Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:30 (odpre se čez 09:54).

Čarovnica Häxan

Benjamin Christensen / Švedska, Danska / 1922 / 106 min / nemi

Invenciozen in pionirski križanec dokumentarnega filma in grozljivke skozi niz hipnotičnih, halucinantnih vinjet, polnih obsedenih nun in satanističnega obredja, razgrne zgodovinsko kroniko čarovništva in okultizma ter hkrati zada ostro kritiko sodobnosti.

Fotografije

Christensenova Čarovnica, ki je bila v času nastanka prepovedana in močno cenzurirana, danes upravičeno slovi kot eno najbolj unikatnih in izvirnih del nemega filma. Nadrealen, grotesken, komičen, osupljivo progresiven in eden najzgodnejših primerkov kultnega filma z Benjaminom Christensenom v vlogi samega hudiča.

»Čarovnica je kajpak sprožala kontroverze. V številnih državah je bil film prepovedan in distribucija se je spopadala z ovirami tako rekoč povsod. V istem času so njegov antiklerikalni duh glasno opevali nadrealisti, ki so film razglasili za mojstrovino subverzije. V poznih 60. letih je v skrajšani različici z apokaliptično naracijo Williama Burroughsa dosegel kontrakulturniško publiko in se nemudoma pridružil filmom Freaks, Reefer Madness in El Topo na polnočnih in študentskih projekcijah. Njegov slikoviti prikaz klimaktične izkušnje kulta gledalcem v poznih šestdesetih nikakor ni bil tuj. V 90. letih je bil film restavriran na podlagi izvorne kopije, kar mu je vdahnilo še tretje življenje, tokrat v varnem naročju cinefilije.”
– Ernest Mathijs, 100 Cult Films

Živa glasbena spremljava: Elvis Homan (bobni in elektronika), Boštjan Simon (saksofon in elektronika).

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

petek, 21. 06. 2024 / 18:30 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

petek, 21. 06. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Naključni morilec Hit Man

Richard Linklater

petek, 21. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Film Richarda Linklaterja (Fantovska leta, Pred polnočjo) – bolj ali manj resnična zgodba o lažnem najetem morilcu – je domiselna eksistencialna komedija o identiteti, predvsem pa seksi, zabavna in nenehno presenetljiva filmska poslastica.