Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:00 (odpre se čez 14:28).

Benda Bilili! Benda Bilili!

Renaud Barret in Florent de La Tullaye / Francija / 2010 / 85 min

V predmestjih Kinšase se je zbrala skupina brezdomnih glasbenikov, povečini paraplegikov, ki so ustanovili skupino Staff Benda Bilili. Barvita mešanica muzikantov se je več let pripravljala na prvenec, ki jih je leta 2009 ponesel na evropske festivalske odre.

V predmestjih Kinšase, prestolnice Konga, se je pred petimi leti okrog Rickyja Lickabuja zbrala skupina brezdomnih glasbenikov, povečini paraplegikov, ki so ustanovili skupino Staff Benda Bilili. Barvita mešanica muzikantov, ki igrajo tako na prave kot na doma narejene inštrumente, se je več let pripravljala na glasbeni prvenec, ki jih je leta 2009 ponesel na evropske festivalske odre. Nastajanje prve plošče je bilo mukotrpno. V okolju, kjer živijo, prevladujeta kriminal in nasilje; skupina se je za dobro leto dni morala celo raziti, saj so bili po požaru v njihovem vadbišču člani skupine ponovno prepuščeni življenju na ulici …
Staff Benda Bilili bodo letos 7. maja nastopili tudi v Ljubljani, in sicer na odprtju festivala Druga godba.

»Med poročanjem iz Kinšase sva po naključju srečala ulično zasedbo starih, invalidnih glasbenikov. Ponoči so spali na kartonu in podnevi v živalskem vrtu igrali z recikliranimi glasbili. Odločila sva se, da bova producirala prvi album benda Staff Benda Bilili in o tej navdušujoči zgodbi posnela film. Uporabljali smo prilagodljive kamere, se naučili lingalski jezik [uradni jezik] ter se popolnoma integrirali s skupino in posneli stvari, ki jih običajni poročevalci ne morejo ujeti zaradi površinskosti svojih reportaž. Mediji vedno prikazujejo negativne podobe iz Konga: korupcija, beda, smeti na ulicah … Želela sva prikazati lepe stvari in jih predstaviti s pomočjo glasbe.« (Renaud Barret, Florent de La Tullaye)

Ricky has a dream: to make Staff Benda Bilili the best band in Congo Kinshasa. Roger, a street child, more than ever wants to join these stars of the ghetto, who get around in customized tricycles. Together, they must avoid the pitfalls of the street, stay united and find the force to hope in music. For five years, from the first rehearsals to their triumph at international festivals, Benda Bilili! is the story of this dream come reality.

Renaud Barret in Florent de La Tullaye  – filmografija:
Jupiter’s Dance (2006); Victoire Terminus, Kinshasa (2008); Benda Bilili! (2010)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Motoristi The Bikeriders

Jeff Nichols

četrtek, 18. 07. 2024 / 18:30 / Dvorana

Film Jeffa Nicholsa (Zaklonišče, Mud, Loving), navdihnjen s fotografsko študijo chicaških motoristov Dannyja Lyona iz leta 1968, je portret testosteronske, mačistične, z bencinom zapacane in v usnje odete subkulture ameriškega Srednjega zahoda, hkrati pa univerzalna zgodba o iskanju identitete in pripadnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

četrtek, 18. 07. 2024 / 19:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Caravaggieva senca L’ombra di Caravaggio

Michele Placido

četrtek, 18. 07. 2024 / 21:00 / Dvorana

Uporniški in nemiren, pobožen in razuzdan, neodvisen in transgresiven: Caravaggio, kakršnega razkrije Michele Placido, je prekleti umetnik izjemnega talenta; rock zvezda daleč pred svojim časom; upornik brez razloga, ki se mora soočiti s posledicami lahkomiselnega življenja.