Danes je blagajna odprta od 16:00 do 19:00 (odprto še 01:30, tel: 01 239 22 17).

Čarovnica Häxan

Benjamin Christensen / Švedska, Danska / 1922 / 106 min / nemi

Invenciozen in pionirski križanec dokumentarnega filma in grozljivke skozi niz hipnotičnih, halucinantnih vinjet, polnih obsedenih nun in satanističnega obredja, razgrne zgodovinsko kroniko čarovništva in okultizma ter hkrati zada ostro kritiko sodobnosti.

Fotografije

Christensenova Čarovnica, ki je bila v času nastanka prepovedana in močno cenzurirana, danes upravičeno slovi kot eno najbolj unikatnih in izvirnih del nemega filma. Nadrealen, grotesken, komičen, osupljivo progresiven in eden najzgodnejših primerkov kultnega filma z Benjaminom Christensenom v vlogi samega hudiča.

»Čarovnica je kajpak sprožala kontroverze. V številnih državah je bil film prepovedan in distribucija se je spopadala z ovirami tako rekoč povsod. V istem času so njegov antiklerikalni duh glasno opevali nadrealisti, ki so film razglasili za mojstrovino subverzije. V poznih 60. letih je v skrajšani različici z apokaliptično naracijo Williama Burroughsa dosegel kontrakulturniško publiko in se nemudoma pridružil filmom Freaks, Reefer Madness in El Topo na polnočnih in študentskih projekcijah. Njegov slikoviti prikaz klimaktične izkušnje kulta gledalcem v poznih šestdesetih nikakor ni bil tuj. V 90. letih je bil film restavriran na podlagi izvorne kopije, kar mu je vdahnilo še tretje življenje, tokrat v varnem naročju cinefilije.”
– Ernest Mathijs, 100 Cult Films

Živa glasbena spremljava: Elvis Homan (bobni in elektronika), Boštjan Simon (saksofon in elektronika).

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Bergmanov otok Bergman Island

Mia Hansen-Løve

nedelja, 14. 08. 2022 / 19:00 / Dvorana

Avtobiografsko navdahnjeni film Mie Hansen-Løve (Zbogom, prva ljubezen) je melanholična meditacija o razmerjih, igriv razmislek o ustvarjalnem procesu ter intimen poklon švedskemu mojstru. Film je bil premierno prikazan v glavnem programu festivala v Cannesu.

Orkester Orkester

Matevž Luzar

ponedeljek, 15. 08. 2022 / 17:00 / Dvorana

Pihalni orkester iz Slovenije se odpravi na glasbeni festival v malo avstrijsko mesto. Zgodbo spremljamo skozi dogodivščine različnih protagonistov: mladega voznika avtobusa je strah, da bo izgubil službo; dva člana orkestra, nastanjena pri avstrijskih gostiteljih, ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi; srednješolka odkrije očetov drugi obraz; žene, ki so morale ostati doma, uživajo v svobodi …

FeKK 2022: svečana slovesnost + Klasiki: Zasebno življenje vsega FeKK 2022: svečana slovesnost + Klasiki: Zasebno življenje vsega

ponedeljek, 15. 08. 2022 / 20:30 / Dvorana

Rojstvo rože, F. Percy Smith, Velika Britanija; Zasebno življenje mačke, Alexander Hammid, Maya Deren; La Soufrière, Werner Herzog; Vse, David O’Reilly.