Danes je blagajna odprta od 12:00 do 21:20 (odpre se čez 07:37).
Od 25. julija do 17. avgusta 2013, Ljubljanski grad.

Vaje v objemu Vaje v objemu

Metod Pevec / Slovenija / 2012 / 89 min / slovenščina

Ljubezenska drama Metoda Pevca, ki sooči argentinsko vročekrvnost in pregovorno slovensko togost, je dobitnica nagrade vesna za najboljšo režijo, najboljšo igralko (Jana Zupančič) in najboljšega igralca (Uroš Fürst).

Pred polnočjo Before Midnight

Richard Linklater / ZDA, Grčija / 2013 / 109 min

Skoraj dvajset let po tistem, ko sta s filmom Pred zoro prvič osvojila srca gledalcev, in desetletje po njunem grenko-sladkem ponovnem srečanju v filmu Pred sončnim zahodom se znova pridružimo Jesseju in Céline, zdaj paru pri štiridesetih na družinskih počitnicah v Grčiji. Nestrpno pričakovano tretje poglavje ene največjih ljubezenskih zgodb ameriškega neodvisnega filma.

Misija Argo Argo

Ben Affleck / ZDA / 2012 / 120 min

4. november 1979, vrhunec islamske revolucije. Iranski revolucionarji vdrejo v ameriško veleposlaništvo v Teheranu in zajamejo 52 ameriških talcev. Šestim uspe v kaosu pobegniti in se zateči na dom kanadskega veleposlanika. Argo opisuje tajno operacijo, s pomočjo katere naj bi šesterico pretihotapili iz države pod pretvezo, da gre za hollywoodsko filmsko ekipo. Zgodba je tako neverjetna, da se lahko pripeti le v filmu. Pa vendar …

Kraljevska afera En kongelig affære

Nikolaj Arcel / Danska, Češka, Švedska / 2012 / 137 min / angleščina, danščina

Kraljevska afera je epska zgodba o ljubezenskem trikotniku med kraljico, dvornim zdravnikom in norim kraljem ter napet politični triler o boju za oblast in političnih spletkah, ki so v 18. stoletju pretresale danski dvor. Razkošno kostumsko dramo s pridihom sodobnosti je posnel Nikolaj Arcel, scenarist švedskega Dekleta z zmajskim tatujem. Film je prejel srebrna berlinska medveda za najboljšega igralca in najboljši scenarij ter nominacijo za oskarja za najboljši tujejezični film.

Kraljestvo vzhajajoče lune Moonrise Kingdom

Wes Anderson / ZDA / 2012 / 94 min / podnapisi, angleščina / 12+

Novi film ‘fantastičnega gospoda Andersona’ je zabavna, prisrčna in vizualno domišljena pripoved o mladem paru, ki ju prva ljubezen tako prevzame, da se resničnost zazdi kot fantazija. Avtor nas z značilno mešanico ekscentričnega humorja in melanholije posrka v svoj univerzum, kjer se velike teme ljubezni, osamljenosti in brsteče spolnosti prepletajo z lahkotnostjo glasbene pravljice. Otvoritveni film letošnjega Cannesa in ljubljenec tamkajšnjih kritikov medtem že podira rekorde gledanosti v ameriških umetniških kinematografih.

Lov Jagten

Thomas Vinterberg / Danska / 2012 / 115 min / podnapisi, angleščina, danščina / 16+

Lov, ki ga številni kritiki opevajo kot najboljši film Thomasa Vinterberga po njegovi mednarodni senzaciji Praznovanje (Festen), je napeta psihološka drama o moči laži ter uničujočih posledicah krive obtožbe. Nagrada za najboljšega igralca v Cannesu in Evropska filmska nagrada za najboljši scenarij.

Samo bog odpušča Only God Forgives

Nicolas Winding Refn / Danska, Francija / 2013 / 90 min

V Bangkoku Julian z bratom vodi boksarski klub, ki pa je le krinka za posle z mamili. Ko brata ubijejo, iz Amerike prispe njuna mati, glava velike kriminalne organizacije, in besna zahteva maščevanje. A Julian se mora najprej soočiti s skrivnostnim policistom Changom … Eden najbolj pričakovanih in hkrati najbolj kontroverznih filmov lanskega Cannesa.

Angelski delež The Angels' Share

Ken Loach / Velika Britanija, Francija, Belgija, Italija / 2012 / 101 min / angleščina

S socialnorealistično pravljico Angelski delež se veteran Ken Loach vrača v svet simpatičnih zgub in malih kriminalcev, a tam namesto obupa najde humor, optimizem in vero v človeško dobroto. Protikrizna komedija je osvojila nagrado žirije v Cannesu in odprla LIFFe 2012.

Bling Ring The Bling Ring

Sofia Coppola / ZDA / 2013 / 90 min

Film, posnet po članku v reviji Vanity Fair, pripoveduje o skupini s slavo obsedenih najstnikov, ki je vdirala v domove zvezdnikov v Los Angelesu in iz njih odnašala na kupe dizajnerskih oblačil in drugih luksuznih predmetov. Med žrtvami so se znašli tudi Paris Hilton, Orlando Bloom in Rachel Bilson, druščina pa je v medijih postala znana pod imenom ‘Bling Ring’. Film oskarjevke Sofie Coppola je odprl letošnjo sekcijo Posebni pogled v Cannesu.

Marley Marley

Kevin Macdonald / Velika Britanija, ZDA / 2011 / 145 min / angleščina, francoščina

Bob Marley, glasbenik, revolucionar, ikona, pa tudi navdušen nogometaš, ljubimec, mož in oče enajstih otrok. Kevin Macdonald (Whitney) v edinem uradno avtoriziranem filmu o Bobu Marleyju naslika intimen portret človeka za legendo.