Danes je blagajna odprta od 15:00 do 20:30 (za danes zaprto).

Benda Bilili! Benda Bilili!

Renaud Barret in Florent de La Tullaye / Francija / 2010 / 85 min

V predmestjih Kinšase se je zbrala skupina brezdomnih glasbenikov, povečini paraplegikov, ki so ustanovili skupino Staff Benda Bilili. Barvita mešanica muzikantov se je več let pripravljala na prvenec, ki jih je leta 2009 ponesel na evropske festivalske odre.

V predmestjih Kinšase, prestolnice Konga, se je pred petimi leti okrog Rickyja Lickabuja zbrala skupina brezdomnih glasbenikov, povečini paraplegikov, ki so ustanovili skupino Staff Benda Bilili. Barvita mešanica muzikantov, ki igrajo tako na prave kot na doma narejene inštrumente, se je več let pripravljala na glasbeni prvenec, ki jih je leta 2009 ponesel na evropske festivalske odre. Nastajanje prve plošče je bilo mukotrpno. V okolju, kjer živijo, prevladujeta kriminal in nasilje; skupina se je za dobro leto dni morala celo raziti, saj so bili po požaru v njihovem vadbišču člani skupine ponovno prepuščeni življenju na ulici …
Staff Benda Bilili bodo letos 7. maja nastopili tudi v Ljubljani, in sicer na odprtju festivala Druga godba.

»Med poročanjem iz Kinšase sva po naključju srečala ulično zasedbo starih, invalidnih glasbenikov. Ponoči so spali na kartonu in podnevi v živalskem vrtu igrali z recikliranimi glasbili. Odločila sva se, da bova producirala prvi album benda Staff Benda Bilili in o tej navdušujoči zgodbi posnela film. Uporabljali smo prilagodljive kamere, se naučili lingalski jezik [uradni jezik] ter se popolnoma integrirali s skupino in posneli stvari, ki jih običajni poročevalci ne morejo ujeti zaradi površinskosti svojih reportaž. Mediji vedno prikazujejo negativne podobe iz Konga: korupcija, beda, smeti na ulicah … Želela sva prikazati lepe stvari in jih predstaviti s pomočjo glasbe.« (Renaud Barret, Florent de La Tullaye)

Ricky has a dream: to make Staff Benda Bilili the best band in Congo Kinshasa. Roger, a street child, more than ever wants to join these stars of the ghetto, who get around in customized tricycles. Together, they must avoid the pitfalls of the street, stay united and find the force to hope in music. For five years, from the first rehearsals to their triumph at international festivals, Benda Bilili! is the story of this dream come reality.

Renaud Barret in Florent de La Tullaye  – filmografija:
Jupiter’s Dance (2006); Victoire Terminus, Kinshasa (2008); Benda Bilili! (2010)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Videomanija 2022 Videomanija 2022

mladi filmski ustvarjalci

torek, 24. 05. 2022 / 14:00 / Dvorana

Festival mladinske filmske ustvarjalnosti, svečana podelitev s projekcijo nominiranih filmov in podelitvijo nagrad.

Gospod Bachmann in njegov razred Herr Bachmann und seine Klasse

Maria Speth

torek, 24. 05. 2022 / 17:00 / Dvorana

Intimen dokumentarec o močni vezi med nekonvencionalnim osnovnošolskim učiteljem in njegovimi najstniškimi učenci. Zabaven, ganljiv in navdihujoč poklon umetnosti poučevanja in učenja. Dobitnik srebrnega medveda in nagrade občinstva na Berlinalu.

Antigona - Kako si upamo! Antigona - Kako si upamo!

Jani Sever

torek, 24. 05. 2022 / 20:15 / Mala dvorana

Dokumentarno-igrani film po motivih drame Slavoja Žižka Trojno življenje Antigone. Dobitnik vesne za najboljši dokumentarec na Festivalu slovenskega filma.