Danes je blagajna odprta od 14:50 do 20:30 (odpre se čez 06:22).

Amer Amer

Hélène Cattet in Bruno Forzani / Francija, Belgija / 2009 / 90 min / francoščina

Čudovita alegorija, ki išče navdih v zgodovini filma in psihoanalizi. Filmski portret ženske, ki se od otroštva do zrelih let bori s čustvi sebe in drugih.

scenarij Hélène Cattet, Bruno Forzani, fotografija Manuel Dacosse, zvok Iannis Heaulme, montaža Bernard Beets, igrajo Bianca Maria D’Amato, Marie Bos, Charlotte Eugène Guibbaud, Cassandra Fort, Harry Cleven, producenta Eve Commenge, François Cognard, produkcija Anonymes Films,

festivali, nagrade Crossing Europe 2010, Rotterdam 2010

IMDb Uradna stran

Gledalec spremlja žensko v treh odločilnih epizodah njenega življenja. Prvič odkrije svet odraslih, ko kot deklica zasači starše med spolnim občevanjem. Kot najstnica odide z mladim moškim in spozna lastno seksualnost. Na koncu se ob vrnitvi v zapuščen dom svojih staršev spopada z osamljenostjo in izgubo. Režiserja spretno vzporejata elemente grozljivke ter barvne in montažne eksperimente s pripovednimi strategijami Alfreda Hitchcocka, Davida Lyncha, Daria Argenta in Maria Bave.

»Film je senzoričen. Okus je eden od petih čutov in junakinja ima na koncu življenja (a ne na koncu filma!) ‘grenak’ okus. Zatem v francoščini ‘amer’ zveni kot ‘la mère’ (kar pomeni ‘mati’), ki je ena glavnih junakinj filma. Zveni tudi kot ‘la mer’ (‘morje’), ki je eden poglavitnih elementov filma. Prav tako ima film lahko več različnih pomenov glede na zorni kot gledalca.« (Hélène Cattet, Bruno Forzani)


Hélène Cattet in Bruno Forzani
Francoska režiserja, oba rojena leta 1976. Spoznala sta se v Bruslju ter kmalu začela skupaj pisati scenarije in režirati filme. Skupaj sta posnela že pet kratkih filmov, v katerih se prepletajo elementi grozljivk, erotizma in fantazije, film Amer pa je njun celovečerni prvenec.

filmografija
2001 Catharsis (kratki)
2002 Chambre Jaune (kratki)
2003 La fin de notre amour (kratki)
2004 L’etrange portrait de la dame en jaune (kratki)
2005 Santos Palace (kratki)
2009 Amer (Amer)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Interesno območje The Zone of Interest

Jonathan Glazer

sreda, 28. 02. 2024 / 15:50 / Dvorana

Britanski režiser Jonathan Glazer (Pod kožo) raziskuje najtemnejšo plat človeške narave. Velika nagrada žirije v Cannesu.

Adamant Sur l'Adamant

Nicolas Philibert

sreda, 28. 02. 2024 / 17:00 / Mala dvorana

Skupaj s francoskim dokumentaristom Nicolasom Philibertom se vkrcamo na nenavadno ladjo, pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, da bi v družbi presenetljivo nadarjenih in iskrivih posameznikov razmišljali o skupnosti, svobodi in pomenu umetnosti v vsakdanjem življenju. Topli in rahločutni film, ki podira meje med ‘nami’ in ‘njimi’, je osvojil glavno nagrado na zadnjem Berlinalu.

Priscilla Priscilla

Sofia Coppola

sreda, 28. 02. 2024 / 18:10 / Dvorana

Sofia Coppola (Marie Antoinette, Izgubljeno s prevodom) razkriva drugo plat ameriškega mita o kralju rock’n’rolla v nežni, rahločutni zgodbi o dekliškem hrepenenju, odraščanju v pravljici in iskanju lastne življenjske poti. Po knjigi Priscille Presley Elvis and Me.