Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (za danes zaprto).

Čarovnica Häxan

Benjamin Christensen / Švedska, Danska / 1922 / 106 min / nemi

Invenciozen in pionirski križanec dokumentarnega filma in grozljivke skozi niz hipnotičnih, halucinantnih vinjet, polnih obsedenih nun in satanističnega obredja, razgrne zgodovinsko kroniko čarovništva in okultizma ter hkrati zada ostro kritiko sodobnosti.

Fotografije

Christensenova Čarovnica, ki je bila v času nastanka prepovedana in močno cenzurirana, danes upravičeno slovi kot eno najbolj unikatnih in izvirnih del nemega filma. Nadrealen, grotesken, komičen, osupljivo progresiven in eden najzgodnejših primerkov kultnega filma z Benjaminom Christensenom v vlogi samega hudiča.

»Čarovnica je kajpak sprožala kontroverze. V številnih državah je bil film prepovedan in distribucija se je spopadala z ovirami tako rekoč povsod. V istem času so njegov antiklerikalni duh glasno opevali nadrealisti, ki so film razglasili za mojstrovino subverzije. V poznih 60. letih je v skrajšani različici z apokaliptično naracijo Williama Burroughsa dosegel kontrakulturniško publiko in se nemudoma pridružil filmom Freaks, Reefer Madness in El Topo na polnočnih in študentskih projekcijah. Njegov slikoviti prikaz klimaktične izkušnje kulta gledalcem v poznih šestdesetih nikakor ni bil tuj. V 90. letih je bil film restavriran na podlagi izvorne kopije, kar mu je vdahnilo še tretje življenje, tokrat v varnem naročju cinefilije.”
– Ernest Mathijs, 100 Cult Films

Živa glasbena spremljava: Elvis Homan (bobni in elektronika), Boštjan Simon (saksofon in elektronika).

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Ernest in Celestina Ernest et Célestine

Benjamin Renner, Vincent Patar, Stéphane Aubier

četrtek, 30. 06. 2022 / 10:00 / Dvorana

Vizualno izvirna pripoved o večnih vrednotah in dobrosrčnosti, za gledalce vseh generacij.

Zadnjič

Luzzu Luzzu

Alex Camilleri

četrtek, 30. 06. 2022 / 18:45 / Dvorana

Prvenec malteško-ameriškega režiserja je univerzalna pripoved o malem človeku, ki skuša preživeti, razpet med tradicijo in zahtevami sedanjosti. Film je glavnemu igralcu, resničnemu lokalnemu ribiču, prinesel posebno nagrado žirije na festivalu Sundance.

Kinodvorišče / Druga godba v Kinodvoru

Kralji rumbe The Rumba Kings

Alan Brain

četrtek, 30. 06. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

V petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila Demokratična republika Kongo pod belgijsko oblastjo, se je generacija kongovskih glasbenikov odločila, da se bodo proti kolonialnemu zatiranju borili z glasbo. Tradicionalne afriške ritme so združili z afrokubanskimi zvoki in ustvarili novo zvrst, kongovsko rumbo, ki je z nalezljivim ritmom, hipnotičnimi kitarskimi vložki in mehkimi vokali kmalu osvojila vso afriško celino. Dokumentarec Kralji rumbe je radostni poklon osvobajajoči moči glasbe.