Danes je blagajna odprta od 17:00 do 21:30 (odpre se čez 14:21).

Bojevnice v sariju The Sari Soldiers

Julie Bridgham / ZDA / 2008 / 92 min / angleščina

Ko je nepalski princ Gjanendra leta 2001 prevzel krono, se je začelo obdobje krvave državljanske vojne. Razpustil je parlament, zaprl številne člane političnih strank, kršenje najosnovnejših človekovih pravic je postalo vsakdanja rutina. V središču političnih in socialnih nemirov Nepala so se organizirale predvsem ženske, nekatere v okviru bojevite maoistične gverile, ki z nasiljem nasprotuje kralju, druge v okviru demokratičnih civilnih gibanj. Film spremlja šest žensk, ki želijo spremeniti podobo sodobnega Nepala: Devi je odkrito spregovorila o nepravilnostih novega političnega sistema, zato je vojska ugrabila njeno petnajstletno hčer; Kranti (»svoboda«) je pripadnica maoističnih bojevnic; Rajani je oficirka v kraljevi armadi; Krišna zagovornica monarhije, ki na podeželju organizira upor proti maoistom; Mandira je zagovornica človekovih pravic; Ram Kumari pa študentska aktivistka in organizatorka protestnih gibanj. Vsi si želijo osebne in družbene spremembe. Ali kot pravi nekdo: Človek se rodi dvakrat: prvič, ko pride na svet, in drugič, ko ga spremeni.

»Ena najbolj ganljivih stvari je bila izkušnja, da imajo ljudje zelo različnih političnih prepričanj številne skupne lastnosti. Vedno so mi privrženci različnih strani spora v intervjujih zatrjevali, da ‘smo vsi Nepalci’, z močno željo po miru. Skupna nam je resnična človečnost, ki, upam, v filmu pride na površje in omogoči poistovetenje z vsako od šestih žensk ne glede na narodnost.« (Julie Bridgham)

Julie Bridgham – filmografija:
At the Edge of Sufficient; Indentured Daughters; Hope in the Himalayas; Children of Hope; Bojevnice v sariju/The Sari Soldiers (2008)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Memoria Memoria

Apichatpong Weerasethakul

torek, 05. 07. 2022 / 18:00 / Dvorana

Tajski poet Apichatpong Weerasethakul nas v svojem prvem filmu, posnetem zunaj domovine, skupaj s Tildo Swinton in Jeanne Balibar popelje na skrivnostno notranje popotovanje, ki ga sproži veliki pok. Obvezen ogled na velikem platnu! Nagrada žirije v Cannesu.

Vse povsod naenkrat Everything Everywhere All at Once

Dan Kwan, Daniel Scheinert

torek, 05. 07. 2022 / 21:30 / Kinodvorišče

Vse povsod naenkrat je odštekana filmska pustolovščina, ki združuje elemente znanstvene fantastike, komedije in borilnih veščin, a tudi ganljive družinske drame.

Snežni leopard La panthère des neiges

Marie Amiguet, Vincent Munier

sreda, 06. 07. 2022 / 13:00 / Dvorana

Snežni leopard je veliko več kot vizualno čudovit film o eni najredkejših in najbolj izmuzljivih velikih mačk; opazovalni dokumentarec, v katerem je pot pomembnejša od cilja, z nami velikodušno deli užitek odkrivanja. Glasba: Warren Ellis in Nick Cave. Cezar za najboljši dokumentarni film.