Danes je blagajna odprta od 14:20 do 20:20 (odprto še 02:30, tel: 01 239 22 17).

Bahubali: Začetek Baahubali: The Beginning

S. S. Rajamouli / Indija / 2015 / 137 min / teluščina

V en dih junaški ep, ljubezenska zgodba, vojni spektakel in tollywoodski muzikal ter najbolj sublimno utelešenje filmske zabave.

festivali, nagrade Busan, Sitges, Golden Horse Tajpej, Talin Black Nights, L'Etrange Pariz, Havajski mednarodni festival Honolulu

IMDb

Fotografije

V starodavnem indijskem kraljestvu ženska v obupanem begu pred vojaki žrtvuje življenje, da bi rešila otroka. Najdejo ga dobrohotni vaščani, ga vzamejo medse in poimenujejo Shivudu. Toda dečku radovednost ne da miru. In ko odraste v krepkega moža, se poda na epsko popotovanje, da bi odkril svoje korenine, izpolnil svojo usodo in postal mož z mogočnimi rokami, Bahubali.

Teluška filmska industrija in nebrzdana domišljija S. S. Rajamoulija predstavljata najdražji indijski film doslej. Toda za podivjanim preobiljem, baročnim kičem in bombastičnostjo se ves čas muza misleč avtor. In tudi zaradi tega je Bahubali, ta v en dih junaški ep, ljubezenska zgodba, vojni spektakel in tollywoodski muzikal, najbolj sublimno utelešenje filmske zabave.

»Hočete videti moža, ki se golih rok spopade z bikom? Dobite. Ljubimca, ki na odkrušeni skali drvita pred plazom? Odkljukano. Junaka, ki s svojim mečem odbije 10.000 puščic? Zakaj pa ne. Pred našimi očmi se odpirajo ves čas novi svetovi: zdaj smo priča že kar malo nespodobnemu ljubimkanju v gozdu orhidej, zdaj se klatimo po ulicah utrjenega mesta, kjer se na stotine statistov, ki bičajo in so bičani, trudi dvigniti orjaški zlati kip. Zadnjih 45 minut se odvije na razsežnem bojišču, ob katerem Helmovo brezno iz Gospodarja prstanov izpade kot pretep v lokalni krčmi. /…/ In to je konec koncev privlačnost tega filma: vrača se nazaj, k tiste vrste energičnim serialom, ki so bogatili multiplekse v času pred plasiranjem blagovnih znamk, milijardnimi oglaševalskimi kampanjami in prisilnim 3D, ko so bile edine obvezne sestavine blockbusterjev junak, zlobnež, nekaj spopadov, par pesmi in srečen konec. /…/ Rajamoulijeva mojstrska koreografija teh elementov razoroži vsakršen cinizem, ki ste ga morda prinesli s seboj v dvorano: njegov čudežni in čudeči se film je čisto mogoče ponovno rojstvo, reboot blockbusterja, ali celo prvi pravi blockbuster, poživitev arhetipov, ki jo je ves čas zabavno in vznemirljivo gledati.«
– Mike McCahill, The Guardian

»Epski spektakel svetovnega kova /…/ Besedo epsko dandanes veliko vlačimo po ustih. Po zaslugi kulture memov je postala tako zlorabljena in obrabljena, da je izgubila že domala ves pomen. Toda za izkušnjo gledanja filma Bahubali ne obstaja ustreznejši izraz. Film ničesar ne naredi polovičarsko. Sleherni vidik je prevelik, toda medtem ko lahko drugi filmi z manj razsodnimi aspiracijami spričo tega postanejo prenapihnjeni, Rajamouli mojstrsko poskrbi, da vsak trenutek šteje. In sam še nikoli nisem videl dve in pol uri trajajočega filma s toliko povsem nepozabnimi trenutki.«
– J. Hurtado, Twitch 

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Route One/ZDA Route One/USA

Robert Kramer

ponedeljek, 22. 04. 2024 / 18:00 / Dvorana

Film Route One/ZDA neodvisnega ameriškega filmskega ustvarjalca Roberta Kramerja nas odpelje na štiriurno vožnjo po znameniti ameriški avtocesti, od kanadske meje pa vse do Key Westa na skrajnem jugu Floride. 

Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna

Maja Weiss

ponedeljek, 22. 04. 2024 / 18:30 / Mala dvorana

Dokumentarec Maje Weiss pripoveduje zgodbe štirih ukradenih otrok, zadnjih še živečih slovenskih žrtev nacističnega rasnega programa Lebensborn.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

ponedeljek, 22. 04. 2024 / 20:20 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.