Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:30 (za danes zaprto).

Austerlitz Austerlitz

Sergej Loznica / Nemčija / 2016 / 94 min / angleščina, nemščina, španščina

Loznica v značilno zadržanem slogu – s fiksno kamero, brez konkretne kontekstualizacije – spregovori o sodobni “kulturi” masovnega turizma v koncentracijskih taboriščih, banaliziranju zgodovine in vulgariziranju pietete, značilnih za horde obiskovalcev Sachsenhausna, manjšega taborišča v bližini Berlina. Loznica, ki si je naslov sposodil pri istoimenskem romanu o holokavstu G.W. Sebalda, je snemal v štirih taboriščih, vendar se je nazadnje osredotočil le na eno. Povsem zadostuje. Filmu bi se prilegal podnaslov “bikiniji, selfiji in lagerji” ali še bolje “koncentracijska taborišča kot Disneyland”.

»Ena največjih skrivnosti teh krajev je motiv, ki tisoče ljudi privabi k preživljanju poletnih koncev tedna v nekdanjih koncentracijskih taboriščih ob ogledovanju peči v krematoriju. Film sem posnel, da bi raziskal ozadje tega vprašanja.«
– Sergej Loznica

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Tiho dekle An Cailín Ciúin

Colm Bairéad

torek, 30. 05. 2023 / 18:15 / Dvorana

Tiho presunljiva, rahločutna pripoved o odraščanju, ki skozi oči mlade protagonistke raziskuje vprašanja družine, osamljenosti in žalovanja. Film, posnet v redko slišanem irskem jeziku, je navdušil tako gledalce kot kritike ter prejel številna priznanja, vključno z veliko nagrado v sekciji Generacija Kplus v Berlinu in nominacijo za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

Zadnjič

Vsa ta lepota in prelivanje krvi All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras

torek, 30. 05. 2023 / 19:00 / Mala dvorana

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.

Dvanajstega ponoči La nuit du 12

Dominik Moll

torek, 30. 05. 2023 / 20:30 / Dvorana

Dvanajstega ponoči je svojevrsten detektivski triler, v katerem se zrcalijo razklana sodobna družba ter skrhani odnosi med moškimi in ženskami. Film je slavil na letošnji podelitvi cezarjev, kjer je osvojil kar šest kipcev, tudi za najboljši celovečerec.