Danes je blagajna odprta od 16:30 do 20:30 (za danes zaprto).

Božja dežela Vanskabte Land

Hlynur Pálmason / Islandija, Švedska, Danska, Francija / 2022 / 138 min / islandščina, danščina

Vizualno osupljiv film o danskem duhovniku, ki se v 19. stoletju odpravi na kolonialno Islandijo – a njegovo nalogo, da bi tam ustanovil župnijo, otežuje vse, od islandske narave z mrazom, vulkani in polnočnim soncem do lastnih predsodkov in omahljivosti.

režija Hlynur Pálmason, scenarij Hlynur Pálmason, fotografija Maria von Hausswolff, montaža Julius Krebs Damsbo, igrajo Elliott Crosset Hove (Lucas), Ingvar Sigurdsson (Ragnar), Friðrik Friðriksson (Friðrik), Victoria Carmen Sonne (Anna), Hilmar Guðjónsson (tolmač/translator), Ída Mekkín Hlynsdóttir (Ida), Jacob Lohmann (Carl), Waage Sandø (Vincent), producenti Eva Jakobsen, Mikkel Jersin, Katrin Pors, Anton Máni Svansson, produkcija Snowglobe

festivali, nagrade Cannes 2022, München 2022, Sydney 2022

IMDb

Na Islandiji »je vse drugače kot na Danskem, tam lahko še znoriš,« opozarja škof mladega, asketskega duhovnika Lucasa, preden se ta odpravi na misijo v »divjino«. A Lucas ga ne posluša: kljub nemogočim pogojem s sabo tovori goro knjig in težko fotografsko opremo, potuje s konjem namesto s čolnom in od domačinov zahteva, da govorijo dansko. Ko spozna hčeri kmeta, pri katerem je nastanjen, so na preizkušnji še njegova moralna načela … Film, posnet v formatu 4:3, so navdihnile fotografije danskega duhovnika, ki je prvi dokumentiral jugovzhodno obalo Islandije.

»Mislim, da so Danci v določenem zgodovinskem obdobju vsekakor zviška gledali na Islandce. Tega ne počno več, ampak včasih je bilo tako. To zasledite ob zapiskih ali dnevnikih pomorščakov, na primer tistih, ki so v tem obdobju pluli med državama. Če berete ta besedila, se jim – danskim kapitanom, članom posadke, mornarjem – zdijo Islandci smrdljivi in grdi, nosijo grda oblačila. Verjetno so imeli prav. Všeč mi je, da imata obe strani še drug vidik oz. imata obe strani pozitivne in negativne prvine.«
– Hlynur Pálmason

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črta La ligne

Ursula Meier

torek, 21. 03. 2023 / 16:30 / Dvorana

V filmu, ki kot njegova eksplozivna glavna junakinja pogosto menja razpoloženje, švicarska režiserka Ursula Meier spretno ruši stereotipe o ženskem nasilju. Črta je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu.

Blizu Close

Lukas Dhont

torek, 21. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

torek, 21. 03. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.