Danes je blagajna odprta od 09:00 do 21:30 (odpre se čez 26 minut).

Andrej Tarkovski. Filmska molitev Andrey Tarkovsky. A Cinema Prayer

Andrej A. Tarkovski / Rusija, Italija, Švedska / 2019 / 97 min

Portret enega najvidnejših sovjetskih cineastov, sina pesnika Arsenija Tarkovskega, ki je izšel iz umetniške družine, a se dokončno izoblikoval v boleči očetovi odsotnosti.

Tarkovski, čigar filmsko ustvarjanje je omogočila tudi politična odjuga v času Hruščova, je izkustvo umetnosti doživljal kot molitev, kar so odražala njegova dela, od Andreja Rubljova do Nostalgije in Žrtvovanja, ki ju je bil zaradi pregona oblasti konec sedemdesetih ker prisiljen posneti na Zahodu. V filmu o svojem življenju, delu in odnosu do drugih umetnosti govori izključno Tarkovski, arhivski zvočni zapisi so potentna ilustracija njegove filozofije in ustvarjalnega kreda.

»V poskusu razlagati fenomen Tarkovskega v sodobni umetnosti je bilo predloženo precejšnje število izvirnih teorij. Kaj pa je o tem menil Tarkovski sam? Katera načela so ga vodila pri snovanju mojstrovin? Kje je črpal navdih? Kaj je doživljal in kaj je želel sporočiti svojim gledalcem? Je mogoče več kot trideset let po njegovi smrti vnovič slišati režiserjev glas, ki spregovori o svojem življenju, poklicu, poslanstvu? Te cilje sem si zadal pri ustvarjanju filma, in sicer gledalce popeljati k izvorom režiserjeve misli ter z njimi deliti občutje srečanja z velikim umetnikom, velikim človekom in življenjskim mentorjem, svojim očetom.« (Andrej A. Tarkovski)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Binti Binti

Frederike Migom

sreda, 08. 07. 2020 / 10:00 / Dvorana

Vlogerka Binti in njen prijatelj Elias načrtujeta akcijo, s katero bosta rešila prihodnost.

Tu je bila Britt-Marie Britt-Marie var här

Tuva Novotny

sreda, 08. 07. 2020 / 16:00 / Dvorana

Švedska komična drama, posneta po istoimenski knjižni uspešnici, nas spomni, da nikoli ni prepozno za nov začetek.

Mali Joe Little Joe

Jessica Hausner

sreda, 08. 07. 2020 / 18:45 / Dvorana

Film Jessice Hausner je po režiserkinih besedah »parabola o skrivnosti, ki jo nosimo v sebi«. Nagrada za najboljšo igralko v Cannesu.