Danes je blagajna odprta od 14:30 do 21:00 (odprto še 05:05, tel: 01 239 22 17).
Animateka 2016

Adama Adama

Simon Rouby / Francija / 2015 / 82 min / francoščina

Dvanajstletni Adama se z neomajno voljo otroka, ki odrašča v moža, odpravi na pot, ki ga vodi prek morja, na sever, na bojno črto prve svetovne vojne.

režija Simon Rouby, izvirna zgodba Julien Lilti, scenarij  Simon Rouby, Julien Lilti, priredba in dialogi Julien Lilti, Simon Rouby, Bénédicte Galup, montaža Jean-Baptiste Alazard, snemalec zvoka Yan Volsy, izvirna glasba Pablo Pico, glasovi Abdoulaye-Azize Diabate, Oxmo Puccino, Pascal Nzonzi, Jack Amba, umetniška direktorica Séverine Lathuillière, direktor filma Philippe Aigle, izvršni producent  Philippe Aigle, Séverine Lathuillière, produkcija Naïa Productions, Pipangaï Production, foprodukcija France 3 Cinéma, Albatros Films, distribucija Océan Films Distribution

V francoščini z angleškimi in slovenskimi podnapisi.

IMDb

DVD filma je na voljo v naši Knjigarnici.

Dvanajstletni Adama živi v odročni vasi v zahodni Afriki. Za pečinami leži dežela, kjer vladajo nasara, beli ljudje.

Neko noč njegov starejši brat Samba izgine. Adama ne sprejme pravil odraslega sveta in je odločen, da ga bo našel. Z neomajno voljo otroka, ki odrašča v moža, se odpravi na pot, ki ga vodi prek morja, na sever, na bojno črto prve svetovne vojne.

Piše se leto 1916.

Adama ponuja drugačen pogled na poglavje zgodovine, za katerega mislimo, da ga poznamo. Prinaša skrajno subjektivno obrnjeno perspektivo. Pomeni odkrivanje našega bolnega in samodestruktivnega sveta skozi oči otroka od »nekod drugje«, ki hoče ta svet ponovno očarati s poezijo in čarobnostjo.

Čeprav je film postavljen v specifično obdobje prve svetovne vojne, ni zgodovinski film. Je zgodba, ki se nekje na poti spremeni v zgodovinsko poročilo. Za nas je pomembno predvsem, kako Adamova doživetja odmevajo danes. Kot vemo, ima animacija to moč, da gledalcu približa najintimnejša občutja lika, da omogoči dojemanje Adamovega spreminjajočega se pogleda na svet, ki je svet v vojni, svet, iz katerega se je naposled rodila današnja družba. 

Ta vojna je bila med odločilnimi trenutki v odnosu med Afriko in Evropo, ko je na vrhuncu brutalnosti začela pojemati nadvlada kolonialistov. »Kolonizirani«, ki so odpotovali v Francijo kot domači vojaki, so se znašli v vlogi opazovalcev, raziskovalcev, etnologov in se naučili gledati svet z drugačnimi očmi. Čeprav je bila prva svetovna vojna s svojimi jarki eno najbolj krvavih in najbolj barbarskih poglavij človeške zgodovine, je bila paradoksalno tudi ogromen talilni lonec, kjer so se prvič v zgodovini srečala ljudstva sveta. To je bilo precej pristno, a vsekakor ponesrečeno rojstvo današnjega sveta.
– Julien Lilti in Simon Rouby

Klub Kinodvor

Postanite član in izkoristite naše ugodnosti! Članstvo poleg znižane cene vstopnic prinaša številne druge ugodnosti.

Aktualno

Septembrska klasa Septembrska klasa

Igor Šterk

petek, 09. 12. 2022 / 17:30 / Mala dvorana

Dokumentarni film Igorja Šterka je portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v majhni kasarni na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA.

Obe strani rezila Avec amour et acharnement

Claire Denis

petek, 09. 12. 2022 / 18:30 / Dvorana

Claire Denis po filmu Žarek v srcu ponovno združi moči z Juliette Binoche v zgodbi o ženski srednjih let, ki se nepričakovano znajde v vrtincu nebrzdanih strasti. Srebrni medved za najboljšo režijo na Berlinalu.

Trikotnik žalosti Triangle of Sadness

Ruben Östlund

petek, 09. 12. 2022 / 21:00 / Dvorana

Švedski satirik Ruben Östlund (Višja sila, Kvadrat) svoje strupene bodice tokrat uperi v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvari divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Zlata palma na zadnjem festivalu v Cannesu.