Danes je blagajna odprta od 14:30 do 20:00 (odpre se čez 10:59).

California Company Town California Company Town

Lee Anne Schmitt / ZDA / 2008 / 77 min / angleščina

Dokumentarec o nekoč dobro situiranih kalifornijskih industrijskih mestih, ki so danes zapuščena in največkrat povsem izseljena. Današnja t. i. mesta duhov so povečini nastala v 19. ali prvi polovici 20. stoletja; v glavnem so jih ustanovile velike korporacije in jih v večini primerov tudi gospodarsko obvladovale. In ko taiste korporacije tam niso več videle dobička, so preprosto odšle, ljudi pa prepustile brez službe in prihodnosti. Lee Anne Schmitt je predavateljica na kalifornijski CalArts, zato je vpliv Jamesa Benninga na njeno delo očiten.

»Vsako moje delo se začne s pokrajino, izkušnjo življenja v določenem kraju ob določenem času, s pojavom časa in prostora ter s prostorom med ideologijo in resničnostjo prostora, v katerem živimo. Zgodovina zemljo vedno zaznamuje; gre za proces, ki je v Kaliforniji doživel izjemen razmah, v državi, katere sam zemljepis je bil ponovno zarisan s posebnim namenom. Čeprav razumljena kot dežela odprtih prostranstev, brezmejna dežela velikih priložnosti, je bila Kalifornija od vsega začetka razklana zaradi prepletenih zasebnih in državnih interesov. Resničnost našega sveta je nastala iz zelo specifičnih trenutkov in izbir; gre za konstrukcijo, ki ni niti organska niti neizbežna.«
(Lee Anne Schmitt)

Lee Anne Schmitt – filmografija:
Las Vegas (2000); Awake and Sing (2003); The Wash (2005); California Company Town (2008)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Daaaaaalí! Daaaaaalí!

Quentin Dupieux

torek, 23. 04. 2024 / 15:30 / Dvorana

Francoski mojster absurda Quentin Dupieux (Mandibule) se poklanja svojemu idolu v igrivi in nepredvidljivi »ne-biografiji«, ki pokaže, da je bila Dalíjeva največja umetnina njegova osebnost.

Radikal Radical

Christopher Zalla

torek, 23. 04. 2024 / 17:20 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

torek, 23. 04. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.