Danes je blagajna odprta od 16:15 do 20:30 (za danes zaprto).
Za zamudnike: v nedeljo, 26. decembra 2010 ob 19:00

Avatar Avatar

James Cameron / ZDA, Velika Britanija / 2009 / 162 min / podnapisi, angleščina, španščina

Eden najtežje pričakovanih filmov vseh časov, znanstvenofantastična giga uspešnica v režiji Jamesa Camerona (avtorja Titanika, Terminatorja in drugega dela Osmega potnika), premika meje posebnih filmskih učinkov in postreže s kritično prispodobo ameriških intervencij na tuja ozemlja.

režija James Cameron, scenarij James Cameron, fotografija Mauro Fiore, montaža James Cameron, John Refoua, Stephen E. Rivkin, glasba James Horner, produkcija James Cameron, igrajo Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodrigiez, Giovanni Ribisi, Joel Moore, Wes Studi, distribucija v Sloveniji Continental film

festivali, nagrade Oskar za najboljšo fotografijo in posebne učinke; nominacija za najboljši film, režijo, montažo, glasbo, zvok. Zlati globus za najboljšo režijo in najboljši film.

IMDb Uradna stran

zgodba

Eden najtežje pričakovanih filmov vseh časov, znanstvenofantastična giga uspešnica v režiji Jamesa Camerona (avtorja Titanika, Terminatorja in drugega dela Osmega potnika), premika meje posebnih filmskih učinkov in postreže s kritično prispodobo ameriških intervencij na tuja ozemlja.


kritike
»Težko boste našli film, ki bi tako prepričljivo, tako spektakularno in obenem tako hipnotično zrušil kompletno ameriško mitologijo, vključno z vero v ‘manifestno usodo’ in drugimi imperialnimi fantazijami. Avatar namreč povsem jasno in direktno pokaže, da so Američani to, kar zdaj počnejo Iračanom, prej počeli Indijancem, in da je ameriška imperialna politika – vojaške invazije na dežele s strateškimi naravnimi bogastvi – nesprejemljiva. /…/ James Cameron je leta in leta čakal, da se bo razvila tehnologija, s katero bo lahko posnel svoj sanjski projekt, svoj ultimativni filmos. Vse tja od Titanika, največjega hita vseh časov, ni namreč posnel niti enega filma, toda na magično tehnologijo ni le pasivno čakal, ampak jo je na koncu kar sam tudi ustvaril, da ne bi slučajno prej umrl. In res, Avatar izgleda tako, kot bi izgledal A.I., če bi ga posnel Kubrick. Ali bolje rečeno, izgleda kot sanjski projekt, kot ultimativni filmos, kot temeljni film. Take sanjske projekte, kakršen je Avatar, običajno najavljajo kot filme, ki so ‘večji od filma’, ali pa kot ‘filme, ki bodo končali filme’, kar se jim potem pogosto tudi zares zgodi: ker zaradi avtorjeve prehude megalomanije in preveč tunelske vizije propadejo, jih studii izobčijo. Vsaj za nekaj časa. Avatar so najavljali kot ‘film, ki bo spremenil film’, kar ni izključeno: živo si predstavljam, da se bo zdaj pojavila množica filmov, ki bodo stremeli k temu, da bi bili Avatar
Marcel Štefančič, jr., Mladina

Nekoč v daljni prihodnosti zemeljska vojska, podprta s korporativnimi interesi, oblega skrivnostni planet Pandora, da bi se dokopala do njegovih bogatih naravnih virov. Pri tem jo ovirajo domorodci planeta, plemenska družba ponosnih divjakov, ki živi v harmoniji z divjo naravo. Da bi pobliže spoznali staroselce in jih tako lažje porazili, Zemljani pošljejo mednje svojega človeka, v telo domorodca zakrinkano zavest vojaka. Ko ta pobliže spozna pleme, ki ga sprejme za svojega, in se za nameček še zaljubi v poglavarjevo hčer, se odloči upreti in divjakom pomagati pri njihovi bitki za ekološko prihodnost planeta.

»Cameronov Avatar je nedvomno film, ki je v zadnjem času ‘pretresel’ svet, vsaj kot neka kinematografska ‘tehnološka revolucija’ in nova gledalska izkušnja. Skoraj ni pretirano reči, da je neke vrste repriza tiste ‘epohalne’ kinematografske geste, namreč lumierovske conquete du monde, torej filmske osvojitve sveta, ki se je dogodila ob koncu 19. stoletja, ko so Lumièrovi snemalci invencijo cinématographa demonstrirali po vsem svetu, vse od Pariza do Melbourna in od Maribora do Ria de Janeira. /…/ V vseh pogledih intriganten film.«
Zdenko Vrdlovec, Dnevnik

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Nedolžen L'Innocent

Louis Garrel

sreda, 29. 03. 2023 / 16:30 / Dvorana

Francoski režiser in igralec Louis Garrel svoje družinske spomine zapakira v domiselno, igrivo in nadvse zabavno mešanico kriminalke in romantične komedije.

Ljubezni Patricie Highsmith Loving Highsmith

Eva Vitija

sreda, 29. 03. 2023 / 17:45 / Mala dvorana

Film, temelječ na pisateljičinih osebnih zapisih ter pričevanjih njenih ljubimk in družine, odstira nov pogled na življenje in delo slovite avtorice psiholoških trilerjev.

Črta La ligne

Ursula Meier

sreda, 29. 03. 2023 / 18:45 / Dvorana

V filmu, ki kot njegova eksplozivna glavna junakinja pogosto menja razpoloženje, švicarska režiserka Ursula Meier spretno ruši stereotipe o ženskem nasilju. Črta je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu.