Danes je blagajna odprta od 15:15 do 21:00 (za danes zaprto).

Amer Amer

Hélène Cattet in Bruno Forzani / Francija, Belgija / 2009 / 90 min / francoščina

Čudovita alegorija, ki išče navdih v zgodovini filma in psihoanalizi. Filmski portret ženske, ki se od otroštva do zrelih let bori s čustvi sebe in drugih.

scenarij Hélène Cattet, Bruno Forzani, fotografija Manuel Dacosse, zvok Iannis Heaulme, montaža Bernard Beets, igrajo Bianca Maria D’Amato, Marie Bos, Charlotte Eugène Guibbaud, Cassandra Fort, Harry Cleven, producenta Eve Commenge, François Cognard, produkcija Anonymes Films,

festivali, nagrade Crossing Europe 2010, Rotterdam 2010

IMDb Uradna stran

Gledalec spremlja žensko v treh odločilnih epizodah njenega življenja. Prvič odkrije svet odraslih, ko kot deklica zasači starše med spolnim občevanjem. Kot najstnica odide z mladim moškim in spozna lastno seksualnost. Na koncu se ob vrnitvi v zapuščen dom svojih staršev spopada z osamljenostjo in izgubo. Režiserja spretno vzporejata elemente grozljivke ter barvne in montažne eksperimente s pripovednimi strategijami Alfreda Hitchcocka, Davida Lyncha, Daria Argenta in Maria Bave.

»Film je senzoričen. Okus je eden od petih čutov in junakinja ima na koncu življenja (a ne na koncu filma!) ‘grenak’ okus. Zatem v francoščini ‘amer’ zveni kot ‘la mère’ (kar pomeni ‘mati’), ki je ena glavnih junakinj filma. Zveni tudi kot ‘la mer’ (‘morje’), ki je eden poglavitnih elementov filma. Prav tako ima film lahko več različnih pomenov glede na zorni kot gledalca.« (Hélène Cattet, Bruno Forzani)


Hélène Cattet in Bruno Forzani
Francoska režiserja, oba rojena leta 1976. Spoznala sta se v Bruslju ter kmalu začela skupaj pisati scenarije in režirati filme. Skupaj sta posnela že pet kratkih filmov, v katerih se prepletajo elementi grozljivk, erotizma in fantazije, film Amer pa je njun celovečerni prvenec.

filmografija
2001 Catharsis (kratki)
2002 Chambre Jaune (kratki)
2003 La fin de notre amour (kratki)
2004 L’etrange portrait de la dame en jaune (kratki)
2005 Santos Palace (kratki)
2009 Amer (Amer)

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Franckina juha La soupe de Franzy

razno

sobota, 01. 10. 2022 / 10:00 / Dvorana

Kuhamo, režemo, sekljamo, z odločnostjo in predanostjo malčka premikamo skale in zapojemo nežno pesmico, ko damo volnenega medvedka spat. Program likovno bogatih kratkih animiranih filmov s svetovno priznanega festivala animiranega filma Annecy, primernega za gledalce vseh starosti.

Najboljši rojstni dan Best Birthday Ever

Michael Ekbladh

sobota, 01. 10. 2022 / 15:45 / Dvorana

Vsak otrok ima rad svoj rojstni dan in nepričakovane dogodivščine! Družinski animirani film je primeren tudi za mlajše otroke in za prvo izkušnjo celovečernega filma.

Moonage Daydream Moonage Daydream

Brett Morgen

sobota, 01. 10. 2022 / 17:45 / Dvorana

Film, ki se izmika žanrskim oznakam, nas odpelje na osupljivo avdiovizualno popotovanje skozi življenje in delo Davida Bowieja, enega najbolj plodovitih, vplivnih in neulovljivih umetnikov našega časa. Premiera na zadnjem festivalu v Cannesu.