Danes je blagajna odprta od 10:00 do 20:00 (odprto še 02:59, tel: 01 239 22 17).

Barzak Barzakh

Mantas Kvedaravicius / Latvija, Finska / 2011 / 60 min

Litovski dokumentarec, ki je nastal v koprodukciji s Kaurismakijevo produkcijsko hišo Sputnik Oy, je film o čakanju in bolečini, »ki prihaja od znotraj in počasi razžira človeka«, kakor se je izrazil režiser. Njegova kamera se je osredotočila na čečensko družino, ki že devet let čaka na novice ruskih oblasti o usodi izginulega sina; zaradi protiruskih oziroma terorističnih dejavnosti naj bi ga ugrabili, mučili in ubili. Toda zanesljivih podatkov o njegovi usodi ni, ruska stran vztrajno zavrača odgovornost, se ne zmeni za prošnje preostalih družin o drugih izginulih, svojcem ostaja zgolj čakanje in pisanje pritožb. Naslov filma pomeni mejo med živimi in mrtvimi, prag med obema svetovoma, ki pa ne pripada nobenemu.

»Čeravno prikrito, je mučenje je v Čečeniji in Ruski federaciji del vsakdanjosti. Vendar me na začetku projekta ni zanimalo poustvarjanje določene resnice, kjer se razkrijejo razlogi ali motivi hudodelcev, ali se za zadovoljitev naše voajeristične sle razgalijo duševni pretresi žrtev. Bolj sem želel prikazati, kako se mučenje vtihotapi v vsakdanje življenje; preiskovati njegovo dolgotrajno moč nad človekom. Obenem me je večkrat presunila izjemna zmožnost ljudi živeti dostojanstveno navkljub uničujoči bolečini; ko jih je skrušila absolutna moč državnih agentov. To mi je pomagalo razumeti, da mučenje ni preprosto boleči dogodek, ki traja vse življenje, temveč trenutek, ko je v človeku ubita volja do življenja.« (Mantas Kvedaravicius)

Mantas Kvedaravicius – filmografija
Barzakh (2011)

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Oče The Father

Florian Zeller

nedelja, 17. 10. 2021 / 16:15 / Dvorana

Gledalec se znajde v glavi protagonista, ki obupano išče izgubljene koščke sestavljanke, da bi znova sestavil sliko svojega življenja. Pretresljiva drama, ki se poigrava z elementi trilerja in srhljivke, je Anthonyju Hopkinsu prinesla letošnjega oskarja za najboljšega igralca.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

nedelja, 17. 10. 2021 / 17:00 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Smrtne obljube Eastern Promises

David Cronenberg

nedelja, 17. 10. 2021 / 19:00 / Dvorana

Film, v katerem Viggo Mortensen po Senci preteklosti ponovno združi moči z Davidom Cronenbergom, je igralcu prinesel prvo nominacijo za oskarja.