Danes je blagajna odprta od 15:15 do 20:45 (odpre se čez 12:37).

Bojevnice v sariju The Sari Soldiers

Julie Bridgham / ZDA / 2008 / 92 min / angleščina

Ko je nepalski princ Gjanendra leta 2001 prevzel krono, se je začelo obdobje krvave državljanske vojne. Razpustil je parlament, zaprl številne člane političnih strank, kršenje najosnovnejših človekovih pravic je postalo vsakdanja rutina. V središču političnih in socialnih nemirov Nepala so se organizirale predvsem ženske, nekatere v okviru bojevite maoistične gverile, ki z nasiljem nasprotuje kralju, druge v okviru demokratičnih civilnih gibanj. Film spremlja šest žensk, ki želijo spremeniti podobo sodobnega Nepala: Devi je odkrito spregovorila o nepravilnostih novega političnega sistema, zato je vojska ugrabila njeno petnajstletno hčer; Kranti (»svoboda«) je pripadnica maoističnih bojevnic; Rajani je oficirka v kraljevi armadi; Krišna zagovornica monarhije, ki na podeželju organizira upor proti maoistom; Mandira je zagovornica človekovih pravic; Ram Kumari pa študentska aktivistka in organizatorka protestnih gibanj. Vsi si želijo osebne in družbene spremembe. Ali kot pravi nekdo: Človek se rodi dvakrat: prvič, ko pride na svet, in drugič, ko ga spremeni.

»Ena najbolj ganljivih stvari je bila izkušnja, da imajo ljudje zelo različnih političnih prepričanj številne skupne lastnosti. Vedno so mi privrženci različnih strani spora v intervjujih zatrjevali, da ‘smo vsi Nepalci’, z močno željo po miru. Skupna nam je resnična človečnost, ki, upam, v filmu pride na površje in omogoči poistovetenje z vsako od šestih žensk ne glede na narodnost.« (Julie Bridgham)

Julie Bridgham – filmografija:
At the Edge of Sufficient; Indentured Daughters; Hope in the Himalayas; Children of Hope; Bojevnice v sariju/The Sari Soldiers (2008)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Asteroid City Asteroid City

Wes Anderson

petek, 29. 09. 2023 / 16:15 / Dvorana

Komedija, drama, romanca, znanstvena fantastika … nič ne more zares opisati tega vizualno osupljivega filma Wesa Andersona, kjer se o umetnosti, žalovanju, vesolju in smislu vsega skupaj sprašujemo v družbi nekaterih najsvetlejših zvezd filmskega neba: Scarlett Johansson, Jasona Schwartzmana, Toma Hanksa, Steva Carella, Margot Robbie in mnogih mnogih drugih …

Potniki noči Les passagers de la nuit

Mikhaël Hers

petek, 29. 09. 2023 / 18:30 / Dvorana

Film, prežet z zvoki, glasbo in barvami osemdesetih let, je intimna družinska kronika, ki najde poezijo v drobnih trenutkih vsakdanjega življenja. S Charlotte Gainsbourg v glavni vlogi.

Dodatna projekcija

Cesária Évora Cesária Évora

Ana Sofia Fonseca

petek, 29. 09. 2023 / 19:45 / Mala dvorana

Dokumentarec s pomočjo doslej nevidenih arhivskih posnetkov in ekskluzivnih intervjujev z njenimi bližnjimi splete intimen portret »bosonoge dive«. Nagrada občinstva na festivalu IndieLisboa.