Danes je blagajna odprta od 17:40 do 21:00 (odpre se čez 31 minut).

Bojevnice v sariju The Sari Soldiers

Julie Bridgham / ZDA / 2008 / 92 min / angleščina

Ko je nepalski princ Gjanendra leta 2001 prevzel krono, se je začelo obdobje krvave državljanske vojne. Razpustil je parlament, zaprl številne člane političnih strank, kršenje najosnovnejših človekovih pravic je postalo vsakdanja rutina. V središču političnih in socialnih nemirov Nepala so se organizirale predvsem ženske, nekatere v okviru bojevite maoistične gverile, ki z nasiljem nasprotuje kralju, druge v okviru demokratičnih civilnih gibanj. Film spremlja šest žensk, ki želijo spremeniti podobo sodobnega Nepala: Devi je odkrito spregovorila o nepravilnostih novega političnega sistema, zato je vojska ugrabila njeno petnajstletno hčer; Kranti (»svoboda«) je pripadnica maoističnih bojevnic; Rajani je oficirka v kraljevi armadi; Krišna zagovornica monarhije, ki na podeželju organizira upor proti maoistom; Mandira je zagovornica človekovih pravic; Ram Kumari pa študentska aktivistka in organizatorka protestnih gibanj. Vsi si želijo osebne in družbene spremembe. Ali kot pravi nekdo: Človek se rodi dvakrat: prvič, ko pride na svet, in drugič, ko ga spremeni.

»Ena najbolj ganljivih stvari je bila izkušnja, da imajo ljudje zelo različnih političnih prepričanj številne skupne lastnosti. Vedno so mi privrženci različnih strani spora v intervjujih zatrjevali, da ‘smo vsi Nepalci’, z močno željo po miru. Skupna nam je resnična človečnost, ki, upam, v filmu pride na površje in omogoči poistovetenje z vsako od šestih žensk ne glede na narodnost.« (Julie Bridgham)

Julie Bridgham – filmografija:
At the Edge of Sufficient; Indentured Daughters; Hope in the Himalayas; Children of Hope; Bojevnice v sariju/The Sari Soldiers (2008)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Črni čaj Black Tea

Abderrahmane Sissako

torek, 23. 07. 2024 / 18:40 / Dvorana

Veliki poet afriškega filma Abderrahmane Sissako (Čakajoč na srečo) se vrača z melanholično romanco, postavljeno v afriško četrt tretjega največjega kitajskega mesta.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

torek, 23. 07. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Moj zločin Mon crime

François Ozon

torek, 23. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

François Ozon se po 8 ženskah in Gospodinji vrača s še eno duhovito komedijo o ženskah in slavi, postavljeno v glamurozni Pariz tridesetih let prejšnjega stoletja.