Danes je blagajna odprta od 15:45 do 20:45 (odpre se čez 09:28).

Benda Bilili! Benda Bilili!

Renaud Barret in Florent de La Tullaye / Francija / 2010 / 85 min

V predmestjih Kinšase se je zbrala skupina brezdomnih glasbenikov, povečini paraplegikov, ki so ustanovili skupino Staff Benda Bilili. Barvita mešanica muzikantov se je več let pripravljala na prvenec, ki jih je leta 2009 ponesel na evropske festivalske odre.

V predmestjih Kinšase, prestolnice Konga, se je pred petimi leti okrog Rickyja Lickabuja zbrala skupina brezdomnih glasbenikov, povečini paraplegikov, ki so ustanovili skupino Staff Benda Bilili. Barvita mešanica muzikantov, ki igrajo tako na prave kot na doma narejene inštrumente, se je več let pripravljala na glasbeni prvenec, ki jih je leta 2009 ponesel na evropske festivalske odre. Nastajanje prve plošče je bilo mukotrpno. V okolju, kjer živijo, prevladujeta kriminal in nasilje; skupina se je za dobro leto dni morala celo raziti, saj so bili po požaru v njihovem vadbišču člani skupine ponovno prepuščeni življenju na ulici …
Staff Benda Bilili bodo letos 7. maja nastopili tudi v Ljubljani, in sicer na odprtju festivala Druga godba.

»Med poročanjem iz Kinšase sva po naključju srečala ulično zasedbo starih, invalidnih glasbenikov. Ponoči so spali na kartonu in podnevi v živalskem vrtu igrali z recikliranimi glasbili. Odločila sva se, da bova producirala prvi album benda Staff Benda Bilili in o tej navdušujoči zgodbi posnela film. Uporabljali smo prilagodljive kamere, se naučili lingalski jezik [uradni jezik] ter se popolnoma integrirali s skupino in posneli stvari, ki jih običajni poročevalci ne morejo ujeti zaradi površinskosti svojih reportaž. Mediji vedno prikazujejo negativne podobe iz Konga: korupcija, beda, smeti na ulicah … Želela sva prikazati lepe stvari in jih predstaviti s pomočjo glasbe.« (Renaud Barret, Florent de La Tullaye)

Ricky has a dream: to make Staff Benda Bilili the best band in Congo Kinshasa. Roger, a street child, more than ever wants to join these stars of the ghetto, who get around in customized tricycles. Together, they must avoid the pitfalls of the street, stay united and find the force to hope in music. For five years, from the first rehearsals to their triumph at international festivals, Benda Bilili! is the story of this dream come reality.

Renaud Barret in Florent de La Tullaye  – filmografija:
Jupiter’s Dance (2006); Victoire Terminus, Kinshasa (2008); Benda Bilili! (2010)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

ponedeljek, 11. 12. 2023 / 16:45 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Zadnjič

Telo Telo

Petra Seliškar

ponedeljek, 11. 12. 2023 / 18:00 / Mala dvorana

Intimni dokumentarec raziskuje izjemno življenje in zapleteni notranji svet ženske, ki je dvajset let preživela na robu med življenjem in smrtjo. Zgodba o vztrajnosti in sprejemanju, o bolezni in zdravju, o povezanosti telesa in duha.

Ponedeljki / Festival LGBT filma

Modra Blue

Derek Jarman

ponedeljek, 11. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Ganljiv, provokativen, žalosten, meditativen, radosten, ironičen in smešen – kakofonija čustev, ki jih gledalec doživlja na povsem subjektiven način. Modra je hvalnica notranjemu življenju, ki ohranja kanček optimizma in človečnosti sredi obupa.