Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:30 (odprto še 01:52, tel: 01 239 22 17).

Animateka 2023: posebna projekcija ob odprtju festivala Animateka 2023: posebna projekcija ob odprtju festivala

različni avtorji / razno / 60 min

Ob odprtju festival se bomo z izbrano animacijo posvetili spominu na Paula Busha, predstavili bomo retrospektivo o zgodovini kolaža in si ogledali filmski program po izboru festivalske žirije.

Paul Bush: V spomin: 
Ko Darwin spi / While Darwin Sleeps…
Paul Bush (Ancient Mariner Production)
VB, 2004, 5′

V filmu se pojavi več kot tri tisoč žuželk, vsaka za eno sličico. Ob soju in prelivanju barv na njihovih telesih in krilih se zdi, kot da se v nekaj minutah zvrsti več milijonov let genskega razvoja. To je nebrzdano stvarjenje, ki kot da kljubuje razlagam evolucionistov in fundamentalistov. Kot halucinogene sanje Charlesa Darwina.

Film je nastal po navdihu zbirke žuželk Walterja Linsenmaierja, ki jo hrani prirodoslovni muzej v Luzernu. Ko si žuželke sledijo sličico za sličico, se zdi, kot da razvijajo svoje tipalke, drobencljajo sem in tja ali prhutajo s krili, da bi ubežale bucikam, s katerimi so za vedno pritrjene v vitrine. Oko je za hip preslepljeno, da so ta mrtva bitja še vedno živa …

Zgodovina kolažne animacije
Capitulations Promise
Lewis Klahr (neodvisni)
ZDA, 2020, 6’34”

»Capitulations Promise sem ustvarjal pet let. Naloga je bila pričakovano zahtevna, saj sem se odločil, da film zmontiram na prepoznavno pop pesem, kakršna je Honeymoon Lane Del Rey. Pri tej glasbi me je pritegnilo, da hkrati zveni nova in stara, zaradi česar sem lahko združil sodobne podobe z viri iz sredine 20. stoletja, po katerih so moji filmi znani. Honeymoon poleg tega zveni kot romantična naslovna skladba iz filma o Jamesu Bondu, ki ga nikoli ni bilo in ga nikoli ne bo. Da se ne bi izneveril ljubezenski zgodbi, ki je nakazana v besedilu, sem moral poskrbeti, da je moja pripoved enako eliptična. Kot sanje v budnem stanju: tisto, kar lahko jasno opišemo z besedami, je manj pomembno od tistega, kar čutimo.« – Lewis Klahr

Žirija se predstavlja
Po kapljicah / Água Mole / Drop by Drop
Alexandra Ramires, Laura Gonçalves (Bando à Parte)
Portugalska, 2017, 9’15”

Zadnja prebivalca umirajoče vasi nočeta utoniti v pozabo. V svetu, kjer se zdi, da je pojem napredka nad vsem, njun dom ostaja nad gladino.

Animistika
Nikki Schuster (Fiesfilm)
Avstrija, Mehika, Nemčija, 2018, 6’50”

Organske teksture, zabeležene sličico za sličico v mehiški naravi, se začnejo preobražati in oživijo. Pogled teče čez rastline, krzno, perje, kosti in različne živalske kadavre. Minevajoči biotop opredeljujeta procesa razkroja in gnitja.

Olfa nož / Box Cutters
Naomi Van Niekerk (Ikki Films/Valk Productions/Dryfsand/Arte France)
Francija, Nizozemska, Južna Afrika, 2023, 6′

Mlada ženska se spominja dneva, ko so jo na poti domov napadli trije pripadniki neke tolpe, vendar je bila močna in ji je uspelo pobegniti. Med begom se zvrsti več prizorov, ki jih povezujejo tekoči prehodi in ekspresivne podrobnosti s presečišča med resničnostjo in sanjami.

Premiki / Movements
Dahee Jeong (Between the Picture)
Južna Koreja, 2019, 10’15”

V desetih minutah afriški kruhovec zraste za 0,008 mm, hrt kot najhitrejši pes na svetu preteče 12 km, Zemlja pa prepotuje 18.000 km okoli Sonca. To je 10-minutni film, za katerega sem izrisala za dve sekundi animacije na dan. Vsi hodimo, gledamo, delamo, tečemo in se ustavljamo skupaj.

Mala Rusija / La piccola Russia / Little Russia
Gianluigi Toccafondo (Fandango/Arte France)
Italija, Francija, 2004, 35mm, 16′
GRAND PRIX ANIMATEKA 2004

Mladi morilci, oče zajec, mama luna, mali plešoči pes, polžja gospa, sestri policistki … Liki so namišljeni, mala Rusija je resnična.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer

četrtek, 22. 02. 2024 / 20:30 / Dvorana

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Nina in ježeva skrivnost Nina et le secret du hérisson

Jean-Loup Felicioli, Alain Gagnol

petek, 23. 02. 2024 / 10:00 / Dvorana

Barvita in napeta animirana detektivka, v kateri iznajdljiva otroka skrivaj rešujeta težave, ki jih je povzročil svet odraslih. Svoje mesto v svetu najdeta, ko pomagata drugim.

Dodatna projekcija

Oppenheimer Oppenheimer

Christopher Nolan

petek, 23. 02. 2024 / 14:30 / Dvorana

»Bogovi so kaznovali Prometeja, ker je ljudem prinesel ogenj.« Christopher Nolan (Tenet, Dunkirk, Izvor) prinaša epsko zgodbo o J. Robertu Oppenheimerju, ki ga pogosto označujejo za očeta atomske bombe.