Danes je blagajna odprta od 10:00 do 20:30 (odprto še 02:00, tel: 01 239 22 17).
Animateka 2019

Away Away

Gints Zilbalodis / Latvija / 2019 / 75 min / brez dialogov

Fant in ptičica z motorjem potujeta po otoku, da bi ubežala mračnemu duhu in našla pot domov.

režija Gints Zilbalodis, scenarij Gints Zilbalodis, animacija Gints Zilbalodis, montaža Gints Zilbalodis, glasba Gints Zilbalodis, zvok Gints Zilbalodis, producent Gints Zilbalodis, produkcija Bilibaba, distribucija Cinema Management Group

festivali, nagrade Nagrada contrechamp, Mednarodni festival animiranega filma v Annecyju, 2019. Najboljši celovečerni film za otroke, Anima Mundi, 2019. Zlata štorklja (najboljši animirani celovečerni film), Evropski festival fantastičnega filma v Strasbourgu, 2019. Najboljši animirani celovečerni film, Animest – festival animiranega filma v Bukarešti, 2019. Posebna nagrada žirije za celovečerec, Festival novega letališča Chitose, 2019.

IMDb

Film Away je tako izjemen zaradi več razlogov. Po slogu animacije se zdi drugačen od vsega, kar bi sicer povezovali z baltsko regijo (gre namreč za bleščečo 3D računalniško animacijo), poleg tega pa predstavlja neverjeten tehnični dosežek animatorja. Vse v filmu – od animacije do montaže in glasbe – je izključno Zilbalodisovo delo. Film, ki je nastal povsem brez ekipe, je dokaz edinstvene vizije in predanosti animatorja, čigar dela bomo v prihodnjih letih z nestrpnostjo pričakovali.
– Laurence Boyce, Cineuropa

[Film] je nastajal tri leta in pol. Odločil sem se, da ga razdelim na štiri poglavja. Tako sem bolj tekoče, bolj gladko prešel od kratkih filmov k celovečercu ter lažje strukturiral zgodbo in zbral sredstva. Zgodborisa ali scenarija nisem imel. To sem si lahko privoščil, ker nisem delal z ekipo.
– Gints Zilbalodis

Kot pravi Gints Zilbalodis, so Away sooblikovali številni vplivi. Dolgi kadri so nastali po navdihu filmov, kot sta Jaz sem Kuba (1964) in Jaz pa tebi mamo (2001). Nanj so vplivale tudi televizijske serije, na primer Future Boy Conan, postapokaliptična znanstvenofantastična anime-serija legendarnega Hajaa Mijazakija iz leta 1978 kot izjemen primer izgradnje celovitega sveta. Potem so tu še skupine in glasbeniki kot Sigur Rós, Trent Reznor in Atticus Ross, Max Richter in Gustavo Santaolalla ter računalniški igri Journey in Shadow of the Colossus. Zilbalodis ima rad tudi knjige Harukija Murakamija.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Judy Judy

Rupert Goold

petek, 05. 06. 2020 / 17:00 / Dvorana

Pozimi leta 1968 Judy Garland prispe v London, da bi nastopila na seriji razprodanih koncertov v klubu The Talk of the Town. Od njenega nastopa v Čarovniku iz Oza, ki jo je izstrelil med največje zvezde šovbiznisa, je minilo že trideset let … Upodobitev legendarne igralke in pevke je Renée Zellweger poleg kritiške hvale prinesla zlati globus in oskarja za glavno žensko vlogo.

Jadralke Maiden

Alex Holmes

petek, 05. 06. 2020 / 20:30 / Dvorana

Navdihujoč dokumentarec o Tracy Edwards, ki je drzno skočila v moški zelnik in postala skiperka prve jadrnice z izključno žensko posadko na najbolj ekstremni regati sveta.

Kolonija: mularija Une colonie

Geneviève Dulude-De Celles

sobota, 06. 06. 2020 / 17:00 / Dvorana

Film estetsko in poetično prikaže čustva v obdobju zgodnjega najstniškega iskanja avtentičnosti in je hkrati posvetilo sestrski ljubezni. Glavna nagrada mladinske žirije na Berlinalu 2019.