Danes je blagajna odprta od 16:00 do 20:30 (odpre se čez 07:26).

Barzak Barzakh

Mantas Kvedaravicius / Latvija, Finska / 2011 / 60 min

Litovski dokumentarec, ki je nastal v koprodukciji s Kaurismakijevo produkcijsko hišo Sputnik Oy, je film o čakanju in bolečini, »ki prihaja od znotraj in počasi razžira človeka«, kakor se je izrazil režiser. Njegova kamera se je osredotočila na čečensko družino, ki že devet let čaka na novice ruskih oblasti o usodi izginulega sina; zaradi protiruskih oziroma terorističnih dejavnosti naj bi ga ugrabili, mučili in ubili. Toda zanesljivih podatkov o njegovi usodi ni, ruska stran vztrajno zavrača odgovornost, se ne zmeni za prošnje preostalih družin o drugih izginulih, svojcem ostaja zgolj čakanje in pisanje pritožb. Naslov filma pomeni mejo med živimi in mrtvimi, prag med obema svetovoma, ki pa ne pripada nobenemu.

»Čeravno prikrito, je mučenje je v Čečeniji in Ruski federaciji del vsakdanjosti. Vendar me na začetku projekta ni zanimalo poustvarjanje določene resnice, kjer se razkrijejo razlogi ali motivi hudodelcev, ali se za zadovoljitev naše voajeristične sle razgalijo duševni pretresi žrtev. Bolj sem želel prikazati, kako se mučenje vtihotapi v vsakdanje življenje; preiskovati njegovo dolgotrajno moč nad človekom. Obenem me je večkrat presunila izjemna zmožnost ljudi živeti dostojanstveno navkljub uničujoči bolečini; ko jih je skrušila absolutna moč državnih agentov. To mi je pomagalo razumeti, da mučenje ni preprosto boleči dogodek, ki traja vse življenje, temveč trenutek, ko je v človeku ubita volja do življenja.« (Mantas Kvedaravicius)

Mantas Kvedaravicius – filmografija
Barzakh (2011)

 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Odprtje družinskega programa Slon 2022 Odprtje družinskega programa Slon 2022

različni avtorji

ponedeljek, 28. 11. 2022 / 17:00 / Dvorana

Odprtje festivala Animateka 2022 Odprtje festivala Animateka 2022

različni avtorji

ponedeljek, 28. 11. 2022 / 20:30 / Dvorana

Odprtje festivala obeležujemo s filmskim programom po izboru festivalske žirije.

Svetovni jagodni izbor I (2022) Svetovni jagodni izbor I (2022)

različni avtorji

torek, 29. 11. 2022 / 17:00 / Dvorana

Program najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki prinaša temeljit pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju avtorske animacije, vključno s številnimi filmi, nagrajenimi na pomembnih mednarodnih festivalih.