Danes je blagajna odprta od 10:00 do 20:30 (za danes zaprto).

Božja dežela Vanskabte Land

Hlynur Pálmason / Islandija, Švedska, Danska, Francija / 2022 / 138 min / islandščina, danščina

Vizualno osupljiv film o danskem duhovniku, ki se v 19. stoletju odpravi na kolonialno Islandijo – a njegovo nalogo, da bi tam ustanovil župnijo, otežuje vse, od islandske narave z mrazom, vulkani in polnočnim soncem do lastnih predsodkov in omahljivosti.

režija Hlynur Pálmason, scenarij Hlynur Pálmason, fotografija Maria von Hausswolff, montaža Julius Krebs Damsbo, igrajo Elliott Crosset Hove (Lucas), Ingvar Sigurdsson (Ragnar), Friðrik Friðriksson (Friðrik), Victoria Carmen Sonne (Anna), Hilmar Guðjónsson (tolmač/translator), Ída Mekkín Hlynsdóttir (Ida), Jacob Lohmann (Carl), Waage Sandø (Vincent), producenti Eva Jakobsen, Mikkel Jersin, Katrin Pors, Anton Máni Svansson, produkcija Snowglobe

festivali, nagrade Cannes 2022, München 2022, Sydney 2022

IMDb

Na Islandiji »je vse drugače kot na Danskem, tam lahko še znoriš,« opozarja škof mladega, asketskega duhovnika Lucasa, preden se ta odpravi na misijo v »divjino«. A Lucas ga ne posluša: kljub nemogočim pogojem s sabo tovori goro knjig in težko fotografsko opremo, potuje s konjem namesto s čolnom in od domačinov zahteva, da govorijo dansko. Ko spozna hčeri kmeta, pri katerem je nastanjen, so na preizkušnji še njegova moralna načela … Film, posnet v formatu 4:3, so navdihnile fotografije danskega duhovnika, ki je prvi dokumentiral jugovzhodno obalo Islandije.

»Mislim, da so Danci v določenem zgodovinskem obdobju vsekakor zviška gledali na Islandce. Tega ne počno več, ampak včasih je bilo tako. To zasledite ob zapiskih ali dnevnikih pomorščakov, na primer tistih, ki so v tem obdobju pluli med državama. Če berete ta besedila, se jim – danskim kapitanom, članom posadke, mornarjem – zdijo Islandci smrdljivi in grdi, nosijo grda oblačila. Verjetno so imeli prav. Všeč mi je, da imata obe strani še drug vidik oz. imata obe strani pozitivne in negativne prvine.«
– Hlynur Pálmason

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dodatna projekcija

Anatomija padca Anatomie d’une chute

Justine Triet

ponedeljek, 04. 03. 2024 / 15:15 / Dvorana

Justine Triet (Sibyl) v razburljivi sodni drami secira razpad zakonske zveze. Film z izjemno Sandro Hüller v glavni vlogi je osvojil zlato palmo na zadnjem festivalu v Cannesu.

Neskončni spomin La memoria infinita

Maite Alberdi

ponedeljek, 04. 03. 2024 / 17:15 / Mala dvorana

Zgodba o Paulinini globoki in brezkompromisni predanosti ter Augustovem srditem boju, da bi ohranil svojo identiteto, je srce parajoč in hkrati navdihujoč spomenik neuničljivi moči ljubezni. Film Maite Alberdi (Krt) je nominiran za oskarja v kategoriji najboljši dokumentarec.

Vsi mi tujci All of Us Strangers

Andrew Haigh

ponedeljek, 04. 03. 2024 / 18:15 / Dvorana

Film Andrewa Haigha (45 let) je nostalgična, sanjava zgodba o izgubi, osamljenosti in moči ljubezni.