Danes je blagajna odprta od 16:00 do 21:30 (odprto še 05:18, tel: 01 239 22 17).
22. LIFFe v Kinodvoru

Bilo je nekoč v Anatoliji Bir zamanlar Anadolu'da

Nuri Bilge Ceylan / Turčija / 2011 / 150 min

Metafizični film ceste s sanjsko fotografijo. Nekonvencionalna kriminalka, ki nas popelje od teme k svetlobi, od smrti k življenju, toda tisto, kar zares očara, je to, kar je vmes, kar srečamo na poti: življenje v Anatoliji, razpeto med grozo in humorjem.

režija Nuri Bilge Ceylan, scenarij Ercan Kesal, Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan, fotografija Gökhan Tiryaki, montaža Bora Göksingöl, Nuri Bilge Ceylan, igrajo Muhammet Uzuner (doktor), Yilmaz Erdogan (komisari), Taner Birsel (tožilec), Ahmet Mümtaz Taylan (voznik Arab Ali), Firat Tanis (osumljenec), Ercan Kesal (Mukhtar), Erol Eraslan (Yasar, žrtev)

festivali, nagrade Cannes 2011 (velika nagrada žirije), Moskva 2011, Karlovi Vari 2011, Melbourne 2011, Sarajevo 2011

Metafizični film ceste s sanjsko fotografijo. Nekonvencionalna kriminalka, ki nas popelje od teme k svetlobi, od smrti k življenju, toda tisto, kar zares očara, je to, kar je vmes, kar srečamo na poti: življenje v Anatoliji, razpeto med grozo in humorjem.

Skupina štirih mož se vozi po opuščenih gorskih cestah južne Anatolije in išče truplo žrtve umora, ki naj bi bilo zakopano ob eni teh cest. Predstavniki krajevnih oblasti, tožilec Nusret, policijski komisar Naci in dr. Cemal so s seboj na pot vzeli tudi Kenana, glavnega osumljenca umora, ki je po začetnem zanikanju vendarle priznal zločin in se sedaj po svojih najboljših močeh poskuša spomniti, kje je zakopal truplo. Medtem ko se ta nenavadna četvorka vozi po podeželskih cestah Anatolije in išče truplo žrtve, se njeni člani med seboj pogovarjajo in šalijo, pri tem pa se postopno razkrivajo plasti neke druge, še veliko večje skrivnosti.

Nuri Bilge Ceylan
Rodil se je leta 1959 v Istanbulu. Velja za eno največjih odkritij evropskega filma v drugi polovici 90. let. S filmom Oddaljen – s prvima dvema tvori “trilogijo iskanja” – v Cannesu osvoji veliko nagrado. Tudi naslednja dva v Cannesu ne ostaneta neopažena: Podnebje osvoji nagrado FIPRESCI, medtem ko za Tri opice dobi palmo za režijo. Tudi njegov zadnji film Bilo je nekoč v Anatoliji prejme cansko veliko nagrado.

»Ne vem, ali gre za film noir ali kaj podobnega. Preprosto smo skušali biti čim bolj realistični. Prav tako nismo hoteli biti smešni, vendar je včasih resnično življenje lahko zelo smešno. … Ko je morilec videl žrtev, je bilo to v sanjah, in sanje so del življenja, so realistični elementi. Glede vaščanov, ki govore o prikazni, po umoru v majhnih mestih se vedno pojavijo takšne govorice, tudi to je del resničnosti, čeravno samo provincialne resničnosti.«
– Nuri Bilge Ceylan

filmografija
1995 Koza (Cocoon)
1997 Kasaba (Small Town/Mestece)
1999 Mayis Sikintisi (Clouds of May/Majski oblaki)
2003 Uzak (Distant/Oddaljen)
2006 Iklimler (Climates/Podnebje)
2008 Uc Maymun (Three Monkeys/Tri opice)
2011 Bir zamanlar Anadolu’da (Once Upon a Time in Anatolia/Bilo je nekoč v Anatoliji)

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Metronom Metronom

Alexandru Belc

petek, 09. 06. 2023 / 17:00 / Dvorana

Bukarešta, 1972. Sedemnajstletna Ana sanja o ljubezni in svobodi. Neke noči se udeleži zabave, kjer s prijatelji pleše in posluša prepovedano radijsko oddajo Metronom. Takrat pa na vrata potrka Ceaușescujeva tajna policija … Film je prejel nagrado za najboljšo režijo v sekciji Posebni pogled na festivalu v Cannesu.

Poletje ’91 Poletje ’91

Žiga Virc

petek, 09. 06. 2023 / 19:15 / Dvorana

Arhivski dokumentarec Žige Virca (Houston, imamo problem!) prinaša nov in neobremenjen vpogled v vsakdanjik prebivalcev Slovenije na križišču zgodovine. Film, nastal s pomočjo obsežne akcije, v kateri so ljudi povabili, naj jim pošljejo svoje domače posnetke, postavi gledalca v avdiovizualni časovni stroj in ga ponese v kaotično obdobje pred in med osamosvojitvijo Republike Slovenije ter po njej.

Izginjanje Verschwinden/Izginjanje

Andrina Mračnikar

petek, 09. 06. 2023 / 19:45 / Mala dvorana

Filmska ustvarjalka Andrina Mračnikar se poda v svojo južnokoroško domovino, da bi raziskala, zakaj slovenski jezik in slovenska kultura čedalje bolj izginjata iz vsakdanjega življenja. Dokumentarec, ki spretno prepleta osebno in politično, je prejel nagrado občinstva na graškem festivalu Diagonale.