Danes je blagajna odprta od 16:00 do 20:30 (odpre se čez 06:07).

Barbara Barbara

Christian Petzold / Nemčija / 2012 / 105 min

Nova prodorna in čustveno nabita študija življenja v nekdanji Vzhodni Nemčiji, v katere središču je znova ženski lik, za katerega se zdi, da skozi življenje pluje kot duh.

režija Christian Petzold, scenarij Christian Petzold, fotografija Hans Fromm, montaža Bettina Böhler, glasba Stefan Will, igrajo Nina Hoss (Barbara), Ronald Zehrfeld (André), Mark Waschke (Jörg), Rainer Bock (Klaus Schütz), Jasna Fritzi Bauer (Stella)

festivali, nagrade Berlin 2012 (srebrni medved), Buenos Aires 2012, Karlovi Vari 2012, Nemške filmske nagrade 2012 (srebrna filmska nagrada)

IMDb

Nova prodorna in čustveno nabita študija življenja v nekdanji Vzhodni Nemčiji, v katere središču je znova ženski lik, za katerega se zdi, da skozi življenje pluje kot duh.

Poletje 1980 v Vzhodni Nemčiji. Zdravnica Barbara zaprosi za dovoljenje za odhod iz države, zaradi česar jo oblasti kaznujejo s premestitvijo iz prestolnice v odročno mestece. Jörg, njen ljubimec, ki že živi na Zahodu, pripravlja njen pobeg. Za Barbaro se začne čakanje na odhod, zaradi česar je do vseh, ki so tako ali drugače povezani z njenim življenjem, od sosedov do kolegov v bolnišnici, zadržana in hladna. Prepričana je namreč, da bo v resnici zaživela šele po pobegu iz države. A čeprav ji sprva uspeva ohraniti razdaljo, ji čez čas André, njen novi šef, s pozornostjo, predanostjo in prijaznostjo vse bolj leze pod kožo. Njena odločenost, da odide in vse zapusti za seboj, je vse bolj majava.

»Čeprav sem bil rojen v Zahodni Nemčiji, so moji starši prebegnili iz NDR. V nekdanji NDR sem snemal svoje zadnje filme in tam sem občutil nekakšno domotožje. Ne vem, od kod je to občutje prišlo. V filmu sem hotel raziskovati NDR, /…/ temi propadajočih sistemov in ljubezni. Zato smo za predlogo filma Barbara vzeli novelo Hermanna Brocha in prizorišče prestavili v Vzhodno Nemčijo.« (Christian Petzold)

Christian Petzold
Rojen 1960 v Hildenu. Po študiju nemškega jezika in literature ter dramatike se je vpisal na berlinsko Akademijo za film in TV. Med študijem je bil asistent pri H. Farockiju. Po študiju je sprva snemal tv-filme, za katere je prejel številna priznanja, celovečerni prvenec Die innere Sicherheit pa je posnel leta 2001. V mednarodnem prostoru se je z deli, kot sta Gespenster in Yella, dokončno uveljavil kot eden vidnejših predstavnikov mladega nemškega filma.

filmografija
1995 Cuba Libre
2001 Die innere Sicherheit (The State I Am In/Notranji mir)
2002 Toter Mann (Something to Remind Me/Mrtvec)
2003 Wolfsburg
2005 Gespenster (Ghosts)
2007 Yella
2008 Jerichow
2010 Dreileben (Beats Being Dead)
2012 Barbara

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Odprtje družinskega programa Slon 2022 Odprtje družinskega programa Slon 2022

različni avtorji

ponedeljek, 28. 11. 2022 / 17:00 / Dvorana

Odprtje festivala Animateka 2022 Odprtje festivala Animateka 2022

različni avtorji

ponedeljek, 28. 11. 2022 / 20:30 / Dvorana

Odprtje festivala obeležujemo s filmskim programom po izboru festivalske žirije.

Svetovni jagodni izbor I (2022) Svetovni jagodni izbor I (2022)

različni avtorji

torek, 29. 11. 2022 / 17:00 / Dvorana

Program najboljših kratkih animiranih filmov z vsega sveta, ki prinaša temeljit pregled trenutnega dogajanja in trendov na področju avtorske animacije, vključno s številnimi filmi, nagrajenimi na pomembnih mednarodnih festivalih.