Danes je blagajna odprta od 14:45 do 21:00 (odpre se čez 09:41).

Bennyjev video Benny's Video

Michael Haneke / Avstrija, Švica / 1992 / 105 min / angleščina, arabščina, francoščina, nemščina

Kultni drugi del Hanekejeve 'trilogije o čustveni poledenitvi'. Strašljiva zgodba o najstniku, ki – ujet v svet televizijskih in videopodob – izgubi občutek za mejo med resničnostjo in njenim posnetkom, pa tudi sposobnost za empatijo in ljubezen.

režija Michael Haneke, scenarij Michael Haneke, fotografija Christian Berger, glasba J. S. Bach, igrajo Arno Frisch (Benny), Angela Winkler (mama), Ulrich Mühe (oče), Ingrid Stassner, Stephanie Brehme

festivali, nagrade Cannes 1992, Solun/Thessaloniki 1992 (nagrada FIPRESCI), Viennale 1992 (najboljši avstrijski film), European Film Awards 1993 (nagrada FIPRESCI). 20. LIFFe (Retrospektiva).

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Benny je zdolgočasen dunajski pubertetnik, ki mu bogati starši ljubezen izkazujejo predvsem z nakupovanjem najmodernejših tehničnih naprav. Prosti čas najraje preživlja v svoji sobi ob poslušanju divje glasbe ter gledanju nasilja po televiziji in videokasetah, zelo pa ga navdušuje tudi snemanje s kamero. Ko se starši konec tedna odpeljejo na deželo, Benny domov povabi dekle, ki jo spozna pred videoteko. Razkaže ji svojo prvovrstno tehnično opremo, ji zavrti videoposnetek usmrtitve prašiča, ki ga je naredil na kmetiji znancev, nazadnje pa se pohvali še z ukradeno mesarsko pištolo. Dekletu predlaga, naj ga z njo ustreli …

Kultni drugi del Hanekejeve ‘trilogije o čustveni poledenitvi’. Strašljiva zgodba o najstniku, ki – ujet v svet televizijskih in videopodob – izgubi občutek za mejo med resničnostjo in njenim posnetkom, pa tudi sposobnost za empatijo in ljubezen.

»Filmi /iz trilogije/ so poročila o napredovanju čustvene poledenitve moje dežele. Poročajo o strahotah hladnosti in o grozi meščanskih norm. Mišljeni so kot polemika proti ameriški kinematografiji presenečenj in njeni praksi, da gledalcu ‘odvzema opravilno sposobnost’. So zagovor kinematografije vztrajnih vprašanj namesto hitrih in zato napačnih odgovorov, zagovor razsvetljujoče distance namesto posiljujoče bližine, zagovor zgoščanja namesto razprševanja, zagovor provokacije in dialoga namesto konzumiranja in strinjanja. Dokumentirajo mojo vero v katarzičen učinek kinematografije.«
– Michael Haneke, režiser

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

petek, 31. 03. 2023 / 15:45 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu. Tri nominacije za oskarja: za film, režijo in izvirni scenarij!

Blizu Close

Lukas Dhont

petek, 31. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

petek, 31. 03. 2023 / 20:00 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.