Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (za danes zaprto).
Animateka 2011

Chico & Rita Chico & Rita

Javier Mariscal & Fernando Trueba / Španija, Velika Britanija / 2010 / 94 min / angleščina, španščina

režija: Fernando Trueba, Javier Mariscal, Tono Errando, scenarij: Fernando Trueba, Ignacio Martínez de Pisón, animacija (vodja): Manolo Galiana, montaža: Arnau Quiles, glasba: Bebo Valdés, zvok: Álex F. Capilla, Pelayo Gutiérrez, glasovi: Limara Meneses, Emar Xor Oña, Mario Guerra, produkcija: Fernando Trueba P.C.S.A., Estudio Mariscal, Magic Light Pictures

Kuba, 1948. Začetek epske ljubezenske zgodbe in srčne težave v tradiciji bolera, latinske balade. Nadarjeni pesnik in prelepa pevka lovita svoje sanje in drug drugega, od Havane do New Yorka in Las Vegasa ter spet nazaj. Chico in Rita z glasbo, ki jo je za film ustvaril legendarni kubanski pianist, glasbeni vodja in skladatelj Bebo Valdés, prikaže odločilni trenutek v razvoju džeza. V filmu je slišati tudi glasbo džezovskih legend Theloniousa Monka, Cola Porterja, Dizzyja Gillespieja in Freddyja Cola.

Fernando Trueba (1955) je večkrat nagrajeni pisec, režiser in producent z več kot tridesetletno kariero pri filmu, na televiziji, v dokumentaristiki, gledališču in glasbi. Med drugim je za film Zlati časi (1993) prejel oskarja in nagrado BAFTA za tujejezični film, za El año de las luces pa srebrnega medveda na 37. Berlinalu. Kot pisec je med drugim izdal Diccionario de Cine (Slovar kina), saj je kariero začel kot filmski kritik pri vodilnem španskem časniku El Pais.

Javier Mariscal (1950) je španski oblikovalec in umetnik. Bogat in raznolik opus človeka, ki v svetovnem merilu velja za enega najustvarjalnejših in najizvirnejših oblikovalcev našega časa, zajema tako prismuknjene risane like kot osupljive interjerje ter sega od pohištva do grafičnega oblikovanja in korporativnih celostnih podob. Mariscalov intenzivni odnos z risanjem in ilustracijo v njegovi karieri igra ključno vlogo ter v zadnjih 30 letih predstavlja temelj njegovega oblikovalskega dela.

Tono Errando režira glasbene spote, oglase in animirani televizijski program. Leta 1998 se je pridružil studiu Mariscal in režiral animirano televizijsko serijo Twipsy, ustvarjeno po liku, ki ga je Javier Mariscal prvotno narisal kot maskoto za Expo 2000 v Hannovru. Errando se odtlej podpisuje pod avdiovizualno produkcijo Mariscalovega studia, v katerem ustvarja vse od glasbenih spotov do avtomatiziranega šova z roboti.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Samsara Samsara

Lois Patiño

nedelja, 19. 05. 2024 / 11:00 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.

Robotove sanje Robot Dreams

Pablo Berger

nedelja, 19. 05. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti. Film je hkrati tudi ljubezensko pismo New Yorku. Nominiranec za oskarja in prejemnik številnih najpomembnejših nagrad za najboljši animirani film leta.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

nedelja, 19. 05. 2024 / 14:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.