Danes je blagajna odprta od 15:15 do 20:30 (odpre se čez 12:16).

Borgman Borgman

Alex van Warmerdam / Nizozemska, Danska, Belgija / 2013 / 113 min / nizozemščina

Alex van Warmerdam je ustvaril nizozemsko različico Pasolinijeve Teoreme (s pridihom Lanthimosovega Podočnika in Hanekejevih Smešnih iger), mračno komično alegorijo zla in kritiko buržoazije, v kateri se enigmatični potepuh Borgman vtihotapi v življenje premožne družine, da bi razdejal njeno skrbno sestavljeno predstavo o predmestni idili in varnem zavetju, ki ga nudita prestiž in premoženje.

igrajo Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Jeroen Perceval, Alex van Warmerdam, distribucija v Sloveniji FIVIA – Vojnik

IMDb

zgodba
Alex van Warmerdam je ustvaril nizozemsko različico Pasolinijeve Teoreme (s pridihom Lanthimosovega Podočnika in Hanekejevih Smešnih iger), mračno komično alegorijo zla in kritiko buržoazije, v kateri se enigmatični potepuh Borgman vtihotapi v življenje premožne družine, da bi razdejal njeno skrbno sestavljeno predstavo o predmestni idili in varnem zavetju, ki ga nudita prestiž in premoženje.

kritike
»Čeprav lahko film hitro primerjamo s Smešnimi igrami Michaela Hanekeja, sta bila lika slednjega bolj očitna psihopata, medtem ko ostajajo motivi Borgmana in njegove druščine vse do konca nejasni. Zaradi tega razplet zgodbe prej vzbuja mučno radovednost, kot da bi vas naravnost knockoutiral, a je še vedno dovolj bogato obložen s temami, vrednimi razmisleka. Kot simbol predstavlja Borgman vdor fatalizma in mračnih vzgibov v neomadeževano podobo predmestnega idealizma. S svojim sijajnim okolišem film kaže, da si z denarjem že lahko kupiš razkošje, ne odpraviš pa izprijenosti, ki izvira od znotraj.«
– Eric Kohn, Indiewire

»Borgman nizozemskega vseznalca Alexa van Warmerdama, sarkastičen, bizaren, srhljiv in poln črnega humorja, je bil v tekmovalnem panteonu canskega festivala zagotovo bog prevare. Po tonu je soroden nedavnim kultnim ljubljencem Yorgosa Lanthimosa in Bena Wheatleyja (zdi se, da mu je Podočnik še posebej blizu), medtem ko je v njegovem hladnokrvnem seciranju popolnega malomeščanskega življenja zaznati tudi kanček Hanekeja. Toda v resnici gre za samosvoj film, zlasti po zaslugi domiselne premise, ki vzame prepoznavne arhetipe zla in objestnosti ter jim pusti, da si dajo duška na čistem, sodobnem in nadzorovanem igrišču v podobi povzpetniške, arhitekturno zasnovane modernistične hiše, njenih vrtov in življenj družine, ki tam prebiva.«
– Jessica Kiang, The Playlist

»Glavno poanto filma boste dojeli že precej zgodaj. Toda van Warmerdam ima dogajanje tako mirno in trdno pod nadzorom, da mu kot hipnotizirani sledite do zadnjega trenutka. Njegova umetnost je precizna; njen rezultat je enigmatičen.«
– Stephanie Zacharek, The Village Voice

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Blizu Close

Lukas Dhont

ponedeljek, 27. 03. 2023 / 16:15 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Zadnjič

Ia EO

Jerzy Skolimowski

ponedeljek, 27. 03. 2023 / 18:30 / Dvorana

Najmlajši osemdesetletnik Jerzy Skolimowski postavi gledalca v kožuh svojega štirinožnega protagonista ter ustvari vizualno izviren in globoko pretresljiv pogled na sodobno Evropo. Ia je osvojil nagrado žirije na zadnjem festivalu v Cannesu ter se uvrstil na številne sezname najboljših filmov leta. Nominacija za oskarja za najboljši mednarodni film!

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

ponedeljek, 27. 03. 2023 / 19:30 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.