Danes je blagajna odprta od 16:00 do 19:00 (odpre se čez 04:52).

Bližina Tesnota

Kantemir Balagov / Rusija / 2017 / 118 min / ruščina

Debitantski film mladega ruskega režiserja Kantemirja Balagova, ki je nastal pod mentorstvom Aleksandra Sokurova, v ospredje postavlja etično dilemo pripadnikov judovske skupnosti na Kavkazu.

režija Kantemir Balagov, scenarij Anton Jaruš, Kantemir Balagov, fotografija Artem Emelianov, montaža Kantemir Balagov, igrajo Darja Žovnar (Ila), Olga Dragunova (Adina), Atrem Cipin (Avi), Nazir Žukov (Zalim), Veniamin Kac (David)

festivali, nagrade Cannes 2017 (nagrada FIPRESCI), München2017, Soči2017 (najboljši prvi film)

IMDb

Debitantski film mladega ruskega režiserja Kantemirja Balagova, ki je nastal pod mentorstvom Aleksandra Sokurova, v ospredje postavlja etično dilemo pripadnikov judovske skupnosti na Kavkazu.

Leto 1998 v mestu Nalčik na severu Kavkaza v Rusiji. Štiriindvajsetletna Ilana pomaga očetu pri delu v garaži, da bi ta lažje shajal. Nekega večera se njena družina in prijatelji zberejo ob proslavi zaroke njenega mlajšega brata Davida, vendar pa mladi par pozneje isto noč izgine. Izkaže se, da gre za ugrabitev z zahtevo po odkupnini, a ker se vse skupaj dogaja v tesno povezani judovski enklavi, je policijska pomoč izključena. Kako naj družina zbere denar in reši Davida? Ilana in njena starša bodo vsak po svoje šli tako daleč, kot bo potrebno, in to ne glede na tveganja, ki bi jih utegnili povzročiti sami sebi …

»Zanimalo me je raziskovanje osnovnega načela, po katerem se moraš žrtvovati, da bi rešil ljubljeno osebo. To je še bolj občutiti na Kavkazu: celo primarno načelo je. Moje temeljno vprašanje pa je: Ali je res človeško nekoga primorati, da se žrtvuje za bližnjega? To je iztočnica, s katere sem raziskoval like in dogodke.« (Kantemir Balagov)

Kantemir Balagov
Rojen leta 1991 v Nalčiku na severu Kavkaza, Rusija. Film ga sprva ni zanimal, zato je raje študiral ekonomijo, a se v njej ni našel. Ko je doma začel snemati spletne filme, je na prijateljev predlog kontaktiral Aleksandra Sokurova, ki je v Nalčiku odprl filmsko šolo, pa čeprav sploh ni vedel, kdo to je. Sokurov je postal njegov mentor in mu pomagal posneti prvi celovečerni film Bližina.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Slavna medvedja zasedba Sicilije La fameuse invasion des ours en Sicile

Lorenzo Mattotti

nedelja, 14. 08. 2022 / 17:00 / Dvorana

Za tiste, ki imajo radi smeh, solze, legende in dogodivščine, Gedeone, pripovedovalec in glasbenik, princ komedije dell’arte ter deklica Almerina, pripovedujeta zgodbo …

Bergmanov otok Bergman Island

Mia Hansen-Løve

nedelja, 14. 08. 2022 / 19:00 / Dvorana

Avtobiografsko navdahnjeni film Mie Hansen-Løve (Zbogom, prva ljubezen) je melanholična meditacija o razmerjih, igriv razmislek o ustvarjalnem procesu ter intimen poklon švedskemu mojstru. Film je bil premierno prikazan v glavnem programu festivala v Cannesu.

Orkester Orkester

Matevž Luzar

ponedeljek, 15. 08. 2022 / 17:00 / Dvorana

Pihalni orkester iz Slovenije se odpravi na glasbeni festival v malo avstrijsko mesto. Zgodbo spremljamo skozi dogodivščine različnih protagonistov: mladega voznika avtobusa je strah, da bo izgubil službo; dva člana orkestra, nastanjena pri avstrijskih gostiteljih, ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi; srednješolka odkrije očetov drugi obraz; žene, ki so morale ostati doma, uživajo v svobodi …