Danes je blagajna odprta od 15:30 do 21:00 (odprto še 04:04, tel: 01 239 22 17).

Babica Lola

Brillante Mendoza / Francija, Filipini / 2009 / 110 min / tagalogščina

Skozi pretresljivo in poetično zgodbo, postavljeno v siromašno, poplavljeno četrt Manile, film prepleta usodo dveh lol (babic) in tematizira vsakdanjik revnih prebivalcev filipinskega glavnega mesta.

scenarij Linda Casimiro, fotografija Odyssey Flores, glasba Teresa Barrozo, montaža Kats Serraon, igrajo Anita Linda (Lola Sepa), Rustica Carpio (Lola Carpin), Tanya Gomez (Ditas), Jhong Hilario (Bebong), Ketchup Eusebio (Mateo), producentDidier Costet, produkcija Swift Productions,

festivali, nagrade Benetke 2009, Miami 2010

IMDb Uradna stran

Starejši ženski trpita zaradi posledic zločina, v katerega sta bila vpletena njuna vnuka. Eden je bil umorjen, ko se je hotel obraniti kraje mobilnega telefona, drugi pa je kraje osumljen. Visoki stroški pogreba in sojenja obe ženski hudo obremenijo. Močnim nalivom navkljub se vsaka zase mudita okrog manilskih zaporov, pogrebnih zavodov in sodišč ter se tako sočasno borita, da bi poskrbeli vsaka za svojo družino, ki prebiva v začasni kolibi, zgrajeni ob naraščajočem vodnem toku. Spoprijemata se s težkim položajem in si skupaj prizadevata najti rešitev.

»Ne gre samo za revščino, temveč tudi za neomajnost teh filipinskih stark, ki morda ne premoreta velike telesne moči, a imata izjemno trdno voljo. Če si reven, resnično nimaš veliko možnosti, kar film prikaže. Za ljudi, ki imajo manj sreče in pravic, je življenje zelo trdo in to resničnost želim izpostaviti v svojih filmih – čeprav je to v nasprotju s tistim, kar formalna družba pojmuje kot pravilno in dobro. To je moj prijem, saj verjamem v resnico in si prizadevam, da bi bili moji filmi čim bolj iskreni.« (Brillante Mendoza)


Brillante Mendoza
Rojen leta 1960 v San Fernandu na Filipinih. Na Univerzi Santo Tomas v Manili je študiral oglaševanje in diplomiral iz lepih umetnosti. Sprva je delal kot scenograf v filmu in televiziji, gledališču in televizijskem oglaševanju. Že za svoj celovečerni prvenec je prejel zlatega leoparda na festivalu v Locarnu, lani pa je s filmom Klavnica postal najboljši režiser festivala v Cannesu.

filmografija
2005 Masahista (The Masseur)
2006 Kaleldo (Summer Heat)
2006 Manoro
2007 Pantasya
2007 Foster Child
2007 Tirador (Slingshot)
2008 Serbis (Strežba)
2009 Kinatay (Klavnica)
2009 Lola (Babica)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Se vidiva v petek, Robinson À vendredi, Robinson

Mitra Farahani

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 18:45 / Dvorana

Jean-Luc Godard in Ebrahim Golestan, dva ključna predstavnika filmske zgodovine, pripadata isti generaciji, vendar se v svojih dolgih življenjih nista nikoli srečala. S pobudo za srečanje je Godardu pred nekaj leti pisala iranska filmska ustvarjalka, umetnica in producentka Mitra Farahani.

Čuden način življenja Strange Way of Life

Pedro Almodóvar

ponedeljek, 04. 12. 2023 / 21:00 / Dvorana

Pedro Almodóvar v svoji najnovejši kratkometražni »kaprici« ponudi odgovor na vprašanje iz Gore Brokeback: »Kaj pa naj bi dva moška počela skupaj na ranču?«

Srečno naključje Coup de chance

Woody Allen

torek, 05. 12. 2023 / 16:30 / Dvorana

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.