Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:00 (odprto še 10:30, tel: 01 239 22 17).
Animateka 2019

Away Away

Gints Zilbalodis / Latvija / 2019 / 75 min / brez dialogov

Fant in ptičica z motorjem potujeta po otoku, da bi ubežala mračnemu duhu in našla pot domov.

režija Gints Zilbalodis, scenarij Gints Zilbalodis, animacija Gints Zilbalodis, montaža Gints Zilbalodis, glasba Gints Zilbalodis, zvok Gints Zilbalodis, producent Gints Zilbalodis, produkcija Bilibaba, distribucija Cinema Management Group

festivali, nagrade Nagrada contrechamp, Mednarodni festival animiranega filma v Annecyju, 2019. Najboljši celovečerni film za otroke, Anima Mundi, 2019. Zlata štorklja (najboljši animirani celovečerni film), Evropski festival fantastičnega filma v Strasbourgu, 2019. Najboljši animirani celovečerni film, Animest – festival animiranega filma v Bukarešti, 2019. Posebna nagrada žirije za celovečerec, Festival novega letališča Chitose, 2019.

IMDb

Film Away je tako izjemen zaradi več razlogov. Po slogu animacije se zdi drugačen od vsega, kar bi sicer povezovali z baltsko regijo (gre namreč za bleščečo 3D računalniško animacijo), poleg tega pa predstavlja neverjeten tehnični dosežek animatorja. Vse v filmu – od animacije do montaže in glasbe – je izključno Zilbalodisovo delo. Film, ki je nastal povsem brez ekipe, je dokaz edinstvene vizije in predanosti animatorja, čigar dela bomo v prihodnjih letih z nestrpnostjo pričakovali.
– Laurence Boyce, Cineuropa

[Film] je nastajal tri leta in pol. Odločil sem se, da ga razdelim na štiri poglavja. Tako sem bolj tekoče, bolj gladko prešel od kratkih filmov k celovečercu ter lažje strukturiral zgodbo in zbral sredstva. Zgodborisa ali scenarija nisem imel. To sem si lahko privoščil, ker nisem delal z ekipo.
– Gints Zilbalodis

Kot pravi Gints Zilbalodis, so Away sooblikovali številni vplivi. Dolgi kadri so nastali po navdihu filmov, kot sta Jaz sem Kuba (1964) in Jaz pa tebi mamo (2001). Nanj so vplivale tudi televizijske serije, na primer Future Boy Conan, postapokaliptična znanstvenofantastična anime-serija legendarnega Hajaa Mijazakija iz leta 1978 kot izjemen primer izgradnje celovitega sveta. Potem so tu še skupine in glasbeniki kot Sigur Rós, Trent Reznor in Atticus Ross, Max Richter in Gustavo Santaolalla ter računalniški igri Journey in Shadow of the Colossus. Zilbalodis ima rad tudi knjige Harukija Murakamija.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Medtem ko vas ni bilo Sorry We Missed You

Ken Loach

sreda, 11. 12. 2019 / 13:00 / Dvorana

Pretresljiva drama Kena Loacha se z lucidnostjo in človečnostjo loti še enega perečega problema sodobne družbe: prekarnega dela in njegovega pogubnega vpliva na družinsko življenje.

iOtok iOtok

Miha Čelar

sreda, 11. 12. 2019 / 15:00 / Mala dvorana

iOtok je celovečerni dokumentarec o zadnjih trinajstih prebivalcih otoka Biševo, ki se borijo za preživetje otoške skupnosti.

Aeronavta The Aeronauts

Tom Harper

sreda, 11. 12. 2019 / 16:00 / Dvorana

Napeta, vizualno osupljiva, pravljično navdahnjena in po resnični dogodkih posneta pustolovščina spet združi Felicity Jones in Eddieja Redmayna (Teorija vsega) – tokrat v košari balona na tvegani poti k novim znanstvenim odkritjem.