Danes je blagajna odprta od 10:00 do 19:00 (odprto še 02:50, tel: 01 239 22 17).

Bele dlani Fehér tenyér

Szabolcs Hajdu / Madžarska / 2006 / 97 min / angleščina, madžarščina, ruščina

festivali, nagrade Film je bil predstavljen v uradni selekciji filmskega festivala v Cannesu leta 2006. Istega leta je bil tudi uradni predlog Madžarske za nominacijo za najboljši tujegovoreči film za oskarja. Na mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih je režiser prejel posebno nagrado East of West Award – Special Mention, leta 2007 pa mu je češko kulturno ministrstvo podelilo nagrado na mednarodnem filmskem festivalu v Zlínu.Nad filmom so navdušeni športni novinarji in nekdanji športniki, saj naj bi realistično prikazal včasih zelo krut športni svet. Od leta 2006 do danes je obiskal kar nekaj mednarodnih festivalov. Predstavili so ga na Tednu madžarskega filma, pot pa je nadaljeval v Cannesu, Romuniji (mednarodni filmski festival v Transilvaniji), Torontu, na treh festivalih v Franciji (Cinnesonne Film Festival, Mamers en Mars in Arras Film Festival), New Yorku, Riu in Ljubljani. Prikazan je bil v sekciji Jug jugovzhodno, mednarodna žirija kritike pa mu je podelila nagrado Fipresci. Zgodbo o nekoč uspešnem telovadcu, ki pobegne na Zahod in postane trener, je žirija izbrala zaradi “odličnega občutka za ravnotežje, združevanja psiholoških in profesionalnih situacij ter zaradi človeških vrednot, ki so v njem prikazane”.

IMDb Uradna stran

KRATKA VSEBINA

Osemdeseta leta prejšnjega stoletja – Miklós Dongó (Zoltán Miklós Hajdu) je obetaven mladi telovadec v revni komunistični Madžarski. Že od mladih let vadi pod surovim in sadističnim trenerjem Pumo (Gheorghe Dinica), ki se nad svojimi varovanci grobo izživlja, njegova nepogrešljiva pripomočka pa sta piščalka in sablja, s katero kaznuje prestop črte. Tudi starša (Andor Lukáts in Oana Pellea) mu nista v veliko oporo. Z njim se hvalita pred prijatelji na zabavah in jim kažeta medalje. Dan pred pomembnim tekmovanjem pobegne in se pridruži cirkusu kot umetnik na trapezu. Zaključna točka, skok smrti brez varovalne mreže, se ponesreči in pade z velike višine na tla.
Leto 2001 – Miklós se preseli v Kanado, kjer v Calgaryju najde službo kot trener mladih telovadcev. Med njimi je čudežni najstnik Kyle Manjak (Kyle Shewfelt), ki mu povzroča same skrbi. Izziv, da bi izbrusil zavidljive sposobnosti mladega novinca, mu omogoči, da se spopade s svojo mučno mladostjo in ponovno začne trenirati. Njuno napeto prijateljstvo se zaostri, ko si stojita nasproti na svetovnem prvenstvu v Miklósevi vzhodnoevropski domovini.

O REŽISERJU

Szabolcs Hajdu se je rodil leta 1972 v madžarskem Debrecnu. Kot igralec dela že od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja. Študiral je na fakulteti za gledališko in filmsko umetnost v Budimpešti.
Po nekaj kratkih filmih je leta 2000 posnel svoj prvi celovečerni film Sticky Matters, za katerega je prejel več nagrad (najboljši prvenec na madžarskem tednu filma in posebna nagrada žirije na festivalu v Kijevu).
Tri leta pozneje je posnel Tamaro in prejel posebno nagrado žirije na madžarskem tednu filma.
Bele dlani temeljijo na avtobiografskih izkušnjah. Režiser je sestavil drobce svojega in bratovega življenja in iz njih naredil popolnoma novo resničnost. V vlogi Kyla Manjaka je nastopil kanadski telovadec Kyle Shewfelt, dobitnik zlate medalje na olimpijskih igrah v Atenah.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Zadnjič

Moja Vesna Moja Vesna

Sara Kern

nedelja, 27. 11. 2022 / 17:00 / Dvorana

Celovečerni prvenec v Avstraliji živeče slovenske režiserke je topla in tankočutna zgodba o deklici, ki se spopada z nepredstavljivo izgubo. Film je svetovno premiero doživel na zadnjem Berlinalu.

Drive My Car Doraibu mai ka

Ryusuke Hamaguchi

nedelja, 27. 11. 2022 / 19:00 / Dvorana

Manj kot pol leta po tistem, ko je njegov film O naključju in domišljiji osvojil berlinskega srebrnega medveda, je Ryusuke Hamaguchi za priredbo kratke zgodbe Harukija Murakamija prejel nagrado za najboljši scenarij v Cannesu.

Odprtje družinskega programa Slon 2022 Odprtje družinskega programa Slon 2022

različni avtorji

ponedeljek, 28. 11. 2022 / 17:00 / Dvorana