Danes je blagajna odprta od 10:00 do 20:00 (odprto še 03:13, tel: 01 239 22 17).

Animirani filmi Lile Prap. Zakaj? Gao Gao Boo!

Keizo Kira in Norikazu Tanaka / Japonska, Slovenija / 2008 / 30 min / podnapisi

režija: Keizo Kira, Norikazu Tanaka, pripovedovalka: (Lila Prap) Shigeru Muroi, producent: Yuichi Suwa, produkcija: NHK

o filmih

Zakaj ima zebra proge? Zakaj ima krokodil nazobčan greben? Zakaj ima lev grivo? Zakaj ima opica dolg rep? Zakaj kača nima nog? Zakaj? Zakaj? Zakaj?

Kdo ne pozna neskončnih otroških vprašanj: »Zakaj?« Lila Prap je za vse male radovedneže ustvarila prekrasno slikanico z naslovom Zakaj? V njej na barvit in duhovit način odgovarja na vsa neskončna vprašanja o živalih. Med humornimi odgovori je treba najti pravega.

Na osnovi besedil in ilustracij slikanice Zakaj? je japonska državna televizija NHK leta 2008 posnela serijo 26 kratkih animiranih filmov. Predvajali bomo šest izbranih filmov iz serije. Vsak film je dolg 5 minut.

Filmi so v japonščini in podnaslovljeni. Ker pa so primerni tudi za mlajše otroke, nas bo na pripovedovalskem festivalu med njimi vodila Ajda Roos s kratkimi živalskimi pravljicami. Predstava skupaj s pripovedovanjem traja 50 minut.

V marcu je v Galeriji P74 na ogled tudi razstava Lilijane Praprotnik – Zupančič Fenomen Lila Prap. Predstavljena bodo dela, ki so povezana s slikanico Zakaj?, njenim najbolj uspešnim projektom, saj je prevedena v 36 tujih jezikov. Vabimo vas, da si jo ogledate! Več informacij: http://www.zavod-parasite.si/prva.htm.

O Lili Prap

Lilijana Praprotnik (Lila Prap) je ena pomembnejših ustvarjalk avtorskih slikanic. Prva knjiga, za katero je napisala besedilo in jo v celoti ilustrirala, so bile Živalske uspavanke. Sledila je knjiga Zakaj, ki se je uvrstila tudi v učne programe v Nemčiji, Franciji, Avstraliji in še nekaterih drugih državah. Lila Prap je bila dvakrat nominirana za Andersenovo nagrado (2006 in 2008), ki ji po domače pravijo tudi mala Nobelova nagrada za literaturo. Bila je nominirana tudi za nagrado Astrid Lindgren. Prejela je Levstikovo in Smrekarjevo nagrado, leta 2002 pa nagrado za najlepšo knjigo. Dobila je tudi mednarodno častno priznanje IBBY za ilustracijo. Prevodi njenih knjig se uvrščajo med najbolj priljubljena dela za otroke, tako po likovni kot po literarni plati. Dela so izšla v več kot tridesetih džavah po svetu: Argentina, Avstralija, Avstrija, Bolgarija, Češka, Danska, Francija, Grčija, Hong Kong, Hrvaška, Indonezija, Italija, Izrael, Japonska, Kanada, Kitajska, Koreja, Madžarska, Makedonija, Nemčija, Norveška, Nova Zelandija, Poljska, Romunija, Srbija, Španija, Švica, Tajska, Tajvan, Velika Britanija, Združene države Amerike. Njene ilustracije so bile razstavljene v prestižnih galerijah doma in po svetu. Zadnja leta se posveča izključno ustvarjanju otroških avtorskih slikanic, njeno delo prisotna pa je tudi v otroških revijalnih izdajah.

O Ajdi Roos

Ajda Rooss je lutkarica, dramaturginja, igralka in režiserka, ki se je otrok dotaknila s številnimi predstavami. Mnogi otroci jo poznajo kot prijateljico zajca Bineta ali kot svetlolaso dekle, ki v predstavah Silvana Omerzuja pomaga oživeti tako živalim kot predmetom. Ajda Roos bo povezovala kratke animirane filme in jih dopolnjevala s kratkimi ljudskimi živalskimi pravljicami.

Kinobalon na pripovedovalskem festivalu
http://www.kinodvor.org/…em-festivalu

Klub Kinobalon

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo v klubu poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Oče The Father

Florian Zeller

nedelja, 17. 10. 2021 / 16:15 / Dvorana

Gledalec se znajde v glavi protagonista, ki obupano išče izgubljene koščke sestavljanke, da bi znova sestavil sliko svojega življenja. Pretresljiva drama, ki se poigrava z elementi trilerja in srhljivke, je Anthonyju Hopkinsu prinesla letošnjega oskarja za najboljšega igralca.

Krt El Agente Topo

Maite Alberdi

nedelja, 17. 10. 2021 / 17:00 / Mala dvorana

Nenavadna mešanica dokumentarca in detektivke, polna humorja, topline in slikovitih likov, nam pokaže, da nikoli ni prepozno za nove izzive in nova prijateljstva. Film je navdušil festivalska občinstva ter prejel nominacijo za oskarja za najboljši dokumentarec.

Smrtne obljube Eastern Promises

David Cronenberg

nedelja, 17. 10. 2021 / 19:00 / Dvorana

Film, v katerem Viggo Mortensen po Senci preteklosti ponovno združi moči z Davidom Cronenbergom, je igralcu prinesel prvo nominacijo za oskarja.