Danes je blagajna odprta od 15:45 do 21:30 (odpre se čez 03:22).
Animateka 2015

Ali je veliki človek srečen?: Animirani pogovor z Noamom Chomskim Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam Chomsky

Michel Gondry / Francija / 2013 / 88 min / angleščina

Michel Gondry niz pogovorov, ki ilustrirajo teorije Noama Chomskega, splete v animiran dokumentarni film, v katerem sta Gondryjeva kreativnost in domišljija v službi portretirančeve intelektualne premočrtnosti. 

Režija Michel Gondry, Scenarij Michel Gondry, Montaža Sophie Reine, Adam M. Weber, Animatorji Michel Gondry, Timothée Lemoine, Valérie Pirson, Glasba Howard Skempton, Zvok Gautier de Faultrier, Nastopata Noam Chomsky, Michel Gondry, Producenti Georges Bermann, Michel Gondry, Raffi Adlan, Julie Fong, Produkcija Partizan Films

IMDb

Michel Gondry niz pogovorov, ki ilustrirajo teorije Noama Chomskega, splete v animiran dokumentarni film, v katerem sta Gondryjeva kreativnost in domišljija v službi portretirančeve intelektualne premočrtnosti. Živahen, včasih kompliciran, pogosto ganljiv in vselej zelo človeški dialog s Chomskim je upodobljen organsko s tokom Gondryjeve svojstvene animacije. Gondry z animiranimi risbami osvetli Noama Chomskega kot slovitega profesorja in kot človeka.

“V enem zgodnejših intervjujev, ki sem jih dal o svojem filmskem prvencu, so me vprašali, kaj bi najraje režiral. Hotel sem dati najbolj neintuitiven odgovor: posnel bi animirani dokumentarec. Nerazumne ideje imam rad, ker v izvedbi zahtevajo posebno zbranost. In ta dodatni trud prispeva k njihovi kakovosti. In ja, načrtovati izdelavo animiranega dokumentarca je nerazumno početje: pomanjkanje nadzora, ki je za pristnost dokumentarca nujen, je v popolnem nasprotju z načeli izdelave animacije. – Michel Gondry

Osrednja točka pogovorov je Noamova razlaga, kako bi lahko v zgodovini prišlo do nastanka jezika. Ob tem prizoru sam pri sebi 24-krat na sekundo ponovim, da sem to zares doživel. Kot bi poslušal pripovedovanje Edwina Hubbla o tem, kako je opazoval rdeči premik oddaljenih galaksij in kako je to rodilo teorijo velikega poka. Primerjava je sicer bedna, a dovolj dobro prikaže, kako privilegiranega sem se počutil. Najbolj izjemna pa je v pogovorih človečnost Noama Chomskega, njegovo spoštovanje različnih življenjskih slogov in prepričanj, predvsem pa njegovo pogosto vključevanje žene v pogovor, kot da bi jo morda hotel ob sebi ohranjati živo.”
Michel Gondry

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Dancing Queen Dancing Queen

Aurora Gossé

nedelja, 14. 07. 2024 / 16:45 / Dvorana

Mina se noro zaljubi v slavnega plesalca in začne plesati. Ganljiv družinski plesni film o sledenju lastnim sanjam, o izvirnosti namesto popolnosti.

Joan Baez: Jaz sem hrušč Joan Baez: I Am a Noise

Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor

nedelja, 14. 07. 2024 / 17:45 / Mala dvorana

Intimen dokumentarni portret, v katerem legendarna pevka in aktivistka neobičajno odkrito spregovori o svojem življenju na odru in za njim.

Železni krempelj The Iron Claw

Sean Durkin

nedelja, 14. 07. 2024 / 19:00 / Dvorana

Tragična resnična zgodba o bratih Von Erich, ki so se v zgodnjih osemdesetih letih pod vodstvom gospodovalnega očeta zapisali med legende profesionalne rokoborbe.