Danes je blagajna odprta od 15:00 do 20:30 (odprto še 03:52, tel: 01 239 22 17).
Animateka 2011

Cartoon East 2011 Cartoon East 2011

razno

Med šesto edicijo festivala Animateka v Ljubljani smo organizirali okroglo mizo s predstavniki naslednjih festivalov animiranega filma: Animafest Zagreb (Hrvaška), Animateka Ljubljana (Slovenija), anim’est Bukarešta (Romunija), Balkanima Beograd (Srbija), Banja Luka International Animation Film Festival (Bosna in Hercegovina) in FestAnča Žilina (Slovaška). Cilj okrogle mize je bil postaviti okvir za regionalno sodelovanje, predvsem zaradi izmenjave organizacijskih, kadrovskih in programskih idej. Ena prvih akcij je bila pridružitev projektu Cartoon d’Or, kar je spodbudilo odločitev, da podelimo nagrado Eastern European Animation Award in  nagrajeni film se je uvrstil med nominirane za nagrado Cartoon d’or 2010. Z letom 2011 se je pravilo spremenilo, saj so nam iz Bruslja sporočili, da so nam namesto ene nominacije pripravljeni odobriti kar šest nominiranih naslovov, vendar morajo to biti zmagovalci vsakega festivala iz koalicije. Zato vam na tem mestu ponujamo v ponoven ogled lanskoletne zmagovalne filme regionalne koalicije vzhodno evropskih festivalov.

Potapljači v dežju / Divers in the Rain
Priit & Olga Parn (Eesti Joonisfilm)
Estonija, 2010, 35 mm, 23′
Animafest Grand Prix 2010

To je zgodba o potapljaču, ki dela podnevi, in zobozdravnici, ki dela ponoči. Njuni poljubi so vedno poljubi slovesa. On je potapljač in se mora potapljati. Ona je utrujena in mora spati. Toda v njenih sanjah ni mirnih kotičkov. In velika ladja počasi tone v dežju. Nihče ne ve, kdaj je čas za zadnjo cigareto. Hipnotična meditacija o ljubezni in poželenju.

Miramare
Michaela Müller (Academy of Fine Arts Zagreb/Michaela Müller)
Hrvaška, Švica, 2009, 35 mm, 8’
Animateka Grand Prix 2010

Pogled na življenje na mediteranskih mejah Evrope, kjer se sproščajo turisti, hkrati pa se “ilegalni” priseljenci borijo za priložnost za boljše življenje.

Big Bang Big Boom
BLU (artsh.it)
Italija, 2010, betaSP, 9’55’’
Anim’est & Balkanima Grand Prix 2010

Neznanstven pogled na začetek življenja in evolucijo … In na to, kako bi se vse skupaj lahko končalo.

Esterhazy
Izabela Plucinska (ClayTraces/Donten & Lacroix Films)
Nemčija, Poljska, 2009, 35 mm, 25′
Banjalukaanima Grand Prix 2010

Glavni junak je mlad in drobižast zajec Esterhazy iz dunajske dinastije Esterhazy, ki ga pošljejo v Berlin, da bi si tam našel veliko, zdravo in krepko zajkljo. Po dolgotrajnem iskanju najde zajčji raj, ki je zares obstajal med vzhodnim in zahodnim delom berlinskega zidu. Esterhazy se namerava preseliti tja s svojo Mimi, toda piše se leto 1989.

Stari očnjak / Old Fangs
Adrien Merigeau (Cartoon Saloon)
Irska, 2009, HD, 11’32’’
Fest Anča Grand Prix 2010

Mladi volk sklene, da se bo soočil s svojim očetom, ki ga ni videl vse od otroštva.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Mala mama Petite maman

Céline Sciamma

četrtek, 29. 09. 2022 / 18:45 / Dvorana

Céline Sciamma je po Portretu mladenke v ognju ustvarila mojstrsko miniaturo o žalovanju, spominu ter skrivnostnih vezeh med materami in hčerami.

Novo na sporedu

Moonage Daydream Moonage Daydream

Brett Morgen

četrtek, 29. 09. 2022 / 20:30 / Dvorana

Film, ki se izmika žanrskim oznakam, nas odpelje na osupljivo avdiovizualno popotovanje skozi življenje in delo Davida Bowieja, enega najbolj plodovitih, vplivnih in neulovljivih umetnikov našega časa. Premiera na zadnjem festivalu v Cannesu.

Vorteks Vortex

Gaspar Noé

petek, 30. 09. 2022 / 18:00 / Dvorana

»Življenje je kratka zabava, ki bo hitro pozabljena.« Film, posvečen »vsem tistim, ki jim bodo možgani razpadli prej kot srce«, je posnel Gaspar Noé (V praznino, Ljubezen, Vrhunec). Svetovna premiera v Cannesu.