Danes je blagajna odprta od 09:00 do 20:00 (odprto še 09:03, tel: 01 239 22 17).

Andrej Zdravič: Energija gibanja Program kratkih filmov

Andrej Zdravič / Slovenija / 2018 / 42 min / 13+

Dela Andreja Zdraviča, mednarodno priznanega vizualnega, filmskega in zvočnega ustvarjalca, povezujejo ritem, zvok in svetlobo. Raziskujejo naravo in naravne pojave, predvsem pa naše doživljanje sveta. Ogledali si bomo izbor kratkih filmov, prilagojen starejšim učencem in dijakom.

Izbor filmov za starejše učence in dijake:
Breath (Dih, 1976, 7 min)
Sunhopsoon (1976, 7 min)
Heartbeat (Utrip srca, 2000, 9 min)
Restless (Nemir, 1987, 12 min)
Morske Grive III (Sea Manes III – Ocean Cantos, 2017, 7 min)

Ob ogledu priporočamo pogovor z avtorjem.

Več o filmih

Dih / Breath
Andrej Zdravič, 1976, 7 min
Veter nosi časopis po ulicah mesta. »Dolge mesece sem po praznih ulicah spodnjega Manhattna zalezoval in iskal svoje ‘prijatelje’ … in jih naposled našel, včasih žalostno omahujoče v zatišnih obcestnih jarkih, drugič povožene sredi ceste, pa spet mladostno prešerne, kako odplavajo v nebo, vsemu navkljub. Če torej danes pogledam nazaj, bi lahko rekel, da je Breath morda dnevnik življenja v New Yorku.« – Andrej Zdravič

Sunhopsoon
Andrej Zdravič, 1976, 7 min
Vlaki na železniških tirih, ki jih ne vidimo. Vidimo pa svetlobo in sence, ki jo odsevajo v pokrajino. Ritmično spreminjanje senc in luči, neverjetne osvetlitve, spreminjajoča se narava, in zvoki, ki vse skupaj spremljajo, ustvarjajo simfonijo, ki ima hipnotično moč.

Heartbeat
Andrej Zdravič, 2000, 9 min
V filmu se prepletajo znanstveni posnetki utripa srca, njegovi zvoki in posnetki narave. Vse utripa, se spreminja, krči, širi, dviga, spušča, umirja, hiti. Srce, narava, univerzum, skupna jim je življenjska sila in medsebojna povezanost.

Resteless
Andrej Zdravič, 1987, 12 min

Voda v vseh svojih pojavnih oblikah. Islandija je dežela nenehne kreacije, ves čas se preobraža skozi gejzire, izbruhe, vrelce. Očarljiva pokrajina se preobraža v nenavadne skalnate formacije, neskončno število rek, slapov in ledenikov. Film obuja moč in magičnost te mlade dežele.

Morske grive III / Sea Manes III – Ocean Cantos
Andrej Zdravič, 2017, 7 min
Ogledali si bomo delček bogatega programa Ocean Cantos, ki ga je Zdravič predstavil v letu 2017 in je zasnovan kot razvijajoč se ciklus kratkih filmskih študij dinamike, veličastnih lepot in moči oceana.

»Čeravno so lahko posneta gradiva tudi dokument o stanju morja na določenih lokacijah, moji filmi niso t. i. ‘dokumentarni filmi’, saj v njih ni nobenih razlag ali človeške prezence: to so izkustveni filmi, v katerih je protagonist narava sama. Moj izziv je izluščiti in v zgoščeni obliki posredovati njene abstraktne zgodbe na način, da se konkretizirajo v duši in srcu ljudi
– Andrej Zdravič

»Preprostost, čudenje, ponižnost … Kako čudovito bi bilo, če bi bili lahko Vaši filmi učno gradivo v šolah po vsem svetu.«
– Jutta Z., obiskovalka razstave Ocean Cantos Andreja Zdraviča v Berlinu 2017

Skupna dolžina 42 minut, program prilagodimo starosti.
Priporočamo tudi program filmov za predšolske otroke in mlajše učence Utrip narave.

portret avtorja
Andrej Zdravič (rojen leta 1952 v Ljubljani) je neodvisni filmski avtor in komponist zvoka. Od leta 1973, ko je po navdihu glasbe in narave ustvaril svoj prvi film, je realiziral več kot 30 avtorskih filmov in zvočnih zapisov ter več video instalacij, v katerih raziskuje energije in duhovne razsežnosti naravnih pojavov in njihova sporočila.

Zdravič je študiral na Univerzi v Ljubljani in na Univerzi v Buffalu. Med letoma 1975 in 1997 je živel in delal v okolju avantgardne scene v New Yorku in San Franciscu. Predaval je na Univerzi Wisconsin-Milwaukee in na Državni univerzi v San Franciscu ter vodil seminarje na Univerzi Stanford, Kraljevem kolidžu za umetnost v Londonu, milanski univerzi Bicocca, Univerzi Falmouth, ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter drugje. Zdravičevi filmi so bili prikazani na več kot 150 samostojnih projekcijah in predstavitvah širom ZDA in Evrope, med drugim na retrospektivah v newyorškem Anthology Film Archives, pariškem Centru Georges Pompidou, Slovenski kinoteki ter na televizijskih postajah ARTE in KCET. Slovenijo je zastopal na Beneškem bienalu leta 1999 in na Expu ’98 v Lizboni. Njegovi filmi so pogosto predvajani tudi kot eksponati na razstavah v muzejih in galerijah – med stalnimi postavitvami so video instalacije Water Waves-Time Horizon v muzeju Exploratorium v San Franciscu ter Skrivnosti Soče in Gozd Triptih v Domu Trenta. Zdravič je za svoje delo leta 1999 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Zdravič je celosten ustvarjalec, ki svoje filme oblikuje kot producent, režiser, snemalec, montažer in avtor zvoka/glasbe. Otroci imajo tako priložnost, da spoznajo priznanega in vsestranskega avtorja in se z njim pogovorijo.

Več na: www.andrejzdravic.com

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Po soncu Aftersun

Charlotte Wells

sreda, 17. 04. 2024 / 15:00 / Dvorana

Režiserko je brskanje po starih družinskih albumih navdihnilo k razmisleku o tem, kako morda nikoli ne bomo zares razumeli kompleksnega notranjega življenja ljudi, ki jih imamo radi. Njen globoko osebni, slogovno izvirni in ganljivi celovečerni prvenec je navdušil kritike na festivalu v Cannesu in se uvrstil na številne lestvice najboljših filmov leta 2022.

Radikal Radical

Christopher Zalla

sreda, 17. 04. 2024 / 17:20 / Dvorana

»Na svetu je toliko ljudi, ki nikoli ne dobijo priložnosti. To je zgodba o tem, kaj se zgodi, ko jo dobijo.« Film, posnet po resnični zgodbi o nekonvencionalnem mehiškem učitelju, je prejel nagrado občinstva na festivalu Sundance.

Duhovnica Duhovnica

Maja Prettner

sreda, 17. 04. 2024 / 19:00 / Mala dvorana

Film spremlja svobodomiselno evangeličansko duhovnico Jano, ki se sooča z življenjsko dilemo, ali naj zapusti duhovniški poklic.