Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (za danes zaprto).
Animateka 2018

Animirani dokumentarci (2018) Animirani dokumentarci (2018)

razno / 78 min

The Why Circle
Reinhold Bidner (Reinhold Bidner)
Austria, 2017, digital, 6’01”

Šest avstrijskih ustvarjalcev animiranih filmov govori o animaciji. Na vprašanja »zakaj«, pa tudi o »notranjem impulzu« ter umetniškem in ekonomskem »preživetju« v tej veji umetnosti so odgovarjali precej različno. Intervjuvance in njihove odgovore je Reinhold Bidner upodobil in animiral v abstraktnem osebnem slogu, ki pa se kljub temu naslanja na zgodovino animiranega filma. Vizualne drobce so dodali tudi intervjuvanci sami.

Mikropredel / Microdistrict
Ivelina Ivanova (University Of Westminster)
VB, 2017, digital, 4′

Drobci vsakdanjih medčloveških stikov, ritmično zmontirani v celoto, ki govori o odnosu med človekom, arhitekturo in naravo v kontekstu bolgarskih postsocialističnih stanovanjskih sosesk.

Pregon / Štvanice
Michaela Režová (UMPRUM)
Češka, 2017, digital, 11’30”

Hokej na ledu ni kot vsak šport. Na Češkem in Slovaškem nobena druga disciplina ni tako močno prepletena s kulturo, politiko in družbo. Film raziskuje te povezave v pogovorih s pričami nekdanjih svinčenih časov, pa tudi trenutkov slave.

Carlotta’s Face
Valentin Riedl & Frédéric Schuld (Filmstahl/Fabian&Fred)
Nemčija, 2018, digital, 5′

Ko se Carlotta pogleda v ogledalo, ne prepozna odseva v njem. Čudovito animirani portret govori o tem, kako obrazna slepota zmede otroka, ki se trudi razumeti svet okoli sebe, in kako je Carlota prav po zaslugi te redke nevrološke motnje odkrila dar umetniškega izražanja.

Hypnagogia
Magdalena Kvasničková (Academy of Arts, Architecture and Design in Prague)
Češka, 2017, digital, 5′

Abstrakten kratki film, ki upodablja trenutke pogrezanja v spanec. V prepletu poetičnega in dokumentarnega načina opisuje in ilustrira vizualne senzorne pojave, ki jih izkusimo, ko prečkamo prag spanca. Pri tem črpa iz ustnih pričevanj intervjuvancev, ki doživljajo vizualne psevdohalucinacije.

Haenyo, ženske morja / Haenyo, Les Femmes De La Mer
Éloïc Gimenez (Girelle Production)
Francija, 2018, digital, 5’15”

Film govori o potapljačicah haenyo z južnokorejskega otoka Jeju, pri čemer se nasloni na sedem idiomatičnih izrazov, ki jih uporabljajo na otoku. Animirane skice poudarjajo muzikalnost govorjenega jezika.

Minljiva jesen / Yuku Aki
Vojtěch Domlátil (Vojtěch Domlátil)
Češka, 2018, digital, 8′

Pretvorba poezije haikujev s strukturo zlogov 5-7-5 v animirani film s strukturo kadrov dolžine 5, 7, 5 sekund.

KL
William Henne & Yann Bonnin (Zorobabel)
Belgija, 2017, digital, 3’45”

Niz fotografij v hitrem menjavanju. Kraj se razkriva zgolj prek podrobnosti, upodobljenih v velikem planu. Prizorišče dogajanja je ogromno pokopališče v Zgornji Šleziji, ki se razteza na 42 km² in je znano po številnih motivih: železniških pragih in zakovicah, oknih, rdeči opeki, blatu in lužah, detajlih vagonov, vozlih bodeče žice …

Sahara Palace
Zélie Durand-Khalifat (Ikki Films)
Francija, 2018, digital, 8’34”

V hotelu Sahara Palace spokojnost, propadanje in pesek. Na tem krhkem kraju, ki ne pripada aktualnemu času, se prebudijo spomini nekega starega očeta. V intimnem dokumentarcu, ki združi volumsko animacijo in družinske arhive, Zélie Durand oživi duha svojega dedka

Blue Sky On Mars
Leena Jääskeläinen (Special Film Company)
Finska, 2018, digital, 6’28”

Znanstvenica govori o znanstveni fantastiki. Vesoljska raziskovalka dr. Sini Merikallio v animiranem dokumentarcu pripoveduje, kaj ji je v znanstveni fantastiki všeč in kaj ne, ter si zamisli lasten film. Za pričujoči izdelek pa ni zgolj prispevala misli, temveč je poskrbela tudi za večino animacije.

Zahodno vprašanje, vzhodni odgovor
Dal Park (Royal College of Art)
VB, 2018, digital, 6’26”

Animirani dokumentarec obravnava težave v komunikaciji med dvema generacijama (korejsko babico in njeno nemško vnukinjo) skozi prizmo njunega kulturnega in zgodovinskega ozadja. Film črpa navdih pri resničnem dogodku, ki ga je avtorica neko poletje doživela z babico.

Las Del Diente
Ana Pérez López (Calarts)
ZDA, 2018, digital, 5’28”

Punce so čudne. Dojenčki so čudni. Telesa so še posebej čudna. To je film o današnjem trenutku, o času, ko so ženske naveličane tega, da morajo izbirati med otrokom in kariero. Dnevi, ki anomalije v razmnoževalnem sistemu slavijo, namesto da bi jih stigmatizirali.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Samsara Samsara

Lois Patiño

nedelja, 19. 05. 2024 / 11:00 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.

Robotove sanje Robot Dreams

Pablo Berger

nedelja, 19. 05. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti. Film je hkrati tudi ljubezensko pismo New Yorku. Nominiranec za oskarja in prejemnik številnih najpomembnejših nagrad za najboljši animirani film leta.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

nedelja, 19. 05. 2024 / 14:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.