Danes je blagajna odprta od 15:10 do 19:00 (odpre se čez 01:50).

Barbari Varvari

Ivan Ikić / Srbija, Bosna in Hercegovina, Slovenija, Črna gora / 2014 / 87 min / srbščina

Noč, ko je gorel Beograd: travmatična družinska zgodba v primežu množičnih političnih protestov v Srbiji. 

režija Ivan Ikić, scenarij Ivan Ikić, fotografija Miloš Jaćimović, montaža Dragan von Petrović, igrajo Željko Marković (Luka), Nenad Petrović (Flash), Jasna Đuričić (Lukova mama), Marija Rakić (Stefana), Marina Vodeničar (socialna delavka), Aco Ćirović (Tihomir), Aleksandar Pitulić (Pitulić), Lidija Popović (Nina), Mirko Vlahović (Lukov oče)

festivali, nagrade Karlovi Vari 2014 (posebna omemba v sklopu East of West, Motovun 2014, Palić 2014

IMDb

Leto 2008. Kosovo razglasi neodvisnost, srbska vlada pa oznani množične proteste. Luka, problematičen najstnik na pragu odraslosti, živi v Mladenovcu, propadlem industrijskem mestu na obrobju Beograda. Z najboljšim prijateljem Flashem je vodja navijačev domačega nogometnega kluba. Med nenapovedanim obiskom socialnega delavca Luka izve za družinsko skrivnost, da je njegov oče, za katerega je verjel, da je izginil v spopadih na Kosovu, v resnici živ, in ga začne iskati. Ko Luka zlomi nogo najboljšemu nogometašu lokalnega kluba, mora zbežati iz mesta.

»Neki dogodek se mi je globoko vtisnil v spomin. Noč, ko je gorel Beograd. Ulice je prekrivalo razbito steklo. Mladi ljudje so uničevali in zažigali … Mladi ljudje so Beograd morda prvič obiskali. Tisto noč sta vladala gnev in nasilje. Eksplodirala je anarhija, ki jo je povzročilo dolgoletno nezadovoljstvo … Želel sem se vrniti v to noč in ustvariti film o še eni generaciji, ki se je izgubila v prahu srbske tranzicije.« (Ivan Ikić) 

Ivan Ikić
Rojen leta 1982 v Beogradu. Diplomiral je iz filmske in televizijske režije na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu ter bil najboljši študent svoje generacije. Posnel je vrsto oglasov ter kratkih igranih in dokumentarnih filmov. Barbari so njegov prvi celovečerni igrani film.

filmografija
2010 Tarot Srbija (dokumentarni)
2014 Varvari (Barbarians/Barbari)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 16:10 / Dvorana

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Malmkrog Malmkrog

Cristi Puiu

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 18:30 / Dvorana

Cristi Puiu (Sieranevada, Smrt gospoda Lazarescuja) je film posnel po besedilu ruskega mistika in filozofa Vladimirja Sergejeviča Solovjova Trije pogovori o vojni, napredku in koncu svetovne zgodovine. Nagrada za najboljšo režijo v sekciji Srečanja na Berlinalu.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

ponedeljek, 26. 02. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.