Danes je blagajna odprta od 15:30 do 19:00 (za danes zaprto).
Animateka 2016

Animirani dokumentarci Animirani dokumentarci

razno

G. Peščeni / Mr. Sand
Soetkin Verstegen (Soetkin Verstegen/The Animation Workshop)
Belgija, Danska, 2016, digital, 8’15”

Zasanjan animirani dokumentarec o nevarnostih kinematografije v njenih začetkih. V ozadju je ves čas prisoten skrivnostni lik g. Peščenega. Resničnega ali izmišljenega.

Tablo-A
Mario Torrecillas (Apaches Entertainment/La Trini/Colosé Producciones)
Španija, 2015, digital, 6’35”

Julij 2015. Haitiju se ne uspe iztrgati iz popolne revščine, vsesplošnega pomanjkanja in odsotnosti vsakršne varnosti. Prizorišče dogajanja nepozabnega filma, ki ga je 20 otrok z iluzijami in kredo zasnovalo na tablo, je šola v taborišču za razseljene osebe Corail-Cesselesse.

Žilava / Tough
Jennifer Zheng (Kingston University)
VB, 2016, digital, 4’50”

Nekatere stvari je mogoče razumeti šele, ko dozoriš.

Ko se kitajska mati in njena v Britaniji rojena hči prvič pogovorita kot odrasli ženski, se kulturni nesporazumi iz otroštva pokažejo v novi luči.

Časovna preja / Twiddly Things
Adara Todd (Middlesex University)
VB, 2016, digital, 4’13”

Tok zavesti, upodobljen v mešani tehniki animacije. Izpoved Polly, ženske z Alzheimerjevo boleznijo, o tem, kako je bolezen vplivala na njeno življenje.

Blanquette
Charlie Belin (La Poudrière)
Francija, 2015, digital, 4’18”

Ko se družina zbere h kosilu, čez mizo potujejo drobci pogovora.

V dežju ali soncu/Bei Wind Und Wetter
Remo Scherrer (Zeitraum Film/ University of Applied Sciences and Arts Lucerne/SRF)
Švica, 2015, digital, 11’30”

Wallyjino otroštvo se ob mamini zasvojenosti z alkoholom čedalje bolj postavlja na glavo. Izgrede in posledice zasvojenosti osemletnica doživlja na lastni koži. Obupano in za vsako ceno se trudi ohranjati svoje življenje in življenje družine v normalnih tirnicah. Začne se čustveni vrtiljak nemoči, pretiranih zahtev in obupa. To je vsakodnevni boj za preživetje.

Kako dolgo, ne dolgo/How Long, Not Long
Michelle Kranot, Uri Kranot (Dansk Tegnefilm/The Animation Workshop)
Danska, 2016, digital, 6′

Vizualno potovanje, ki v dobi, ko so ksenofobija, nacionalizem in nestrpnost vsakodnevni pojavi, sproži razmislek o širši pripadnosti, ki se ne omejuje na mesto, regijo ali nacionalnost.

#theircatsaswell
Lisbeth Kovačič (Lisbeth Kovačič)
Avstrija, 2016, digital, 4’03”

Klepet po WhatsAppu med avstrijskim aktivistom in sirskima beguncema, ki sta se z mačko prebila v Nemčijo in obtičala v begunskem taborišču, kjer vladajo nečloveške razmere. Toda ljudje v taborišču se uprejo; s pomočjo fotografij, ki jih posnamejo z mobilnimi telefoni, za razmere izve javnost, upravitelj taborišča pa naposled mora prevzeti odgovornost.

Zlomljene/Kaputt
Volker Schlecht, Alexander Lahl (Die Kulturingenieure)
Nemčija, 2016, digital, 7′

Animirani kratki dokumentarec o nekdanjem osrednjem vzhodnonemškem ženskem zaporu, ki se je imenoval Hoheneck. Delo črpa iz intervjujev z nekdanjimi zapornicami in odstira pogled v najbolj zloglasen zapor za ženske v Vzhodni Nemčiji. Film o političnih zapornicah, prisilnem delu in velikanskih zaslužkih na obeh straneh železne zavese.

Eye for an Eye
Steve Bache, Luise Peter, Mahyar Goudarzi (Filmakademie Baden-Württemberg)
Nemčija, 2016, digital, 4’25”

Frederick Baer je že dobro desetletje zaprt v kaznilnici ameriške zvezne države Indiana; obsojen je na smrt. Na izvršitev kazni še vedno čaka. Risani animirani dokumentarec o čakanju morilca na smrtno kazen ter nasprotujočih si pogledih na njegovo krivdo in usodo.

Mili velikan/Olbrzym
Marcin Podolec (FUMI Studio/Polish National Film School in Lodz)
Poljska, 2016, digital, 10’40”

Protagonist filma Mili velikan se bo udeležil tekmovanja v poeziji. Da bi zbral pogum in se izpostavil, se ozre na vse svoje življenje in se sooči s strahovi. Film o majhnem koraku za človeštvo, a velikem za človeka.

Zmagal sem/Jag Var en Vinnare
Jonas Odell (Apparat, Johan Edström Filmproduktion AB)
Švedska, 2016, digital, 14’10”

Trije posamezniki nam prek svojih avatarjev zaupajo izkušnjo odvisnosti od računalniških igric. Izrišejo življenje, ki ga zaznamujejo osamitev in pobeg, pa tudi maščevanje in olepševanje. Domiselno oblikovan in animiran dokumentarni film, ki gledalca hkrati očara in gane.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Samsara Samsara

Lois Patiño

nedelja, 19. 05. 2024 / 11:00 / Dvorana

Duša potuje med Laosom in Tanzanijo, iz enega telesa v drugo. Samsara nas povabi, da zapremo oči in se ji pridružimo … V meditativnem popotovanju, imenovanem po budističnem ciklu življenja, smrti in reinkarnacije, Lois Patiño nadaljuje z raziskovanjem filma kot potopitvene izkušnje.

Robotove sanje Robot Dreams

Pablo Berger

nedelja, 19. 05. 2024 / 11:30 / Mala dvorana

Animirani film, ki brez besed naslika barvito in toplo pripoved o pomenu prijateljstva in njegovi krhkosti. Film je hkrati tudi ljubezensko pismo New Yorku. Nominiranec za oskarja in prejemnik številnih najpomembnejših nagrad za najboljši animirani film leta.

Fant in čaplja Kimitachi wa do ikiru ka

Hayao Miyazaki

nedelja, 19. 05. 2024 / 14:15 / Dvorana

Veliki Hayao Miyazaki se vrača z globoko osebno, avtobiografsko navdahnjeno fantazijo o življenju, smrti in ustvarjanju. Film, poln dih jemajoče lepote, nagajivega humorja in nežne melanholije, je prejel letošnjega oskarja za najboljši animirani celovečerec.