Danes je blagajna odprta od 15:00 do 20:30 (odprto še 04:47, tel: 01 239 22 17).

Amparo Amparo

Simón Mesa Soto / Kolumbija, Katar, Švedska, Nemčija / 2021 / 95 min / španščina

Presunljiva zgodba matere samohranilke, ki se bori za svojega sina v svetu, kjer vladajo moški, podkupljivost in nasilje.

režija Simón Mesa Soto, scenarij Simón Mesa Soto, fotografija Juan Sarmiento G., glasba Benedikt Schiefer, montaža Ricardo Saraiva, igrajo Sandra Melissa Torres, Luciana Gallego Álvarez, Diego Alejandro Tobon, John Jairo Montoya Mazo

festivali, nagrade Cannes 2021, San Sebastian 2021

Kolumbija, leta 1998. Amparo je mati samohranilka, ki se znajde pred težkim izzivom: kako osvoboditi oziroma obvarovati svojega odraščajočega sina, vpoklicanega v vojsko in poslanega na vojno območje. Zaveda se, da čas v tej kruti tekmi za življenje ni njen zaveznik, a materinska ljubezen je nepremagljiva. Morda tudi zato, ker njeno ime pomeni zatočišče, zavetje oziroma nekoga, ki ščiti.

»Ko sem se začel ukvarjati s filmom Amparo, sem ugotovil, da ima moja mama pomembno vlogo v mojem pisanju. Bil sem najstnik; z materjo sva obiskala menedžerja, da bi mi kupila svobodo pred kolumbijsko vojsko. To je bilo v devetdesetih letih zelo običajno; če nisi izpolnil vojaške dolžnosti, te je vojska lahko kadarkoli ugrabila. Nadvse srhljivo je bilo hoditi po ulicah. V tem času je bil Medellín eno najbolj nasilnih mest sveta: prekupčevanje z mamili je uničilo institucionalni red v državi.« (Simón Mesa Soto)

Simón Mesa Soto
Rojen leta 1986 v mestu Medellìn, Kolumbija. Po študiju audiovizualnih komunikacij je pridobil magisterij iz filma v Londonu in z diplomskim kratkim filmom Leidi osvojil zlato palmo na cannskem festivalu leta 2014. Amparo je njegov celovečerni prvenec.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Posrednik Broker

Hirokazu Koreeda

četrtek, 29. 09. 2022 / 16:00 / Dvorana

Topel in ganljiv film ceste o petih ljudeh, ki se odpravijo na nenavadno popotovanje, ko jih po naključju združi zapuščeni otrok. Prvi korejski film Hirokaza Koreede (Tatiči) je Song Kang-hoju, zvezdniku Parazita, prinesel nagrado za najboljšega igralca v Cannesu.

Mala mama Petite maman

Céline Sciamma

četrtek, 29. 09. 2022 / 18:45 / Dvorana

Céline Sciamma je po Portretu mladenke v ognju ustvarila mojstrsko miniaturo o žalovanju, spominu ter skrivnostnih vezeh med materami in hčerami.

Novo na sporedu

Moonage Daydream Moonage Daydream

Brett Morgen

četrtek, 29. 09. 2022 / 20:30 / Dvorana

Film, ki se izmika žanrskim oznakam, nas odpelje na osupljivo avdiovizualno popotovanje skozi življenje in delo Davida Bowieja, enega najbolj plodovitih, vplivnih in neulovljivih umetnikov našega časa. Premiera na zadnjem festivalu v Cannesu.