Danes je blagajna odprta od 15:10 do 19:00 (odpre se čez 01:59).

Betlehem Beit-Lehem

Yuval Adler / Izrael, Nemčija, Belgija / 2013 / 99 min / hebrejščina, arabščina

Eleganten, napet in bistroumen politični triler v ospredje postavi čustvene stiske in moralne dileme kot posledice večnih trenj med Izraelci in Palestinci.   

režija Yuval Adler, scenarij Yuval Adler, Ali Wakad, fotografija Yaron Scharf, glasba Yishai Adar, montaža Ron Omer, igrajo Tsahi Halevy (Razi), Shadi Mar'i (Sanfur), Hitham Omari (Badawi), Michal Shtamler (Einat), Tarek Kopti (Abu Ibrahim), George Iskandar (Nasser), Yossi Eini (Levi), Efrat Shnap (Maya), Karem Shakur (Abu Mussa), Ibrahim Sakala (Tyson)

festivali, nagrade Benetke – Beneški dnevi 2013 (najboljši film), nagrade izraelske filmske akademije (najboljši film, najboljši režiser, najboljši scenarij), Toronto 2013

IMDb

Sanfur je mlajši brat razvpitega palestinskega upornika Ibrahima. Ko mu je bilo petnajst let, ga je Razi, pripadnik izraelske tajne službe, odločen, da Ibrahimu stopi na prste, rekrutiral za svojega ovaduha. Razi je v Sanfurja vložil ogromno truda in z njim navezal skoraj očetovski odnos. Sanfurju, ki je vedno živel v bratovi senci, je Razijeva pozornost vedno godila, zdaj, pri sedemnajstih, pa se znajde razpet med Razijevimi zahtevami in lojalnostjo bratu. Ko izraelska tajna služba izve, kako zelo je Sanfur vpleten v bratove dejavnosti, Razija obtožijo, da je prekoračil profesionalne meje, in od njega zahtevajo, da v načrtovanem poskusu atentata na Ibrahima žrtvuje Sanfurja. Med pripravami na vojaško akcijo bosta morala tako Razi kot Sanfur sprejeti odločitve, ki bodo za vedno spremenile njuno življenje.   

»Neki izraelski tajni agent mi je nekoč povedal: ‘Ključ do pridobivanja ovaduhov in stika z njimi niso nasilje, zastraševanje ali denar; ključ je razvoj intimnega razmerja z njimi, na zelo človeški ravni. Ni samo ovaduh zmeden glede svoje identitete in lojalnosti. Tudi agentu – in še zlasti tistim dobrim – se pogosto zgodi, da se meje med obojim zabrišejo.’« (Yuval Adler)

Yuval Adler
Rojen leta 1969 v Herzliji v Izraelu. Na Univerzi v Tel Avivu je študiral matematiko, nato pa je na Univerzi Kolumbija v New Yorku doktoriral iz filozofije. Na Kolumbiji se je izobraževal tudi iz kiparstva in fotografije ter sodeloval pri številnih odmevnih umetniških dogodkih, pozneje pa se je popolnoma posvetil filmski scenaristiki in režiji. Betlehem je njegov celovečerni prvenec.

filmografija
2006 Seduction (kratki)
2013 Beit-Lehem (Bethlehem/Betlehem)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 16:10 / Dvorana

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Malmkrog Malmkrog

Cristi Puiu

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 18:30 / Dvorana

Cristi Puiu (Sieranevada, Smrt gospoda Lazarescuja) je film posnel po besedilu ruskega mistika in filozofa Vladimirja Sergejeviča Solovjova Trije pogovori o vojni, napredku in koncu svetovne zgodovine. Nagrada za najboljšo režijo v sekciji Srečanja na Berlinalu.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.