Danes je blagajna odprta od 10:00 do 21:15 (za danes zaprto).

Amanda Amanda

Carolina Cavalli / Italija, Francija / 2022 / 93 min / podnapisi, italijanščina

V svojem celovečernem prvencu režiserka s stiliziranim avtorskim izrazom izrisuje občutke osamljenosti in odtujenosti, njihovo temačnost pa prežene z absurdom začinjena črna komedija. Naj te film odpelje v nenavadno praznino!

režija in scenarij Carolina Cavalli, igrajo Benedetta Porcaroli, Galatéa Bellugi, Giovanna Mezzogiorno, Michele Bravi, Monica Nappo, distribucija FIVIA – Vojnik 

IMDb

vsebina

Amanda je nenavadna, samosvoja, nepredvidljiva … in osamljena. Navezovanje stikov z drugimi je zanjo cela drama in pri njenih dobrih dvajsetih se zdi, kot bi življenje nekdo dal na pavzo. Vsakdan ji zapolnjujejo obsesije, kot so zbiranje točk za nagrado v lokalni trgovini in ideja o reševanju ostarelega konja. Še najraje pa se zavije v temo kinoteke ali rejverskih zabav kjer so vsi videti podobno osamljeni kot ona. Svet si je dokaj enostavno prikrojiti po svoje, a kaj ko se to slej ko prej vrne kot bumerang. Nekega dne pa Amanda obudi spomin na otroško prijateljico Rebecco in se odloči, da bo storila vse, da obudi tudi njuno prijateljstvo.

Režiserka s stiliziranim avtorskim izrazom izrisuje občutke osamljenosti in odtujenosti, temačnost pa prežene z absurdno začinjenim humorjem. V svetu, ki je preplavljen z materialnimi dobrinami in površinskimi stiki, je minimalistična izpraznjenost filmskega prostora in likov odskočna deska za razmislek o svetu in našem bivanju v njem.

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Pretekla življenja Past Lives

Celine Song

nedelja, 01. 10. 2023 / 21:15 / Dvorana

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Premiera slovenskega filma

O ljudeh, ki so v kinu doma O ljudeh, ki so v kinu doma

Tina Lagler, Blaž Miklič

ponedeljek, 02. 10. 2023 / 17:00 / Dvorana

Kratki dokumentarec O ljudeh, ki so v kinu doma se skozi pripoved treh kinooperaterjev sprehodi skozi preteklost, sedanjost in prihodnost njihovega poklica.

Otok v Ljubljani / Mestni kino 15!

Geografije samote Geographies of Solitude

Jacquelyn Mills

ponedeljek, 02. 10. 2023 / 19:00 / Dvorana

Celovečerni eksperimentalni dokumentarec, posnet na 16-milimetrski filmski trak, je spoštljiv poklon naravi, pa tudi igriv rezultat režiserkinega srečanja z otokom in njegovo skrbnico.