Danes je blagajna odprta od 16:00 do 20:00 (odpre se čez 12:16).
Film ob jezeru 2011

Čikorja an’ kafe Čikorja an' kafe

Dušan Kastelic / Slovenija / 2008 / 8 min / slovenščina

Dobitnik nagrade vesna za najboljši animirani film na 11. festivalu slovenskega filma je preprosta zgodba o tem, kako tistim, ki jih imamo radi, tega ne znamo pokazati, dokler ni prepozno.  

režija Dušan Kastelic, scenarij Dušan Kastelic, fotografija Dušan Kastelic , montaža Dušan Kastelic, glasba Iztok Mlakar, animacija Dušan Kastelic, Cory Collins, produkcija Dušan Kastelic (Bugbrain, Inštitut za animacijo

festivali, nagrade vesna za najboljši animirani film, 11. festival slovenskega filma

V animirani priredbi pesmi Iztoka Mlakarja spremljamo preprost kmečki par od poroke pa do smrti. Rdeča nit zgodbe je drobna prevara – žena je namreč možu vse življenje kuhala poceni kavni nadomestek (čikorjo) namesto prave kave.

portret avtorja
Dušan Kastelic (rojen 1964 v Trbovljah) je sprva učitelj geografije in likovne vzgoje, vendar v tem poklicu zdrži samo eno leto. Nekaj časa se uspešno preizkuša kot grafični oblikovalec, ker pa ga od nekdaj zanima pripovedovanje zgodb skozi sliko, se preusmeri v strip in ilustracijo.

Objavlja predvsem v reviji Mladina in mladinskem revijalnem tisku. Animirani filmi se mu zdijo logična nadgradnja stripov, zato ustanovi Bugbrain, Inštitut za animacijo, kjer s sodelavci ustvarja avtorske animirane filme in računalniške igre.

Je avtor animiranih kratkometražcev Perkmandeljc (2002), Prepovedano mlajšim od 15 let (serija, 2003), Animatorjeva animirana avtobiografija (2004), Čikorja an’ kafe (3D animacija, 2008), Zid vzdihljajev (2009).

Poleg stripov in stripovskih serialov, objavljenih v revijah in časopisih, je izdal tudi stripovske albume Butalci (1995), Afera JBTZ (1996), Mat & fotr & mulc & pes & PC… (1999). Njegovi filmi so se uvrstili v tekmovalni program številnih pomembnih festivalov, kot so brazilski Anima Mundi, Animafest Zagreb, Sundance Film Festival, Holland Animation Film Festival, mednarodni filmski festival v Edinburgu, nemški Animago, Siggraph, Short Film Corner v Cannesu, LA Short Film Fest in mnogi drugi.

Za svoje delo je prejel številne nagrade, med katerimi so: prva nagrada tednika Mladina za strip (1982), oskar za oblikovanje (1994), zlata ptica (1999), Grumovo priznanje (2000). Njegovi filmi so prejeli mnoge nagrade na Festivalu slovenske animacije v Izoli, film Čikorja an’ kafe pa je poleg nagrad za najboljši animirani kratkometražec na tujih festivalih prejel tudi vesno za najboljši animirani film na 11. festivalu slovenskega filma 2008

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Samsara Samsara

Lois Patiño

torek, 21. 05. 2024 / 17:00 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.

Suhe trave Kuru Otlar Üstüne

Nuri Bilge Ceylan

torek, 21. 05. 2024 / 19:30 / Dvorana

V filmu turškega mojstra Nurija Bilgeja Ceylana (Zimsko spanje) veličastna, prostrana narava postane kulisa za romaneskni potop v globine človeške duše. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

torek, 21. 05. 2024 / 20:00 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.