Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (za danes zaprto).

Bedak Durak

Jurij Bikov / Rusija / 2014 / 116 min

Pretresljiv portret sodobne ruske družbe, v katerem se preprost posameznik skuša postaviti po robu celotni garnituri pokvarjenih mestnih oblasti, da bi rešil ogroženo življenje družbenih izobčencev.

režija Jurij Bikov, scenarij Jurij Bikov, fotografija Kiril Klepalov, zvok Arkadij Noskov, montaža Jurij Bikov, igrajo Artem Bijstrov, Natalija Surkova, Boris Nevzorov, Darja Moroz, produkcija Aleksey Uchitel, Kira Saksaganskaja

festivali, nagrade Locarno 2014 (najboljša moška vloga), Soči 2014 (najboljši scenarij), Chicago 2014 

IMDb

Dima Nikitin je pošten vodovodni inštalater iz majhnega ruskega mesta. Neke noči prejme klic, da je v mestnem prehodnem domu počila vodovodna napeljava, zato se nemudoma odpravi na kraj dogodka. Prizor ga močno pretrese: v prehodnem domu so bivanjske razmere katastrofalne, prebivalcem doma celo grozi, da ne bodo živi dočakali jutra. A za družbene izobčence nikomur ni resnično mar. Dimu njegova poštena vest na da miru, zato se odpravi na naporno celonočno odisejado po svetu brezbrižnih in skorumpiranih mestnih veljakov, da bi jih prepričal, naj vendarle ukrepajo …

Pretresljiv portret sodobne ruske družbe, v katerem se preprost posameznik skuša postaviti po robu celotni garnituri pokvarjenih mestnih oblasti, da bi rešil ogroženo življenje družbenih izobčencev.

»Moj film predstavlja večino ruskega življenja. Ne preteklosti, temveč modele človeških odnosov, ki v Rusiji obstajajo že stotine let. /…/ Junak mojega filma je pragmatičen, vendar ga vodi moralni kodeks. Ruska politika temelji na lažeh, mojega protagonista pa ta družbena razjeda ni prizadela. Hvala bogu, da obstajajo takšni ljudje, ki poosebljajo visoka merila resnice. Takšne potrebujemo.« (Jurij Bikov)

Jurij Bikov
Rojen leta 1981 v Novomičurinsku, Rusija. Leta 2005 je na Inštitutu za filmsko fotografijo Gerasimova diplomiral iz igre. Leto pozneje je začel pisati scenarije in režirati kratke filme. Njegov drugi celovečerec Načelnik se je uvrstil v program Tedna kritikov canskega festivala, film Bedak pa je bil na filmskem festivalu v Locarnu 2014 nominiran za zlatega leoparda.

filmografija/filmography
2010 Žit (Live!) (kratki)
2013 Major (Načelnik)
2014 Jolki 1914 (Yolki 1914)
2014 Durak (Bedak) 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

nedelja, 10. 12. 2023 / 11:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

Toni, Staša in čarobna luč Tonda, Slávka a kouzelné světlo

Filip Pošivač

nedelja, 10. 12. 2023 / 11:30 / Mala dvorana

Lutkovni animirani film o prijateljstvu in domišljiji, o svetlobi in temi ter o tem, kako je biti drugačen. Predbožična pripoved za vso družino.

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

nedelja, 10. 12. 2023 / 13:45 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«