Danes je blagajna odprta od 14:30 do 19:30 (za danes zaprto).

California Company Town California Company Town

Lee Anne Schmitt / ZDA / 2008 / 77 min / angleščina

Dokumentarec o nekoč dobro situiranih kalifornijskih industrijskih mestih, ki so danes zapuščena in največkrat povsem izseljena. Današnja t. i. mesta duhov so povečini nastala v 19. ali prvi polovici 20. stoletja; v glavnem so jih ustanovile velike korporacije in jih v večini primerov tudi gospodarsko obvladovale. In ko taiste korporacije tam niso več videle dobička, so preprosto odšle, ljudi pa prepustile brez službe in prihodnosti. Lee Anne Schmitt je predavateljica na kalifornijski CalArts, zato je vpliv Jamesa Benninga na njeno delo očiten.

»Vsako moje delo se začne s pokrajino, izkušnjo življenja v določenem kraju ob določenem času, s pojavom časa in prostora ter s prostorom med ideologijo in resničnostjo prostora, v katerem živimo. Zgodovina zemljo vedno zaznamuje; gre za proces, ki je v Kaliforniji doživel izjemen razmah, v državi, katere sam zemljepis je bil ponovno zarisan s posebnim namenom. Čeprav razumljena kot dežela odprtih prostranstev, brezmejna dežela velikih priložnosti, je bila Kalifornija od vsega začetka razklana zaradi prepletenih zasebnih in državnih interesov. Resničnost našega sveta je nastala iz zelo specifičnih trenutkov in izbir; gre za konstrukcijo, ki ni niti organska niti neizbežna.«
(Lee Anne Schmitt)

Lee Anne Schmitt – filmografija:
Las Vegas (2000); Awake and Sing (2003); The Wash (2005); California Company Town (2008)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dej no C’mon C’mon

Mike Mills

sreda, 18. 05. 2022 / 16:30 / Dvorana

Režiser, navdihnjen z lastno izkušnjo starševstva, pripoveduje intimno zgodbo o vezeh med odraslimi in otroki. Dej no je čudovito posnet, topel film, ki prisluhne in začuti utrip našega časa.

Premiera

Belfast Belfast

Kenneth Branagh

sreda, 18. 05. 2022 / 19:00 / Dvorana

Film, postavljen v burno obdobje poznih šestdesetih let, je humoren, nežen in globoko oseben spomin Kennetha Branagha na njegovo rojstno mesto. »Za tiste, ki so ostali, tiste, ki so odšli, in vse tiste, ki smo jih izgubili.« Oskar za najboljši izvirni scenarij in nagrada BAFTA za najboljši britanski film.

Inventura Inventura

Darko Sinko

četrtek, 19. 05. 2022 / 18:00 / Dvorana

Igrani prvenec Darka Sinka je tragikomedija o človeku, ki ugotovi, da so bile njegove predstave o lastnem življenju le iluzija. Štiri vesne na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.