Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:30 (odpre se čez 01:10).

Čas za pozabo Ernelláék Farkaséknál

Szabolcs Hajdu / Madžarska / 2016 / 81 min / madžarščina

Intimni študiji dveh mladih družin, ki sta prisiljeni sobivati v skupnem stanovanju, daje poseben pečat prispevek trinajstih različnih direktorjev fotografije. Zmagovalec Karlovih Varov 2016.

režija Szabolcs Hajdu, scenarij Szabolcs Hajdu, fotografija Csaba Bántó, Flóra Chilton, Dávid Gajdics, Betti Hejüsz, Márton Kisteleki, Ákos K. Kovács, Péter Miskolczi, Péter Pásztor, Tamás Simon, Márk Szalai, Gábor Szilágyi, Gergely Tímár, Levente Tóth, montaža Szilvia Papp, igrajo Erika Tankó, Orsolya Török-Illyés, Szabolcs Hajdu, Domokos Szabó, Lujza Hajdu, Zsigmond Hajdu, Imre Gelányi, Ágota Szilágyi, producenti Dániel Herner, András Muhi, Ferenczy Gábor, Zsófia Muhi

festivali, nagrade Karlovi Vari 2016 (najboljši film, najboljši igralec)

IMDb

Pred letom dni so Ernella, Albert in njuna desetletna hči zapustili podeželje in se odpravili na Škotsko v želji po boljšem življenju. A njihova pričakovanja se niso izpolnila in neke noči skesano potrkajo na vrata stanovanja, v katerem prebiva Ernellina sestra z možem in petletnim sinom. Srednje prostorno meščansko stanovanje, v katerem so prisiljeni začasno sobivati, kaj kmalu postane poligon za medsebojne obračune odraslih. Vse bolj očitno je, da Ernella svoji sestri ne zavida le boljšega finančnega položaja in da imata družini bolj malo skupnega …

»Hajdujev zadnji film, posnet po njegovi lastni drami, je znana družinska drama, ki se dogaja izključno v notranjosti malomeščanskega stanovanja in v svojih najboljših trenutkih prikliče intimna dela neodvisnih ustvarjalcev, kot sta Bergman in Cassavetes. /…/ Navkljub izvoru in enemu samemu prizorišču pa gradivo nikoli ne daje vtisa omejenosti, fluidna fotografija neprestano ostaja osredotočena tesno na like. Tudi slogovna podoba filma je presenetljivo celovita, še zlasti ob dejstvu, da ga je posnelo kar trinajst ne zelo izkušenih direktorjev fotografije, Hajdujevih študentov filma, vsak od njih eno sekvenco.« (Boyd van Hoeij, Hollywood Reporter)

Szabolcs Hajdu
Rojen leta 1972 v Debrecenu na Madžarskem. Doštudiral je na Univerzi za film in dramsko igro v Budimpešti. Deluje kot filmski in gledališki režiser, scenarist in igralec ter občasno poučuje na mednarodnih filmskih delavnicah.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Mala mama Petite maman

Céline Sciamma

sreda, 05. 10. 2022 / 13:00 / Dvorana

Céline Sciamma je po Portretu mladenke v ognju ustvarila mojstrsko miniaturo o žalovanju, spominu ter skrivnostnih vezeh med materami in hčerami.

Posrednik Broker

Hirokazu Koreeda

sreda, 05. 10. 2022 / 15:00 / Dvorana

Topel in ganljiv film ceste o petih ljudeh, ki se odpravijo na nenavadno popotovanje, ko jih po naključju združi zapuščeni otrok. Prvi korejski film Hirokaza Koreede (Tatiči) je Song Kang-hoju, zvezdniku Parazita, prinesel nagrado za najboljšega igralca v Cannesu.

Moonage Daydream Moonage Daydream

Brett Morgen

sreda, 05. 10. 2022 / 17:45 / Dvorana

Film, ki se izmika žanrskim oznakam, nas odpelje na osupljivo avdiovizualno popotovanje skozi življenje in delo Davida Bowieja, enega najbolj plodovitih, vplivnih in neulovljivih umetnikov našega časa. Premiera na zadnjem festivalu v Cannesu.