Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:00 (za danes zaprto).

Barbari Varvari

Ivan Ikić / Srbija, Bosna in Hercegovina, Slovenija, Črna gora / 2014 / 87 min / srbščina

Noč, ko je gorel Beograd: travmatična družinska zgodba v primežu množičnih političnih protestov v Srbiji. 

režija Ivan Ikić, scenarij Ivan Ikić, fotografija Miloš Jaćimović, montaža Dragan von Petrović, igrajo Željko Marković (Luka), Nenad Petrović (Flash), Jasna Đuričić (Lukova mama), Marija Rakić (Stefana), Marina Vodeničar (socialna delavka), Aco Ćirović (Tihomir), Aleksandar Pitulić (Pitulić), Lidija Popović (Nina), Mirko Vlahović (Lukov oče)

festivali, nagrade Karlovi Vari 2014 (posebna omemba v sklopu East of West, Motovun 2014, Palić 2014

IMDb

Leto 2008. Kosovo razglasi neodvisnost, srbska vlada pa oznani množične proteste. Luka, problematičen najstnik na pragu odraslosti, živi v Mladenovcu, propadlem industrijskem mestu na obrobju Beograda. Z najboljšim prijateljem Flashem je vodja navijačev domačega nogometnega kluba. Med nenapovedanim obiskom socialnega delavca Luka izve za družinsko skrivnost, da je njegov oče, za katerega je verjel, da je izginil v spopadih na Kosovu, v resnici živ, in ga začne iskati. Ko Luka zlomi nogo najboljšemu nogometašu lokalnega kluba, mora zbežati iz mesta.

»Neki dogodek se mi je globoko vtisnil v spomin. Noč, ko je gorel Beograd. Ulice je prekrivalo razbito steklo. Mladi ljudje so uničevali in zažigali … Mladi ljudje so Beograd morda prvič obiskali. Tisto noč sta vladala gnev in nasilje. Eksplodirala je anarhija, ki jo je povzročilo dolgoletno nezadovoljstvo … Želel sem se vrniti v to noč in ustvariti film o še eni generaciji, ki se je izgubila v prahu srbske tranzicije.« (Ivan Ikić) 

Ivan Ikić
Rojen leta 1982 v Beogradu. Diplomiral je iz filmske in televizijske režije na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu ter bil najboljši študent svoje generacije. Posnel je vrsto oglasov ter kratkih igranih in dokumentarnih filmov. Barbari so njegov prvi celovečerni igrani film.

filmografija
2010 Tarot Srbija (dokumentarni)
2014 Varvari (Barbarians/Barbari)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Premiera

Sadeži pozabe Mila

Christos Nikou

sreda, 20. 10. 2021 / 20:30 / Dvorana

Režiser, ki so ga kritiki ob beneški premieri razglasili za novi up grškega novega vala, prinaša komično, nadrealistično in čudno aktualno zgodbo o identiteti, spominu in izgubi, postavljeno v svet, ki ga je zajela skrivnostna pandemija. Zmagovalec zadnjega Liffa.

Delo na zahtevo The Gig Is Up

Shannon Walsh

sreda, 20. 10. 2021 / 21:00 / Mala dvorana

Dokumentarec razkriva človeški davek, ki ga terja uporabniku tako zelo udobna, trilijone dolarjev vredna ekonomija na zahtevo. Čudovita nova tehnologija, ki pričara vse, kar si želimo, kadarkoli si želimo, morda ni tako zelo čudovita za milijone prekarnih delavcev, ki skrbijo, da se kolesje obrača.

Divja Slovenija Divja Slovenija

Matej Vranič

četrtek, 21. 10. 2021 / 15:45 / Dvorana

Novi film Mateja Vraniča (Ptice jezer) je čudovit dokumentarni prelet skozi bogastvo naravnega okolja v Sloveniji. Filmu dajejo poseben pečat izjemno redko videni prizori v naravi.