Danes je blagajna odprta od 12:00 do 20:30 (odprto še 03:09, tel: 01 239 22 17).
Animateka 2010

Cartoon d’Or 2010 Cartoon d'Or 2010

razno

  Družinski portret / A Family Portrait
Joseph Pierce (Fifty Nine Productions)
VB, 2009, Beta SP, 4′ 40”

Ko pod fotografovim neizprosnim pogledom na plan privreta zavist in sumničavost, se družinsko fotografiranje spremeni v katastrofo. Ob mučnem zaključku postane jasno, da tega dne zlepa ne bo nihče pozabil.

»Družinski portret je razmišljanje o podtalnih napetostih, ki ves čas grozijo, da bodo zmotile nadzorovano zunanjo podobo. Raziskuje, kakšne učinke ima lahko izbruh potlačenih čustev na družinsko celico.«
– Joseph Pierce

Krokodil / Krokodill / Crocodile
Kaspar Jancis (Eesti Joonisfilm)
Estonija, 2009, Beta SP, 17′

Film pripoveduje zgodbo o nekdanjem opernem zvezdniku, ki ga usoda prisili, da v otroški igralnici v nakupovalnem središču zabava otroke, oblečen v penast kostum krokodila. Nekdanjemu prvemu tenorju se tako življenje zdi žalostno in celo gnusno, zato svojo jezo sprošča z nesramnostjo. Potem pa mu nekega dne pot življenja prekrižata usodna ženska in … krokodil.

»Film Krokodil je tragikomična in na trenutke napeta ljubezenska zgodba. Želel sem ustvariti realistično razpoloženje, v katerem se dogajajo drobne vsakdanje zadeve. Vse pomembne reči v življenju junakov se rodijo iz malih.«
– Kaspar Jancis

Logorama
H5 (Autour de Minuit Productions)
Francija, 2009, Beta SP, 16′ 50”

Spektakularna zasledovanja z avtomobili, oster zaplet s talci, divje živali v diru skozi mesto, vse to in več v Logorami!

Kolektiv H5, ki je bil ustanovljen leta 1994, se je uveljavil na področjih glasbenih spotov (Alex Gopher, Zebda, Massive Attack, Goldfrapp), oglaševanja (Louis Vuitton, Audi, Volkswagen, Citroën) in grafičnega oblikovanja (z razstavami v Parizu, New Yorku in Tokiu). Leta 2009 so François Alaux, Hervé de Crécy in Ludovic Houplain v okviru kolektiva H5 ustvarili svoj prvi kratki film Logorama, ki je leto pozneje prejel oskarja v kategoriji kratkih animiranih filmov.

Jezni mož / Sinna Mann / Angry Man
Anita Killi (Trollfilm)
Norveška, 2009, Beta SP, 20′

Jezni mož je film o skrivnostih, ki to ne bi smele biti. Ko umre mama riba, ima Boj vsega vrh glave, toda v svoji domišljiji najde voljo, da vztraja.

»Hotela sem ustvariti močan in estetski film o družinskem nasilju – tematiki, ki je težka tako za otroke kot za odrasle. Želim si – in upam – da bo film pomagal prekiniti tišino in skrivnosti, ki obdajajo družinsko nasilje. Hotela sem, da bi deloval tako v postopkih terapije kot poučevanja, pa tudi kot samostojen umetniški film – da bi dosegel čim več ljudi in se jih dotaknil. To se mi je zdelo zelo pomembno, zato sem morda včasih namesto umetniških sprejela določene pedagoške odločitve, da bi moje sporočilo prišlo do drugih. “Posredujte ga!”«
– Anita Killi

Zgodba o malem dečku-lutki / Sagan om den lille Dockpojken / The Tale of Little Puppetboy
Johannes Nyholm (Joclo)
Švedska, 2009, Beta SP, 18′

Ko se deček-lutka pripravlja na obisk neke gospodične, mu po obrazu teče glinen potok znoja. Še bolj ga postane strah, ko ta prispe.

»S tem filmom sem se začel ukvarjati, ko sem se naveličal zelo piflarske računalniške raziskovalne službe, pa še odpoved sem dobil. Za razliko od prej sem hotel početi nekaj konkretnega, uporabljati svoje roke in pripovedovati preproste zgodbe – tako sem poiskal kos gline in izdelal groteskno karikaturo samega sebe. […] Vse oblikovalske vidike sem želel pustiti ob strani in se povsem posvetiti energiji, ritmu in zgodbi. Hotel sem narediti nekaj surovega in preprostega, a hkrati občutljivega in dramatičnega.«
– Johannes Nyholm

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Moonage Daydream Moonage Daydream

Brett Morgen

sreda, 05. 10. 2022 / 17:45 / Dvorana

Film, ki se izmika žanrskim oznakam, nas odpelje na osupljivo avdiovizualno popotovanje skozi življenje in delo Davida Bowieja, enega najbolj plodovitih, vplivnih in neulovljivih umetnikov našega časa. Premiera na zadnjem festivalu v Cannesu.

Zadnjič

Dobri šef El buen patrón

Fernando León de Aranoa

sreda, 05. 10. 2022 / 20:30 / Dvorana

Javier Bardem blesti kot »dobri šef« v trpki, a nadvse zabavni tovarniški satiri o sodobnih delovnih razmerjih. Šest nagrad goya, med njimi za najboljšega igralca, režijo in film.

Ne puščaj sledi Żeby nie było śladów

Jan P. Matuszyński

četrtek, 06. 10. 2022 / 17:15 / Dvorana

Resnični primer policijskega nasilja iz časa komunistične Poljske postane snov za mračno, napeto dramo, navdihnjeno s političnimi trilerji novega Hollywooda.