Danes je blagajna odprta od 16:15 do 20:30 (za danes zaprto).

Benda Bilili! Benda Bilili!

Renaud Barret in Florent de La Tullaye / Francija / 2010 / 85 min

V predmestjih Kinšase se je zbrala skupina brezdomnih glasbenikov, povečini paraplegikov, ki so ustanovili skupino Staff Benda Bilili. Barvita mešanica muzikantov se je več let pripravljala na prvenec, ki jih je leta 2009 ponesel na evropske festivalske odre.

V predmestjih Kinšase, prestolnice Konga, se je pred petimi leti okrog Rickyja Lickabuja zbrala skupina brezdomnih glasbenikov, povečini paraplegikov, ki so ustanovili skupino Staff Benda Bilili. Barvita mešanica muzikantov, ki igrajo tako na prave kot na doma narejene inštrumente, se je več let pripravljala na glasbeni prvenec, ki jih je leta 2009 ponesel na evropske festivalske odre. Nastajanje prve plošče je bilo mukotrpno. V okolju, kjer živijo, prevladujeta kriminal in nasilje; skupina se je za dobro leto dni morala celo raziti, saj so bili po požaru v njihovem vadbišču člani skupine ponovno prepuščeni življenju na ulici …
Staff Benda Bilili bodo letos 7. maja nastopili tudi v Ljubljani, in sicer na odprtju festivala Druga godba.

»Med poročanjem iz Kinšase sva po naključju srečala ulično zasedbo starih, invalidnih glasbenikov. Ponoči so spali na kartonu in podnevi v živalskem vrtu igrali z recikliranimi glasbili. Odločila sva se, da bova producirala prvi album benda Staff Benda Bilili in o tej navdušujoči zgodbi posnela film. Uporabljali smo prilagodljive kamere, se naučili lingalski jezik [uradni jezik] ter se popolnoma integrirali s skupino in posneli stvari, ki jih običajni poročevalci ne morejo ujeti zaradi površinskosti svojih reportaž. Mediji vedno prikazujejo negativne podobe iz Konga: korupcija, beda, smeti na ulicah … Želela sva prikazati lepe stvari in jih predstaviti s pomočjo glasbe.« (Renaud Barret, Florent de La Tullaye)

Ricky has a dream: to make Staff Benda Bilili the best band in Congo Kinshasa. Roger, a street child, more than ever wants to join these stars of the ghetto, who get around in customized tricycles. Together, they must avoid the pitfalls of the street, stay united and find the force to hope in music. For five years, from the first rehearsals to their triumph at international festivals, Benda Bilili! is the story of this dream come reality.

Renaud Barret in Florent de La Tullaye  – filmografija:
Jupiter’s Dance (2006); Victoire Terminus, Kinshasa (2008); Benda Bilili! (2010)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Nedolžen L'Innocent

Louis Garrel

sreda, 29. 03. 2023 / 16:30 / Dvorana

Francoski režiser in igralec Louis Garrel svoje družinske spomine zapakira v domiselno, igrivo in nadvse zabavno mešanico kriminalke in romantične komedije.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

sreda, 29. 03. 2023 / 17:45 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.

Črta La ligne

Ursula Meier

sreda, 29. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

V filmu, ki kot njegova eksplozivna glavna junakinja pogosto menja razpoloženje, švicarska režiserka Ursula Meier spretno ruši stereotipe o ženskem nasilju. Črta je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu.