Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odprto še 10:49, tel: 01 239 22 17).

Bojevnice v sariju The Sari Soldiers

Julie Bridgham / ZDA / 2008 / 92 min / angleščina

Ko je nepalski princ Gjanendra leta 2001 prevzel krono, se je začelo obdobje krvave državljanske vojne. Razpustil je parlament, zaprl številne člane političnih strank, kršenje najosnovnejših človekovih pravic je postalo vsakdanja rutina. V središču političnih in socialnih nemirov Nepala so se organizirale predvsem ženske, nekatere v okviru bojevite maoistične gverile, ki z nasiljem nasprotuje kralju, druge v okviru demokratičnih civilnih gibanj. Film spremlja šest žensk, ki želijo spremeniti podobo sodobnega Nepala: Devi je odkrito spregovorila o nepravilnostih novega političnega sistema, zato je vojska ugrabila njeno petnajstletno hčer; Kranti (»svoboda«) je pripadnica maoističnih bojevnic; Rajani je oficirka v kraljevi armadi; Krišna zagovornica monarhije, ki na podeželju organizira upor proti maoistom; Mandira je zagovornica človekovih pravic; Ram Kumari pa študentska aktivistka in organizatorka protestnih gibanj. Vsi si želijo osebne in družbene spremembe. Ali kot pravi nekdo: Človek se rodi dvakrat: prvič, ko pride na svet, in drugič, ko ga spremeni.

»Ena najbolj ganljivih stvari je bila izkušnja, da imajo ljudje zelo različnih političnih prepričanj številne skupne lastnosti. Vedno so mi privrženci različnih strani spora v intervjujih zatrjevali, da ‘smo vsi Nepalci’, z močno željo po miru. Skupna nam je resnična človečnost, ki, upam, v filmu pride na površje in omogoči poistovetenje z vsako od šestih žensk ne glede na narodnost.« (Julie Bridgham)

Julie Bridgham – filmografija:
At the Edge of Sufficient; Indentured Daughters; Hope in the Himalayas; Children of Hope; Bojevnice v sariju/The Sari Soldiers (2008)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Polž na potepu na kitovem repu The Snail and the Whale

Max Lang, Daniel Snaddon

sobota, 27. 11. 2021 / 10:00 / Dvorana

Čarobno potovanje majcenega polža in velikanskega kita po širnem sinjem morju. Avtorji filmov Zverjasec in Palčič nam prinašajo novo animirano pravljico, posneto po istoimenski slikanici Julie Donaldson in Axla Schefflerja.

Kinobalon / Novo na sporedu

Pozabljeni božič Snekker Andersen & Julenissen: Den Vesle Bygda som Glomte at det var jul

Andrea Eckerbom

sobota, 27. 11. 2021 / 15:30 / Dvorana

Božična zimska pravljica, v kateri radovedna, neustavljiva deklica Eliza spoznava čarobnost davno pozabljenega božiča. Film po znani norveški božični zgodbi Alfa Prøysena.

Samo do 28. novembra!

Morena Murina

Antoneta Alamat Kusijanović

sobota, 27. 11. 2021 / 17:45 / Dvorana

Zgodba o dekletu, ki se v navidezni idili s soncem obsijane jadranske obale spopada z mračnimi silami patriarhata. Film mlade hrvaške režiserke, pod katerega se kot direktorica fotografije podpisuje Hélène Louvart (Nikoli redko včasih vedno, Srečen kot Lazzaro), kot izvršni producent pa Martin Scorsese, je prejel prestižno nagrado zlata kamera za najboljši prvenec v Cannesu.