Danes je blagajna odprta od 16:00 do 21:30 (odprto še 04:39, tel: 01 239 22 17).

Bližina Tesnota

Kantemir Balagov / Rusija / 2017 / 118 min / ruščina

Debitantski film mladega ruskega režiserja Kantemirja Balagova, ki je nastal pod mentorstvom Aleksandra Sokurova, v ospredje postavlja etično dilemo pripadnikov judovske skupnosti na Kavkazu.

režija Kantemir Balagov, scenarij Anton Jaruš, Kantemir Balagov, fotografija Artem Emelianov, montaža Kantemir Balagov, igrajo Darja Žovnar (Ila), Olga Dragunova (Adina), Atrem Cipin (Avi), Nazir Žukov (Zalim), Veniamin Kac (David)

festivali, nagrade Cannes 2017 (nagrada FIPRESCI), München2017, Soči2017 (najboljši prvi film)

IMDb

Debitantski film mladega ruskega režiserja Kantemirja Balagova, ki je nastal pod mentorstvom Aleksandra Sokurova, v ospredje postavlja etično dilemo pripadnikov judovske skupnosti na Kavkazu.

Leto 1998 v mestu Nalčik na severu Kavkaza v Rusiji. Štiriindvajsetletna Ilana pomaga očetu pri delu v garaži, da bi ta lažje shajal. Nekega večera se njena družina in prijatelji zberejo ob proslavi zaroke njenega mlajšega brata Davida, vendar pa mladi par pozneje isto noč izgine. Izkaže se, da gre za ugrabitev z zahtevo po odkupnini, a ker se vse skupaj dogaja v tesno povezani judovski enklavi, je policijska pomoč izključena. Kako naj družina zbere denar in reši Davida? Ilana in njena starša bodo vsak po svoje šli tako daleč, kot bo potrebno, in to ne glede na tveganja, ki bi jih utegnili povzročiti sami sebi …

»Zanimalo me je raziskovanje osnovnega načela, po katerem se moraš žrtvovati, da bi rešil ljubljeno osebo. To je še bolj občutiti na Kavkazu: celo primarno načelo je. Moje temeljno vprašanje pa je: Ali je res človeško nekoga primorati, da se žrtvuje za bližnjega? To je iztočnica, s katere sem raziskoval like in dogodke.« (Kantemir Balagov)

Kantemir Balagov
Rojen leta 1991 v Nalčiku na severu Kavkaza, Rusija. Film ga sprva ni zanimal, zato je raje študiral ekonomijo, a se v njej ni našel. Ko je doma začel snemati spletne filme, je na prijateljev predlog kontaktiral Aleksandra Sokurova, ki je v Nalčiku odprl filmsko šolo, pa čeprav sploh ni vedel, kdo to je. Sokurov je postal njegov mentor in mu pomagal posneti prvi celovečerni film Bližina.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Metronom Metronom

Alexandru Belc

petek, 09. 06. 2023 / 17:00 / Dvorana

Bukarešta, 1972. Sedemnajstletna Ana sanja o ljubezni in svobodi. Neke noči se udeleži zabave, kjer s prijatelji pleše in posluša prepovedano radijsko oddajo Metronom. Takrat pa na vrata potrka Ceaușescujeva tajna policija … Film je prejel nagrado za najboljšo režijo v sekciji Posebni pogled na festivalu v Cannesu.

Poletje ’91 Poletje ’91

Žiga Virc

petek, 09. 06. 2023 / 19:15 / Dvorana

Arhivski dokumentarec Žige Virca (Houston, imamo problem!) prinaša nov in neobremenjen vpogled v vsakdanjik prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine. Film, nastal s pomočjo obsežne akcije, v kateri so ljudi povabili, naj jim pošljejo svoje domače posnetke, postavi gledalca v avdiovizualni časovni stroj in ga ponese v kaotično obdobje pred in med osamosvojitvijo Republike Slovenije ter po njej.

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

petek, 09. 06. 2023 / 19:45 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.