Danes je blagajna odprta od 14:30 do 20:00 (odpre se čez 10:53).

Brez strehe in zakona Sans toit ni loi

Agnès Varda / Francija / 1985 / 106 min / podnapisi, francoščina

režija in scenarij Agnès Varda, fotografija Patrick Blossier, montaža Patricia Mazuy, Agnès Varda, glasba Joanna Bruzdowicz, igrajo Sandrine Bonnaire, Macha Méril, Stéphane Freiss, Yolande Moreau, producent Oury Milshtein, produkcija Ciné Tamaris, Films A2

IMDb

vsebina
Pozimi na jugu Francije v jarku najdejo zaledenelo telo mlade ženske, potepuhinje. Skozi intervjuje in spomine ljudi, ki so jo srečali, sledimo njenim zadnjim tednom pred smrtjo, ko sama šotori in spoznava neznance z obrobja družbe: v zapuščenem dvorcu kadi hašiš z drugim potepuhom, zaljubi se v tunizijskega delavca in z njim obrezuje vinsko trto, nekaj časa živi na dvorišču hiše hipijevskega para … Čeprav jo mnogi poskušajo usmeriti na pravo pot, je njeno potepuško življenje zavestna izbira, iskanje svobode.

Brez strehe in zakona je eno najbolj znanih del belgijsko-francoske režiserke Agnès Varda. Močna in uporniška protagonistka, slikovita fotografija in nenavaden nabor likov s francoskega podeželja so leta 1985 filmu prinesli tri nagrade na Beneškem filmskem festivalu.

o avtorici
Režiserka, fotografinja in kiparka Agnès Varda, rojena leta 1928, je med drugo svetovno vojno z družino odraščala na ladji v mestu Sète v Franciji, nato pa se je šolala v Parizu, kjer je na prestižni Sorbonni diplomirala iz psihologije in književnosti. Njen prvi film, La Pointe Courte, je nastal leta 1954 in je nemudoma požel pohvale priznanih piscev revije Cahiers du Cinéma in utemeljiteljev francoskega novega vala. Varda tako velja za pionirko gibanja, četudi je s svojim nekonvencionalnim slogom ostajala na njegovem obrobju. Bila je tudi politično aktivna v družbenih gibanjih šestdesetih in sedemdesetih let, feministka in borka za reproduktivne pravice žensk.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Daaaaaalí! Daaaaaalí!

Quentin Dupieux

torek, 23. 04. 2024 / 15:30 / Dvorana

Francoski mojster absurda Quentin Dupieux (Mandibule) se poklanja svojemu idolu v igrivi in nepredvidljivi »ne-biografiji«, ki pokaže, da je bila Dalíjeva največja umetnina njegova osebnost.

Radikal Radical

Christopher Zalla

torek, 23. 04. 2024 / 17:20 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

torek, 23. 04. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.