Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:00 (odprto še 36 minut, tel: 01 239 22 17).

Barbari Varvari

Ivan Ikić / Srbija, Bosna in Hercegovina, Slovenija, Črna gora / 2014 / 87 min / srbščina

Noč, ko je gorel Beograd: travmatična družinska zgodba v primežu množičnih političnih protestov v Srbiji. 

režija Ivan Ikić, scenarij Ivan Ikić, fotografija Miloš Jaćimović, montaža Dragan von Petrović, igrajo Željko Marković (Luka), Nenad Petrović (Flash), Jasna Đuričić (Lukova mama), Marija Rakić (Stefana), Marina Vodeničar (socialna delavka), Aco Ćirović (Tihomir), Aleksandar Pitulić (Pitulić), Lidija Popović (Nina), Mirko Vlahović (Lukov oče)

festivali, nagrade Karlovi Vari 2014 (posebna omemba v sklopu East of West, Motovun 2014, Palić 2014

IMDb

Leto 2008. Kosovo razglasi neodvisnost, srbska vlada pa oznani množične proteste. Luka, problematičen najstnik na pragu odraslosti, živi v Mladenovcu, propadlem industrijskem mestu na obrobju Beograda. Z najboljšim prijateljem Flashem je vodja navijačev domačega nogometnega kluba. Med nenapovedanim obiskom socialnega delavca Luka izve za družinsko skrivnost, da je njegov oče, za katerega je verjel, da je izginil v spopadih na Kosovu, v resnici živ, in ga začne iskati. Ko Luka zlomi nogo najboljšemu nogometašu lokalnega kluba, mora zbežati iz mesta.

»Neki dogodek se mi je globoko vtisnil v spomin. Noč, ko je gorel Beograd. Ulice je prekrivalo razbito steklo. Mladi ljudje so uničevali in zažigali … Mladi ljudje so Beograd morda prvič obiskali. Tisto noč sta vladala gnev in nasilje. Eksplodirala je anarhija, ki jo je povzročilo dolgoletno nezadovoljstvo … Želel sem se vrniti v to noč in ustvariti film o še eni generaciji, ki se je izgubila v prahu srbske tranzicije.« (Ivan Ikić) 

Ivan Ikić
Rojen leta 1982 v Beogradu. Diplomiral je iz filmske in televizijske režije na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu ter bil najboljši študent svoje generacije. Posnel je vrsto oglasov ter kratkih igranih in dokumentarnih filmov. Barbari so njegov prvi celovečerni igrani film.

filmografija
2010 Tarot Srbija (dokumentarni)
2014 Varvari (Barbarians/Barbari)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

torek, 05. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

Noč evropskega filma

Rdeče nebo Roter Himmel

Christian Petzold

torek, 05. 12. 2023 / 19:00 / Dvorana

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.