Danes je blagajna odprta od 17:30 do 21:00 (odpre se čez 12:30).
Od 25. julija do 17. avgusta 2013, Ljubljanski grad.

Vaje v objemu Vaje v objemu

Metod Pevec / Slovenija / 2012 / 89 min / slovenščina

Ljubezenska drama Metoda Pevca, ki sooči argentinsko vročekrvnost in pregovorno slovensko togost, je dobitnica nagrade vesna za najboljšo režijo, najboljšo igralko (Jana Zupančič) in najboljšega igralca (Uroš Fürst).

Pred polnočjo Before Midnight

Richard Linklater / ZDA, Grčija / 2013 / 109 min

Skoraj dvajset let po tistem, ko sta s filmom Pred zoro prvič osvojila srca gledalcev, in desetletje po njunem grenko-sladkem ponovnem srečanju v filmu Pred sončnim zahodom se znova pridružimo Jesseju in Céline, zdaj paru pri štiridesetih na družinskih počitnicah v Grčiji. Nestrpno pričakovano tretje poglavje ene največjih ljubezenskih zgodb ameriškega neodvisnega filma.

Misija Argo Argo

Ben Affleck / ZDA / 2012 / 120 min

4. november 1979, vrhunec islamske revolucije. Iranski revolucionarji vdrejo v ameriško veleposlaništvo v Teheranu in zajamejo 52 ameriških talcev. Šestim uspe v kaosu pobegniti in se zateči na dom kanadskega veleposlanika. Argo opisuje tajno operacijo, s pomočjo katere naj bi šesterico pretihotapili iz države pod pretvezo, da gre za hollywoodsko filmsko ekipo. Zgodba je tako neverjetna, da se lahko pripeti le v filmu. Pa vendar …

Kraljevska afera En kongelig affære

Nikolaj Arcel / Danska, Švedska, Češka / 2012 / 137 min / angleščina, danščina

Zgodba o ljubezenskem trikotniku med kraljico, dvornim zdravnikom in norim kraljem ter napet politični triler o boju za oblast in političnih spletkah, ki so v osemnajstem stoletju pretresale danski dvor. Dva srebrna medveda na Berlinalu in nominacija za oskarja za najboljši tujejezični film.

Kraljestvo vzhajajoče lune Moonrise Kingdom

Wes Anderson / ZDA / 2012 / 94 min / podnapisi, angleščina / 12+

Zabavna, prisrčna in vizualno domišljena pripoved o mladem paru, ki ju prva ljubezen tako prevzame, da se resničnost zazdi kot fantazija. Avtor nas z značilno mešanico ekscentričnega humorja in melanholije posrka v svoj univerzum, kjer se velike teme ljubezni, osamljenosti in brsteče spolnosti prepletajo z lahkotnostjo glasbene pravljice.

Lov Jagten

Thomas Vinterberg / Danska / 2012 / 115 min / podnapisi, angleščina, danščina / 16+

Napeta psihološka drama o moči laži ter uničujočih posledicah krive obtožbe. Nagrada za najboljšega igralca v Cannesu

Samo bog odpušča Only God Forgives

Nicolas Winding Refn / Danska, Francija / 2013 / 90 min

V Bangkoku Julian z bratom vodi boksarski klub, ki pa je le krinka za posle z mamili. Ko brata ubijejo, iz Amerike prispe njuna mati, glava velike kriminalne organizacije, in besna zahteva maščevanje. A Julian se mora najprej soočiti s skrivnostnim policistom Changom … Eden najbolj pričakovanih in hkrati najbolj kontroverznih filmov lanskega Cannesa.

Angelski delež The Angels' Share

Ken Loach / Velika Britanija, Italija, Francija, Belgija / 2012 / 101 min / angleščina

S socialnorealistično pravljico Angelski delež se veteran Ken Loach vrača v svet simpatičnih zgub in malih kriminalcev, a tam namesto obupa najde humor, optimizem in vero v človeško dobroto. Protikrizna komedija je osvojila nagrado žirije v Cannesu in odprla LIFFe 2012.

Bling Ring The Bling Ring

Sofia Coppola / ZDA / 2013 / 90 min

Film, posnet po članku v reviji Vanity Fair, pripoveduje o skupini s slavo obsedenih najstnikov, ki je vdirala v domove zvezdnikov v Los Angelesu in iz njih odnašala na kupe dizajnerskih oblačil in drugih luksuznih predmetov. Med žrtvami so se znašli tudi Paris Hilton, Orlando Bloom in Rachel Bilson, druščina pa je v medijih postala znana pod imenom ‘Bling Ring’. Film oskarjevke Sofie Coppola je odprl letošnjo sekcijo Posebni pogled v Cannesu.

Marley Marley

Kevin Macdonald / Velika Britanija, ZDA / 2011 / 145 min / angleščina, francoščina

Bob Marley, glasbenik, revolucionar, ikona, pa tudi navdušen nogometaš, ljubimec, mož in oče enajstih otrok. Kevin Macdonald (Whitney) v edinem uradno avtoriziranem filmu o Bobu Marleyju naslika intimen portret človeka za legendo.

Ana Karenina Anna Karenina

Joe Wright / Velika Britanija / 2012 / 130 min / angleščina

»Ljubezni je toliko, kolikor je src.«- Lev Tolstoj

Pijevo življenje Life of Pi

Ang Lee / ZDA / 2012 / 127 min

Priredba istoimenske knjižne uspešnice Yanna Martela v režiji Anga Leeja (Prežeči tiger, skriti zmaj, Gora Brokeback) je dobitnica štirih oskarjev, vključno z oskarjem za najboljšo režijo.

Zveri južne divjine Beasts of the Southern Wild

Benh Zeitlin / ZDA / 2012 / 93 min / podnapisi, angleščina / 13+

V tej poetični postkatrinski pravljici, ki jo gledamo skozi oči neustrašne šestletne deklice, se mali človek sooči z uničujočimi silami narave, ki trčijo ob mitične pošasti v apokaliptični bitki epskih razsežnosti. Velika nagrada žirije v Sundanceu, zlata kamera v Cannesu in štiri nominacije za oskarja.

Gospodar The Master

Paul Thomas Anderson / ZDA / 2012 / 137 min / angleščina

Gospodar, posnet v veličastnem larger than life formatu, barvah in slogu petdesetih let, je intimna zgodba epskih razsežnosti o silovitem razmerju med trpinčenim veteranom druge svetovne vojne in karizmatičnim duhovnim vodjo. Nova ameriška klasika.

Nesrečniki Les Misérables

Tom Hooper / Velika Britanija / 2012 / 158 min / angleščina

Spektakularna filmska priredba enega najuspešnejših muzikalov vseh časov, nastalega po epskem romanu Victorja Hugoja. Zgodba o izgubljenih sanjah, neuslišani ljubezni, strasti, žrtvovanju, odrešitvi in moči človeškega duha, postavljena v Francijo 19. stoletja. Film Toma Hooperja (Kraljev govor) je dobitnik treh zlatih globusov, treh oskarjev in štirih nagrad BAFTA.

V hiši Dans la maison

François Ozon / Francija / 2012 / 105 min / podnapisi, francoščina / 15+

Francoski mojster satire François Ozon (Gospodinja, 8 žensk) je s pomočjo briljantne igralske ekipe zasnoval duhovit, igriv in napet film o čarih in skušnjavah pripovedovanja zgodb. Zanj je prejel najvišje priznanje v San Sebastiánu in nagrado FIPRESCI v Torontu.

Za dežjem posije sonce Silver Linings Playbook

David O. Russell / ZDA / 2012 / 122 min / angleščina

Z oskarjem za najboljšo igralko (Jeniffer Lawrence) nagrajena romantična komedija je popoln film za sobotni zmenek.

Čudežu naproti To the Wonder

Terrence Malick / ZDA / 2012 / 113 min / angleščina

Terrence Malick se le dobro leto po Drevesu življenja vrača z lirično in impresionistično vizualno meditacijo o ljubezni v vseh njenih oblikah, pa tudi o tem, kako lahko ljubezen spremeni, uniči in ponovno osmisli življenje.

Resničnost Reality

Matteo Garrone / Italija, Francija / 2012 / 116 min

Satirična fellinijevska pravljica o fantazmagoričnih učinkih resničnostne televizije na običajnega človeka, umeščena v postberlusconijevsko Italijo, je režiserju Gomore Matteu Garroneju prinesla drugo nagrado žirije v Cannesu. Film predvajamo s 35mm filmskega traku!

Moje življenje z Liberacejem Behind the Candelabra

Steven Soderbergh / ZDA / 2013 / 118 min / angleščina

Pred Elvisom Presleyjem, pred Eltonom Johnom, Madonno in Lady Gaga je bil Liberace: virtuozni pianist, veliki zabavljač ter ekstravagantni odrski in televizijski zvezdnik. Film, ki ga je režiser Steven Soderbergh razglasil za svojega zadnjega, je bil na letošnjem festivalu v Cannesu sprejet z velikim navdušenjem, kopico pohval pa sta požela tudi igralca Michael Douglas in Matt Damon.

Django brez okovov Django Unchained

Quentin Tarantino / ZDA / 2012 / 168 min / angleščina

Dve leti pred ameriško državljansko vojno na ameriškem jugu. Suženj Django v zameno za svobodo pomaga lovcu na glave dr. Kingu Schultzu pri iskanju morilskih bratov Brittle. V upanju, da bo našel ljubljeno ženo Broomhildo, postane po uspešno zaključeni misiji Schultzev partner. A tu se zgodba šele dobro prične … Oskar za najboljši izvirni scenarij in za najboljšega stranskega igralca (Waltz).

Ljubezen Amour

Michael Haneke / Avstrija, Nemčija, Francija / 2012 / 127 min / francoščina

Ljubezen je briljantno odigran in mojstrsko zrežiran intimen komorni film o moči ljubezni vpričo smrti. Zadnja stvaritev avstrijskega režiserja, ki so jo mnogi razglasili za mojstrovino in film leta, je poleg vrste drugih nagrad prejela zlato palmo v Cannesu in oskarja za najboljši tujejezični film.

Veliki Gatsby The Great Gatsby

Baz Luhrmann / ZDA / 2013 / 142 min / angleščina

Baz Luhrmann (Romeo+Julija) je posnel novo interpretacijo zgodbe o neuresničenem pisatelju Nicku Carrawayu, ki se spomladi leta 1922, sredi dekadentnih ‘divjih dvajsetih’, poda v New York in spoprijatelji s skrivnostnim milijonarjem Jayem Gatsbyjem. Razkošna kostumska drama, posneta po slovitem romanu F. Scotta Fitzgeralda, je odprla letošnji festival v Cannesu.

Dvojina Dvojina

Nejc Gazvoda / Slovenija, Danska, Hrvaška / 2013 / 102 min

Drugi celovečerec Nejca Gazvode (Izlet), ki je premiero doživel na letošnjem festivalu v Karlovih Varih, je zgodba o dveh sorodnih dušah, ki se spoznata v napačnem trenutku.