Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odpre se čez 03:47).

California Company Town California Company Town

Lee Anne Schmitt / ZDA / 2008 / 77 min / angleščina

Dokumentarec o nekoč dobro situiranih kalifornijskih industrijskih mestih, ki so danes zapuščena in največkrat povsem izseljena. Današnja t. i. mesta duhov so povečini nastala v 19. ali prvi polovici 20. stoletja; v glavnem so jih ustanovile velike korporacije in jih v večini primerov tudi gospodarsko obvladovale. In ko taiste korporacije tam niso več videle dobička, so preprosto odšle, ljudi pa prepustile brez službe in prihodnosti. Lee Anne Schmitt je predavateljica na kalifornijski CalArts, zato je vpliv Jamesa Benninga na njeno delo očiten.

»Vsako moje delo se začne s pokrajino, izkušnjo življenja v določenem kraju ob določenem času, s pojavom časa in prostora ter s prostorom med ideologijo in resničnostjo prostora, v katerem živimo. Zgodovina zemljo vedno zaznamuje; gre za proces, ki je v Kaliforniji doživel izjemen razmah, v državi, katere sam zemljepis je bil ponovno zarisan s posebnim namenom. Čeprav razumljena kot dežela odprtih prostranstev, brezmejna dežela velikih priložnosti, je bila Kalifornija od vsega začetka razklana zaradi prepletenih zasebnih in državnih interesov. Resničnost našega sveta je nastala iz zelo specifičnih trenutkov in izbir; gre za konstrukcijo, ki ni niti organska niti neizbežna.«
(Lee Anne Schmitt)

Lee Anne Schmitt – filmografija:
Las Vegas (2000); Awake and Sing (2003); The Wash (2005); California Company Town (2008)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

nedelja, 27. 11. 2022 / 11:00 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.

Hrastovo srce Le chêne

Laurent Charbonnier, Michel Seydoux

nedelja, 27. 11. 2022 / 11:30 / Mala dvorana

V dokumentarnem filmu spremljamo vrvenje življenja na hrastu: od korenin do krošnje. Gledalca vsrkata osupljiva fotografija in nikdar enaka zvočna podoba ter mu v meditativnem predahu poglobljenega opazovanja razkrivata krhko ravnovesje živega sveta. Film, ki ga lahko raziskujemo in doživimo samo za velikem platnu.

Kapa Kapa

Slobodan Maksimović

nedelja, 27. 11. 2022 / 15:00 / Dvorana

Prvi slovenski božični celovečerni film režiserja Slobodana Maksimovića zgodbo o dečku, ki nima nič, in deklici, ki ima vse, preplete z močno vero v čudeže in jo poveže v topel, humoren in mestoma tudi napet film.