Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:30 (odpre se čez 27 minut).

Češki mir Český mír

Vít Klusák in Filip Remunda / Češka / 2010 / 104 min

Ko Američani leta 2006 napovedo, da bodo v okolici mesteca Brdy gradili vojaški radar za potrebe protiraketnega ščita, se vname civilnodružbena in medijska vojna. Klusák in Remunda, avtorja filma Češke sanje, v satiričnem slogu obravnavata spor, ki se je razrešil kmalu po izvolitvi Obame.

Ko Američani leta 2006 v sodelovanju s češko vlado napovedo, da bodo na vojaškem območju v okolici mesteca Brdy gradili vojaški radar za potrebe protiraketnega ščita, se vname civilnodružbena in medijska vojna. Med lokalnimi prebivalci se oblikujeta dve strani: številčno močnejša opozicija, ki radarju ostro nasprotuje, obsoja češko klečeplazenje pred Američani in napoveduje referendum; in zagovorniki radarja, predvsem starejši prebivalci, ki Američane vidijo kot večkratne osvoboditelje. Klusák in Remunda, avtorja Čeških sanj (2004), v prepoznavnem satiričnem slogu obravnavata več kot dveletni spor – poln lokalnih posebnežev, psihotikov in fanatikov, ki se je razrešil kmalu po izvolitvi Baracka Obame.

»Gre za vojno zvezd, hladno vojno in vojno proti nasilju, ki se dogaja v češki vasici. Ljudje so se uprli predlogu ameriške in klečeplazenju češke vlade, ki je videla zgolj kratkoročne koristi. Nazadnje se je izkazalo, da so ameriški argumenti v prid vojaške baze temeljili na lažnih ali izmišljenih podatkih. Vse se je začelo kot majhen, lokalni upor, ki pa je sčasoma prerasel v nacionalno akcijo, podprto s civilnodružbenimi organizacijami. Če stvar omejimo na bistvo, potem je Češki mir film o županu vasice z osemdesetimi prebivalci, ki se je uprl predsedniku Bushu in zmagal.« (Vít Klusák, Filip Remunda)

A playfully explosive documentary about the mayor of a small Czech village and his attempts to foil the American plan to build its 762nd military base right on his doorstep. The players in this story are everyone from villagers to George W. Bush, Barack Obama, peace activists and lobbyists representing American arms manufacturers. Can the village mayor (population 80) take the US on?

Vít Klusák – filmografija (izbor/selection):
Ocet (2001); Vlast a Burian (2003); Češke sanje / Český sen (2004); Češki mir / Český mír (2010)

Filip Remunda – filmografija (izbor/selection):
Hilary a Chris na ceste (1999); A.B.C.D.T.O.P.O.L. (2002); Češke sanje / Český sen (2004); Češki mir / Český mír (2010)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

nedelja, 24. 09. 2023 / 11:00 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Kinobalon / Razprodano

Preprosto super Helt super

Rasmus A. Sivertsen

nedelja, 24. 09. 2023 / 11:30 / Mala dvorana

»Verjetno se nisem rodila kot popolna superjunakinja. Toda mama mi je vedno govorila, naj ne skrbim. Pripravljena bom, ko bo pravi čas za to.« Moramo res biti vsi super – ali pa je dovolj, da smo preprosto to, kar smo? 

Najsrečnejši človek na svetu Najsrekjniot čovek na svetot

Teona Strugar Mitevska

nedelja, 24. 09. 2023 / 13:40 / Dvorana

Najnovejše delo makedonske filmske prevratnice Teone Strugar Mitevske pod komičnim površjem prizorišča hitrih zmenkov in z ironijo prežetim naslovom skriva pronicljivo, presunljivo študijo bosansko-hercegovske družbe, v kateri so tri desetletja pozneje posledice vojne veliko bolj prisotne, kot se zdi na prvi pogled. Film je navdihnila resnična izkušnja scenaristke Elme Tataragić, ki je na zmenku na slepo spoznala človeka iz svoje preteklosti.