na beli podlagi. Film se odvija na platnu pred nami, hkrati pa se ustvarja v naši glavi.

Igranje z nitmi 2 Fadenspiele 2
Ute Aurand, Detel Aurand, Nemčija, 2004, 8 minut, brez dialogov
Animacija, ki jo je režiserka Ute Aurand ustvarila v sodelovanju s sestro – slikarko Detel Aurand. Različne elemente, posnete v studiu in na prostem, v gozdu in na poljih, sta razvrstili in premikali ter ta proces sličico za sličico posneli s 16-mm kamero. Tako papir, les, plastika in tkanina postanejo nenehno premikajoče in spreminjajoče se stvari, ki so preoblikovane, medtem ko hkrati same preoblikujejo svet okoli sebe.

Stvari Dingen
Femke Schaap, Nizozemska , 2005, 2 minuti, brez dialogov
Vidimo stvari same ali zgolj njihove sence? To slavno Platonovo vprašanje bi lahko bilo ozadje filma Femkeja Shaapa, ki nam pokaže, kako so stvari – igrače, glasbeni inštrumenti, drsalke – naložene druga na drugo. Včasih najprej vidimo senco, včasih stvar samo, na začetku vidimo majhen kup, na koncu pa ugotovimo, da je bil to le vrh ledene gore. Film o filmu samem: o njegovi zmožnosti, da nam tridimenzionalni svet pokaže na dvodimenzionalni površini, ki zrcali sence, ter o sposobnosti, da nam detajl predstavi kot celoto – in obratno.

Morske pošasti Les Monstres marins
Perrine Pype, Belgija, 2017, 7 minut, brez dialogov
Globoko pod gladino morja se nahaja drug svet. Ta prostor naseljujejo morska bitja vseh vrst. Z lahkoto se premikajo v vse smeri, včasih le za zabavo, včasih zato, da bi kam prišla, in včasih … da bi ulovila in pojedla drugo bitje. Čeprav se vse to dogaja pod vodo, bi se prav lahko dogajalo v vesolju; bitja, ki jih vidimo, pa bi lahko bila duhovi.

Program poteka v sklopu izobraževalnega projekta Cinemini Europe.

sreda, 19. 02. 2020

Cinemini

Različni igrivi programi kratkih filmov: od drobnih zgodbic iz časov naših babic in dedkov do zanimivih del sodobnih umetnikov. Od 28. marca do 18. aprila v programu Prvič v kino.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Kolonija: mularija Une colonie

Geneviève Dulude-De Celles

nedelja, 07. 06. 2020 / 16:00 / Dvorana

Film estetsko in poetično prikaže čustva v obdobju zgodnjega najstniškega iskanja avtentičnosti in je hkrati posvetilo sestrski ljubezni. Glavna nagrada mladinske žirije na Berlinalu 2019.

Deževen dan v New Yorku A Rainy Day in New York

Woody Allen

nedelja, 07. 06. 2020 / 19:00 / Dvorana

Par načrtuje romantični vikend na Manhattnu, a njuni načrti se podrejo tako hitro, kot sonce prekrijejo oblaki. Kmalu se ločita in znajdeta vsak v svojem v vrtincu naključnih srečanj in komičnih dogodivščin.

Prekla Dilda

Kantemir Balagov

ponedeljek, 08. 06. 2020 / 17:00 / Dvorana

Pretresljiva in čudovito posneta zgodba o dveh mladih ženskah, ki iščeta smisel in upanje v ruševinah povojnega Leningrada.