Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odpre se čez 06:12).
Animateka 2019

Away Away

Gints Zilbalodis / Latvija / 2019 / 75 min / brez dialogov

Fant in ptičica z motorjem potujeta po otoku, da bi ubežala mračnemu duhu in našla pot domov.

režija Gints Zilbalodis, scenarij Gints Zilbalodis, animacija Gints Zilbalodis, montaža Gints Zilbalodis, glasba Gints Zilbalodis, zvok Gints Zilbalodis, producent Gints Zilbalodis, produkcija Bilibaba, distribucija Cinema Management Group

festivali, nagrade Nagrada contrechamp, Mednarodni festival animiranega filma v Annecyju, 2019. Najboljši celovečerni film za otroke, Anima Mundi, 2019. Zlata štorklja (najboljši animirani celovečerni film), Evropski festival fantastičnega filma v Strasbourgu, 2019. Najboljši animirani celovečerni film, Animest – festival animiranega filma v Bukarešti, 2019. Posebna nagrada žirije za celovečerec, Festival novega letališča Chitose, 2019.

IMDb

Film Away je tako izjemen zaradi več razlogov. Po slogu animacije se zdi drugačen od vsega, kar bi sicer povezovali z baltsko regijo (gre namreč za bleščečo 3D računalniško animacijo), poleg tega pa predstavlja neverjeten tehnični dosežek animatorja. Vse v filmu – od animacije do montaže in glasbe – je izključno Zilbalodisovo delo. Film, ki je nastal povsem brez ekipe, je dokaz edinstvene vizije in predanosti animatorja, čigar dela bomo v prihodnjih letih z nestrpnostjo pričakovali.
– Laurence Boyce, Cineuropa

[Film] je nastajal tri leta in pol. Odločil sem se, da ga razdelim na štiri poglavja. Tako sem bolj tekoče, bolj gladko prešel od kratkih filmov k celovečercu ter lažje strukturiral zgodbo in zbral sredstva. Zgodborisa ali scenarija nisem imel. To sem si lahko privoščil, ker nisem delal z ekipo.
– Gints Zilbalodis

Kot pravi Gints Zilbalodis, so Away sooblikovali številni vplivi. Dolgi kadri so nastali po navdihu filmov, kot sta Jaz sem Kuba (1964) in Jaz pa tebi mamo (2001). Nanj so vplivale tudi televizijske serije, na primer Future Boy Conan, postapokaliptična znanstvenofantastična anime-serija legendarnega Hajaa Mijazakija iz leta 1978 kot izjemen primer izgradnje celovitega sveta. Potem so tu še skupine in glasbeniki kot Sigur Rós, Trent Reznor in Atticus Ross, Max Richter in Gustavo Santaolalla ter računalniški igri Journey in Shadow of the Colossus. Zilbalodis ima rad tudi knjige Harukija Murakamija.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Delavnica animiranega filma

sreda, 19. 02. 2020 / 09:00 / Dvorana, Mala dvorana

Enodnevna zimska počitniška delavnica.

Pripovedke iz živalskega kraljestva Pripovedke iz živalskega kraljestva

razno

sreda, 19. 02. 2020 / 10:00 / Dvorana

Šest kratkih likovno raznovrstnih pripovedk iz živalskega kraljestva za vso družino, tudi za najmlajše.

Dnevnik Diane Budisavljević Dnevnik Diane Budisavljević

Dana Budisavljević

sreda, 19. 02. 2020 / 15:45 / Dvorana

Dolgo zamolčana zgodba o ženski, ki je med drugo svetovno vojno iz ustaških taborišč rešila na tisoče otrok. Zgodba o najboljših ljudeh v najslabših časih. Veliki zmagovalec Puljskega filmskega festivala, kjer so ga gledalci sprejeli s stoječimi ovacijami.