Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:30 (odpre se čez 14:17).

Božja dežela Vanskabte Land

Hlynur Pálmason / Islandija, Švedska, Danska, Francija / 2022 / 138 min / islandščina, danščina

Vizualno osupljiv film o danskem duhovniku, ki se v 19. stoletju odpravi na kolonialno Islandijo – a njegovo nalogo, da bi tam ustanovil župnijo, otežuje vse, od islandske narave z mrazom, vulkani in polnočnim soncem do lastnih predsodkov in omahljivosti.

režija Hlynur Pálmason, scenarij Hlynur Pálmason, fotografija Maria von Hausswolff, montaža Julius Krebs Damsbo, igrajo Elliott Crosset Hove (Lucas), Ingvar Sigurdsson (Ragnar), Friðrik Friðriksson (Friðrik), Victoria Carmen Sonne (Anna), Hilmar Guðjónsson (tolmač/translator), Ída Mekkín Hlynsdóttir (Ida), Jacob Lohmann (Carl), Waage Sandø (Vincent), producenti Eva Jakobsen, Mikkel Jersin, Katrin Pors, Anton Máni Svansson, produkcija Snowglobe

festivali, nagrade Cannes 2022, München 2022, Sydney 2022

IMDb

Na Islandiji »je vse drugače kot na Danskem, tam lahko še znoriš,« opozarja škof mladega, asketskega duhovnika Lucasa, preden se ta odpravi na misijo v »divjino«. A Lucas ga ne posluša: kljub nemogočim pogojem s sabo tovori goro knjig in težko fotografsko opremo, potuje s konjem namesto s čolnom in od domačinov zahteva, da govorijo dansko. Ko spozna hčeri kmeta, pri katerem je nastanjen, so na preizkušnji še njegova moralna načela … Film, posnet v formatu 4:3, so navdihnile fotografije danskega duhovnika, ki je prvi dokumentiral jugovzhodno obalo Islandije.

»Mislim, da so Danci v določenem zgodovinskem obdobju vsekakor zviška gledali na Islandce. Tega ne počno več, ampak včasih je bilo tako. To zasledite ob zapiskih ali dnevnikih pomorščakov, na primer tistih, ki so v tem obdobju pluli med državama. Če berete ta besedila, se jim – danskim kapitanom, članom posadke, mornarjem – zdijo Islandci smrdljivi in grdi, nosijo grda oblačila. Verjetno so imeli prav. Všeč mi je, da imata obe strani še drug vidik oz. imata obe strani pozitivne in negativne prvine.«
– Hlynur Pálmason

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

petek, 21. 06. 2024 / 18:30 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

petek, 21. 06. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Naključni morilec Hit Man

Richard Linklater

petek, 21. 06. 2024 / 21:30 / Kinodvorišče

Film Richarda Linklaterja (Fantovska leta, Pred polnočjo) – bolj ali manj resnična zgodba o lažnem najetem morilcu – je domiselna eksistencialna komedija o identiteti, predvsem pa seksi, zabavna in nenehno presenetljiva filmska poslastica.