Danes je blagajna odprta od 15:15 do 20:30 (odpre se čez 11:21).

Čakanje na usmrtitev Into the Abyss

Werner Herzog / Nemčija, Kanada / 2011 / 107 min

Michael James Perry in Jason Aaron Burkett sta leta 2001 v Teksasu zagrešila nesmiselni trojni umor; zaradi kraje športnega avtomobila v varovani stanovanjski soseski ob gozdu je najprej umrla petdesetletna Sandra Stotler, malo pozneje pa še njen sin Adam in Adamov prijatelj Jeremy Richardson. Burkett je bil obsojen na 40 let zapora, Perryja pa so 1. julija 2010 usmrtili z injekcijo. Herzog se je pogovarjal z vsemi vpletenimi in njihovimi sorodniki, s Perryjem samo osem dni pred usmrtitvijo, njegov dokumentarec pa ni le film o smrtni kazni, temveč film o odnosu do življenja in smrti nasploh. Pred nami razgrne sliko sodobne ruralne Amerike in njene nerazdružljive prepredenosti z orožjem in nasiljem.

»Tema za film se mi je ponudila sama od sebe, saj me je nesmiselnost zločina popolnoma presunila. Obe strani – za ali proti – se argumentirano spoprijemata s smrtno kaznijo. Ne gre za veliko vprašanje. Ne gre za film, ki bi se ukvarjal s spornim vprašanjem. Če bi občinstvo zavajali v prepričanje, da gre za film o spornemu vprašanju, bi ga razočarali. Film le malo razpravlja o smrtni kazni. Vendar nisem njen zagovornik in z vso spoštljivostjo se z njo ne strinjam. Seveda – kot Nemec – Američanom tudi ne želim vsiljevati svojega mnenja o kazenskem pravosodju.« (Werner Herzog)

Werner Herzog – filmografija (izbor)
Fata Morgana (1971); La Soufrière (1977); Mali Dieter se uči leteti/Little Dieter Needs to Fly (1998); Beli diamant/The White Diamond (2004); Grizzly Man (2005); Srečanja na koncu sveta/Encounters at the End of the World (2007); Cave of Forgotten Dreams (2010); Death Row (2012)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Blizu Close

Lukas Dhont

ponedeljek, 27. 03. 2023 / 16:15 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Zadnjič

Ia EO

Jerzy Skolimowski

ponedeljek, 27. 03. 2023 / 18:30 / Dvorana

Najmlajši osemdesetletnik Jerzy Skolimowski postavi gledalca v kožuh svojega štirinožnega protagonista ter ustvari vizualno izviren in globoko pretresljiv pogled na sodobno Evropo. Ia je osvojil nagrado žirije na zadnjem festivalu v Cannesu ter se uvrstil na številne sezname najboljših filmov leta. Nominacija za oskarja za najboljši mednarodni film!

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

ponedeljek, 27. 03. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.